Parhaat parsareseptit olkaas hyvät.
Parsareseptejä, parsareseptejä. Niitähän ei koskaan ole liikaa. Villi veikkaukseni on, että pääsiäisenä lähes joka kodissa kypsyy parsa. Tavalla tai toisella. Kokosin tähän mittavan kokoelman parsajerkkujani, eiköhän tuosta löydy jokaiselle jotain.
Valkoinen parsa ei vielä ole parhaimmillaan, joten paino tässä vihreässä parsassa. Mutta jos saat maukkaita valkoisia, älä jätä kokeilematta niiden grillausta. Säät ainakin sen sallivat mukavasti.
Tämän kevään uusi kokeiluni, kun tykkään kaiken mahdollisen savustaa. Toimii ihan älyttömän hyvin. Kokeile vaikkapa kuvan kattausta tai tarjoile savuparsat graavilohen kanssa.
Viinivinkki: Tälle parsa-aterialle lähdin sovittelemaan jotain maukasta valkoviiniä. Niinkin hauskan makuparin äkkäsin kuin chileläisen, aromaattisen hedelmäisen Adobe Gewürztraminer Reservan, joka ei ole sellainen liian aromattinen ja trrooppinen, mitä jotkut gewürtzit tuppaavat olemaan, vaan tämä viini on varsin passeli ruokaviini.
Perinteinen, kermaisen maukas parsarisotto on keväinen risotto parhaimmillaan. Katso Arlalle kokkaamani resepti täältä.
Viinisuositus: risotossa kermainen riisi on maussa ja suutuntumassa monesti isommassa osassa kuin nimikkoraaka-aine, joten viiniä sovitellaan myös voin ja juuston aateloimalle risotolle. Vihreästä parsasta valmistetusssa risotossa on kuitenkin raikkautta ja viinistä tulevaa happamuutta, joten viinikin saa olla raikkaanpuoleinen. Oma valintani tälle keväiselle risotolle löytyy Sancerresta – suosikkialueeni Sauvignon Blanc-viineille – ja Domaine Franck Millet Sauvignon Blanc on ihastuttava, kevyesti herukkainen ja ajatukset kuulaisiin kesäiltoihin vievä elegantti viini monille herkkämakuisille, keväisille aterioille.
Vihreän parsan viheriäiseen makuun sopii seesaminsiemenöljy mitä hienoimmin. Tarjoa näitä parsoja pihvin kumppanina.
Viinisuositus: Seesamiparsat nautitaan lisukkeena kalalle tai lihalle eli viini etsitään tässä tapauksessa pääruoka-aineen mukaan.
SITRUUNAINEN UUNIRISOTTO JA VIHREÄÄ PARSAA
Sitruunarisoton ja vihreän parsan kombo on taivaallinen kombo.
Nappaa resepti ja viinisuositus linkistä.
PARSAA UUNISSA JA APPELSIINIKASTIKE
Kevään kokkailukokeiluissani havaitsin, että appelsiinin maku sopii vihreään parsaan lähes paremmin kuin sitruuna. Tein Arlalle toisena parsareseptina suussa sulavat uuniparsat ja niiden kanssa tarjolle appelsiiniranskankermaa. Ah, ihanaa!
Viinisuositus: näille parsoille istuu parhaiten keskihapokas, ei liian raikkaan sitruunainen viini. Itse lähtisin sovittelemaan valkoviiniä Alsacesen suunnalta. Pierre Sparr Pinot Gris Grande Reservé hennon hunajaisena ja lempeänä istuu appelsiinisten parsajon kylkeen mukavasti kokonaisuutta raikastaen.
GRILLATTU VALKOINEN PARSA JA RUSKISTETTU VOI
Sanotaan se nyt vielä kerran. Mikä tahansa maistuu taivalliselta, kun päälle valuttaa ruskistettua voita. Niin myös valkoiset, grillatut parsat.
Viinisuositus: Simppelisti chardonnaylla mennään. Viinin maku saa olla runsas ja paahteisuutta voi viinistä löytyä. Hintava, mutta oma suosikkini tässa makukategoriassa on ranskalainen chablis, La Chablisienni Chablis Grand Cru Les Preuses. Viinin maku tulvii kypsää hedelmää ja kevyt tammisuus siivittaa pitkää jälkimakua. ihana viini. Jos kukkaroystävällisemmin haluaa selvitä, voi parsoille sovitella vaikkapa toista ranskalaista eli Josep Drouhin Rullya, joka pyörii suussa kermaisena, runsaan hedelmäisenä ja herkullisena.
Tämä herkullinen kombo, pekoniin käärittyä parsaa uunissa kypsennettynä ja raikasta valkkaria syntyi tänä kevään myöskin asiakkaalleni VCT:lle. Reseptin voit napata täältä.
Viinisuositus: rasvaa tirisevä pekoniviitta parsan yllä kaipaa viiniltä hapokkuutta ja raikkautta ja sitä tästä espanjalaisesta, keväisestä ruokaviinistä Casillero del Diablo Sauvingnon Blancista ei uuvu.
Parsa on aivan mainiota myös raakana, kevyesti kuorimaveitsellä ohuiksi siivuiksi leikattuna ja kastikkeessa pehmennettynä.
Viinisuositus: Raa’aon parsan maku on vihreä ja kevyt ja viinikin saa mukailla tätä makumaailmaa. Itävaltalainen Meinklang Burgenland on mutkaton ja mukava viini, joka raikkaan viheromenaisena ja hapokkaana on passeli mätsi tälle simppelille salaatille.
Viinisuositus: Parsan kanssa maistuu kevättä enteilevä, kevyesti sitruunaiselta tuoksuva viini. Tälläinen on ihastuttavan Alsacen Gustave Lorentzin Sylvaner Réserve. Kevyt, kepeä, hennon vaalea viini, joka todella tuoksuu herkästi keväältä.Alsacessa joitain vuosia sitten vieraillessani Sylvaner-viinit olivat niitä, mitä aina alkujuomaksi ravintolassa tilasin. Helppoja, mutkattomia viinejä, kuten tämäkin.
Olet varmaan kuullut ruskisteusta voista. Mutta entäpä kermasta? Tsekkaa tämä kiinnostava resepti ja tarjoa parsa aivan uudella soosilla.
No, löytyikö näistä kokattavaa? Jos ei, niin vieläkin lisää parsareseptejä löytyy vuosien varrelta. Kliks, kliks vaan tänne.
En halua parsaa!?! Kokeile sitten näitä:
Salamicrostinit
Sitruunasashimi
Aasialainen tartar
Tomaatti-jugurttisalaatti
Tomaatti-avokadocrostinit
Kuhaa kirsikkatomaattikastikeessa
Kasvisenchilladakset
Lisää Jotain maukasta ?
Instagram / Facebook / Twitter