Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Lempiruokaa twistillä – aasialainen tartar

10.4.2019 by Mari

tartarpihvi, aasialainen tartarpihvi

Tartar. Pelkkä sanakin jo herauttaa veden kielelle. En ole mikään kova lihanpurija, mutta pakko myöntää, että tartar maistuu. Ja että se on myös kiva näin pienellä aasialaisella twistillä.

Näin synttärieni kunniaksi jaan yhden lempiruokareseptini. Muistan, kun ala-asteella kaverit tykkäsivät syödä lihapullataikinaa ja totesivat, että se on parempaa kuin kypsät lihapullat. En yksinkertaisesti voinut ymmärtää, kuinka joku pystyi naama peruslukemilla vetämään raakaa lihaa. Yök.

En edes muista, milloin ensi kerran maistoin tartaria ja vähän ihmettelen, että olen sitä lähtenyt maistamaan, sillä ajatus raa’asta lihasta ei kyllä ole kiehtonut. Mutta tuli maistettua ja koukkuun jäin.

Täydellisen tartar-aterian jujuna on se, että tartarpihvin kanssa tarjoillaan aina jotain rasvaista sekä paistettua, kuten majoneesia, ranskalaisia tai paistettuja valkosipulisiivuja, kuten tässä aasialaisen tartarin kanssa. Hätätapauksessa mehevä maalaisleipäkin käy.

tartarpihvi, aasialainen tartarpihvi

AASIALAINEN TARTAR
4 hengelle

400 g naudan sisäfileetä
1-2 keltuaista
2 rkl soijaa
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl oliiviöljyä
1 tl raastettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl hienonnettua salottisipulia 
2 rkl lehtipersiljaa
rouhaus mustapippuria

Koristeeksi:
neljä siivutettua valkosipulinkynttä öljyssä rapeaksi paistettuna
Mangoldin lehtiä tai thaibasilikaa

Leikkaa fileestä viipaleita ja hienonna viipaleet pieniksi kuutioiksi. Tai raasta liha haarukalla irtonaiseksi. Raasta inkivääri ja valkosipuli. Hienonna lehtipersilja.

Sekoita liha, keltuaiset, soija, sitruunanmehu, oliiviöljy, inkivääri, valkosipuli, hienonnettu lehtiersilja ja mustapippuri keskenään. Maista maku ja lisää tarvittaessa hitusen sormisuolaa.

Jaa tartar lautasille. Koristele suikaloidulla kevätsipulilla ja rapeaksi paistuilla valkosipulinkynsillä. Tarjoa seesaminsiemenmajoneesin kanssa.

Seesaminsiemenmajoneesi:

1 muna
1 tl Dijon-sinappia
ripaus suolaa
1 rkl valkoviinietikkaa
3 ½–4 dl öljyä
1 rkl seesaminsiemenöljyä
4 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Riko kananmuna korkeaan astiaan ja kaada päälle öljy. Lisää suola ja etikka. aseta sauvasekoitin astiaan ja käynnistä se ja pidä sekoitin pohjassa, kunnes öljy sekoittuu kananmunaan. Mausta majoneesi seesaminsiemenöljyllä ja paahdetuilla seesaminsiemenillä.

Viinisuositus: tartarpihville valitsen pihviviiniä huomattavasti kevyemmän viinin, sillä tartarin maku on hento ja mieto. Kevyt ja mehukas punaviini, tuhdimpi roseeviini tai -samppanja toimivat tartarin kanssa parhaiten. Omasta mielestäni roseesamppanja on se nappivalinta. Kokeile esimerkiksi vedet kielelle herauttavan eleganttia, napsakan rapsakkaa ruokaroseesamppanjasuosikkiani Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut-samppanjaa tai kukkaroystävällisemmin liikkeellä oltaessa myös Llopart Rosé Cava Brut -cava Espanjan suunnalta on varsin tyylikäs ja mukavasti hedelmäinen valinta tähän herkutteluhetkeen.

Maista myös:

Tartarpihvi
Tartarpihvi männynkerkillä maustettuna
Banaanitartar
Maalaisranskalaiset
Tryffeliranskalaiset

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

Filed Under: Alkupalat, snäksit ja lisukkeet, dinnerit, Korkattu, Kuplivat, liha ja riista, Reseptit, viini, yhtä juhlaa Tagged With: aasialainen tartar, rosésamppanja, tartar, viinitartaripihville

« Nyt jo jotain muuta – seesamiparsat
Lohi parhaimmillaan – sitruunasashimi »

Comments

  1. hannuraty says

    10.4.2019 at 22.11

    Hyvää syntymäpäivää ja kiitos tartar-ohjeesta. Muistikuvat raa´an lihan syömisestä vilistivät mielessäni värikkäinä mielikuvina vauhdilla, luettuani alkutekstisi. Ensimmäistä kertaa maistoin hyvin riippunutta naudanfileestä leikattua siivua erään paikallisen vientiteurastamon johtajan opastuksella suoraan kylmiöstä ja todella hyvältähän se maistui. Kauhukuvakin tuli vastaan, kun näin kuinka nopeasti eräs potilas menehtyi parissa vuorokaudessa Jacob-Croitzfeldin tautiin (melkein sama kuin hullunlehmän tauti). Viime vuosina, kun ruoanlaitosta on muodostunut minulle rakas harrastus, olen käsitellyt kaloja ja riistaa enemmälti, jonka myötä taitoakin on tullut lisää tekemisen myötä. Samoin vanhojen perinteisten ja uusien valmistusohjeiden sekä eri ruokakulttuurien myötä olen oppinut paljon uutta ja tehnyt oivalluksia, siitä miksi juuri näin on tehty ja hyväksi koettu. Nämä ovat antaneet hyvän pohjan sille, että uskallan kokeilla jotain aivan uutta yhdistelemällä näitä keskenään. Tästä varmaan pitäisi sanoa hienosti, että olen tehnyt fuusioruokaa. Viimeisimpiä herkkujani ovat olleet ulkona kuivattu hirven sydän lohkoina ja pitkällä kaavalla tehty pastrami hirven ulkofileestä, riimilihaa unohtamatta. Siinä sivussa ovat tulleet savustettuna sydän, maksa ja munuaiset, joiden perään muutkin ovat kyselleet. Edellä mainittu poikkeaa hieman tästä raakaliha-aiheesta, mutta en malttanut olla kertomatta. Kun ns. raakasta tai raakakypsennetystä lihasta puhutaan ovat graavilohi, graavisiika ja kylmäsavustettu lohi (kirjolohi) olleet kestosuosikkejani erilaisine muunnoksineen maustettuna jo vuosikausia. Lopuksi täytyy mainita, että on suuri ero maussa ja ulkonäössäkin siinä, käyttääkö terävää tai erittäin terävää veistä aasialaistyylin lihan tai kalan leikkaamisessa. Joku tietysti väittää, että tuo on jo sitä hifistelyä, mutta parhaimmillaan ruoanlaitto on taidetta, jolla kunnioitetaan hyviä ruoka-aineita ja tehdään ruokaa rakkaudella sekä intohimollakin.

    • Mari says

      12.4.2019 at 9.22

      Kiitokset onnitteluista! Tässä onkin pari äivää mennyt ihan hulinoissa.Ja kiitos hauskoista ruokatarinoistasi 🙂 Itsekin tykkään tartarista monenlaisena, myös banaanista tehtynä! Veitsien suhteen olen kyllä niin samaa mieltä. Ruoanlaitto terävillä veitsillä on jotain aivan muuta ja lihasta tai kalasta todellakin näkee, jos sitä on tylsillä veitsillä nirhitty. Mukavaa ja ruokaisaa viikonloppua!!

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Kookosriisi on lisukkeiden lisuke
  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta
  • Dumle pot de crème – varsinainen namupala

Reseptit

Kännykkäkuvauskurssit 2021

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

Voi nopeasti huoneenlämpöiseksi? Leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja anna olla hetki huoneenlämmössä. Älä mikrora voita huoneenlämpöiseksi, sillä mikrossa voi pehmenee epätasaisesti ja alkaa osittain sulaa.

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta