Juttu on julkaistu Matka-lehdessä keväällä 2005
Route des Vins – Makumatkalla Alsacen viinireitillä
Alsace on kaunis kuin koru. Pienet, keskiaikaista tunnelmaa huokuvat kylät lomittuvat toisiinsa. Kaikkialla risteilevät viiniköynnösrivit. Marjapuuronpunaiset, auringonkeltaiset ja taivaansiniset talot täplittävät katukuvaa. Mutta mikä ominaisinta, kaikissa Alsacen kylissä tuoksuu mäski.
Keskiaikaiset pikkukylät, vehreät viinitarhat, raikkaat viinit ja tuoksuvat, rapeat sipulipiirakat. Ainutlaatuinen sekoitus ranskalais-saksalaista kulttuuria. Tätä on Alsace. Ja paljon muuta.
Alsacen alue on kapea kaistale Vogeesien ja Rein-joen välissä. Tämän alueen täyttävät rehveät maisemat ja reilut sata sadunomaista, keskiaikaistunnelmaista kylää. Viiniköynnökset valtaavat jokaisen vapaan sopen tien varsilla ja vuorten rinteillä. Alueen kylille viinientuottainen on kunnia-asia.
Kylät kuin helmet nauhassa
Näiden piskuisten viinikylien läpi kulkeva tie Marlenheimista Thanniin on nimetty Route des vinsiksi eli viinitieksi tai -reitiksi. Tie on 170 km pituinen pätkä alueen pienten ja hieman isompien viininviljelyskylien halki.
Tälle alueelle saapuvat hienojen viinien ja gourmet-ruokien ystävät herkistelemään makuhermojaan. Alsace on nimittäin pienuudestaan huolimatta yksi Ranskan merkittävistä viinintuottaja-alueista sekä kuuluisa gastronominen keskus. Huhtikuusta marraskuuhun Alsacen väkiluku kasvaa huimasti – viininystävät tulevat maistelemaan uutta satoa.
Saamme ensikosketuksen Alsaceen poistuessamme Strasbourgista ja löytäessämme tiemme viinireitille. Sievä kylä toisensa jälkeen seuraa. Alsaceen ihastuu
ensisilmäyksellä. Viinireitin varrella olevat maisemat ovat kuin suoraan postikorteista. Suorat, siistit viiniköynnösrivit halkovat maisemaa kaikkialla, raunioituneet linnat siintävät vuoren rinteillä ja kylät itsessään huokuvat hyvinsäilynyttä, keskiaikaista tunnelmaa. Pienet, värikkäät talot nököttävät vieri vieressä tien reunoilla ja vuoren rinteillä. Alsacessa silmä lepää ja sielu nauttii.
Hanhenmaksaa ja elämänlientä
Alsacea pidetään yhtenä Ranskan gourmet-alueista. Kylistä löytyykin useampia Michelin-tähden ansainneita ravintoloita. Omimmillaan Alsace on kuitenkin, kun lautasella on tuhtia ja rasvaista talonpoikaisruokaa. Winstubit eli paikalliset tavernat tarjoilevat näitä perialsacelaisia, täyttäviä annoksia.
Kasvissyöjä voi joutua ymmälleen listan äärellä. Lihaa on tarjolla ja useassa muodossa. Ja tietysti sitä foie grasta eli paistettua hanhenmaksaa. Tämä kuuluisa gourmet-herkku on erikoinen makuelämys: pinnalta ruskean rapeaksi paistettu sisäelin on sisältä maksalle tyypillisen pehmeää ja sileää, mutta maku lähentelee savua, jopa hikeä. Näin ensikertalaiselle kokemus hanhenmaksasta oli vähintäänkin outo.
Winstubin listalta voi maistella vaikkapa choucroute garnieta eli krouvin annoksen erilaisia makkaroita, savustettua porsasta ja kinkkua hapankaalilla Ihmettelimme annoksesta löytyviä nahanpaloja, joissa muutama siankarvakin tökötti pystyssä. Annos kahdelle miehelle olisi riittänyt täyttämään jopa neljä raavasta karjua. Alsacessa ei annosten suhteen kursailla. Ranskalainen keittiö näyttää täällä maanläheisemmät puolensa.
Baeckeoffe on toinen tyypillinen liharuoka, uunissa kypsytetty annos vähintään kolmea erilaista lihaa perunoilla. Alsacessa viini kuuluu ruoanlaittoon; kana saa kastikeseurakseen rieslingin, jänis ui punaviinikastikkeessa. Kalat kuuluvat ruokalistan selvään vähemmistöön. Tarjolla oli yleensä kuhaa tai ahventa ja nekin saivat viinisen kastikkeen mausteeksi. Ollaanhan Alsacessa.
Alsacen makumaailmaan tutustuttaessa on maistettava Tarte flambeeta. Tämä maukas torttu on suolaisena rapeakuorinen, pizzaa etäisesti muistuttava ohutkuorinen paistos. Mausteeksi on saatettu laittaa paikallista voimakkaanmakuista, kittikuorista ja pehmeää juustoherkkua, munsteriä sekä herkkusieniä ja kinkkua. Tarte flambee
paistetaan nimensä mukaisesti avotulen päällä ja piirakan pohja onkin rapea ja mustunut. Tätä herkkua odotellessa voi siemaista alkujuomaksi lasillisen rusinaista, mutta hyvin kuivaa Muscatia. Makeaan Tarte flambeehen löytävät tiensä päärynä ja luumut. Tämän jälkiruoan kanssa sopii maistella lasillisen Eau-de-vietä, elämänlientä eli paikallista grappaa.
WInstubeissa syö edullisesti. Neljän hengen kolmen lajin illallinen tasokkaassa paikallisessa Grand Cru -viineineen maksoi sadan ja kahdensadan euron välillä. Alsacessa vatsansa saa siis kunnolla täyteen ja viinilasin nostettua useasti huulilleen ilman että kukkaro itkee.
Kuusi valkeaa sisarta ja yksi musta lammas
Alsacessa viini ja ruoka eivät kulje käsi kädessä. Ruoka on tuhtia ja lihaisaa. Viinit taasen hedelmäisiä, kevyitä ja vähähappoisia. Ja ennenkaikkea, viinit ovat valkoisia. Yli 90 prosenttia tuotetuista viineista on valkoviinejä. Alsacea hellivä aurinkoinen, kuivahko ja lämmin sää on luo lähes ihanteellisen ilmaston valkoviinien viljelyyn ja valmistukseen.
Parhaiten Alsace tunnetaan kuudesta runsasaromisesta rypälelajikkeesta Alsacelle tyypillisen kapeista pulloista löytyy Gewurztramineria, Muscatia, Sylvaneria, Pinot Blancia, Tokay Pinot Grisiä ja Rieslingiä. Punaisista alueen tunnetuin on kevyt ja rosemaisen läpikuultavan punainen, tuore Pinot Noir – musta lammas valkeiden sisarten joukossa. Tässä jo seitsemän nautinnollista syytä matkustaa Alsaceen.
Alueella tuotetaan myös herkullisen makeita jälkiruokaviinejä, jotka tuntee maininnasta vendages tardives. Lisäksi kaikkien kellarien listoilta löytyy myös Cremant d’Alsace, alueen oma, tiukkakuplainen kuohuviini juhlien tunnelman kohottajaksi.
Kaikissa reitin varrella olevissa kylissä on lukuisia viinitaloja ja viininvalmistajia. Alko on tehnyt tutuksi Alsacen suurimmat ja kuuluisimmat viininvalmistajat, mutta paikan päällä on mielenkiintoista kävellä sisään pienien valmistajien puoteihin ja istua maistelemaan heidän satoaan.
Saavuimme illan pimetessä ensimmäiseen kyläämme, Itterswilleriin ja ehdimme vielä pujahtaa maistelemaan viinejä tuottajien kellareihin. Alun epävarma tunnelma vaihtui innostukseksi, kun lasi, jos toinekin Alsacen rypäleistä puristettua viiniä pääsi
hemmottelemaan makuhermojamme.
Muscat sai sielun laulamaan – tätä parempaa aperitiiviä ei voi edes olla. Aromikas, hienoisen makeuden siivittämä Gewurztraminer suorastaa soljui alas kurkusta. Itse nautin sen mausta sellaisenaan, paikalliset ovat antaneet Gewurtztraminerille itseoikeutetun roolin hanhenmaksan seuralaisena. Tässä seurassa oma suosikkini Tokay Pinot Gris jäi vähäaromisempana näiden kahden kuningattaren jalkoihin.
Näitä kaikkia viinejä on tarjolla Alsacen pienimmissäkin kylissä. Kylissä lähes joka askeleella ohittaa jonkin viinintuottajan puodin. Runsaudenpula yllättää. Katuja reunustavat toinen toistaan sievemmät ’degustation’ eli viininmaistajaiskyltit. Ovet viinikellareihin, caveihin, ovat kutsuvasti auki. Kadun reunaan on laitettu houkuttimeksi tuottajajien pulloja tutkittavaksi. Putiikeissa usein tuottajat itse maistattavat viinejään. Ostaja saa listan maisteltavina olevista viineistä. Ja sitten pitää vaan antaa makuhermojen valita.
Viikonloppu viininmaistajaisissa
Sadat omintakeiset kylät ja jumalainen viini takaavat sen, että Alsacessa voi vierähtää tovi, jos toinenkin. Alsace on elämys. Alsacen kylistä voi hyvin sanoa, että jokaiselle jotakin.
Omalla viikonloppumatkallamme päädyimme valitsemaan yöpymispaikoiksi yhden hiljaisemman ja pienemmänpuoleisen kylän, Itterswillerin sekä alueen vilkkaan viinipääkaupungin, Colmarin.
Pittoreski Itterswillerin kylä reitin yläpäässä oli todella kokemisen arvoinen. Kylä on pienen pieni, aitoa viininviljelystunnelmaa huokuva paikka. Itterswiller, kuten muutkin pienistä kylistä, on viinintuottajien tiuhaan kansoittama. Kylän lyhyen pääkadun molemmin puolin on lähes parikymmentä tuottajien puotia tai viininvalmistamoa maistelumahdollisuuksineen. Leon Faller, Jean Kieffer, Henry Wassler, Sohler & fils -tuottajien nimet kaduilla roikkuvissa kylteissä seuraavat toinen toisiaan.
Itterswillerin talot ovat karamellinvärisiä ja hotelleista avautuu näkymät suoraan viiniköynnösten peittämään laaksoon. Paikka suorastaan tihkuu romantiikkaa, ideaali häämatkakohde viininystäville. Muutama winstub tarjoaa paikallisia herkkuja kohtuuhintaan. Kylässä on myös tasokas, alueen parhaaksikin kehuttu matkamuisto- ja viinimyymälä.
Itterswillerissä tunsi pääsevänsä lähelle viinintuottajia ja viinvalmistusta. Kadulla tuoksui mäski ja viljelmät olivat aivan nenän alla. Myöhään kerättävät, jalohomeiset rypäleet roikkuivat ikkunamme alla. Itterswillerissä tunsi olevansa todella keskellä viinintuottaja-aluetta.
Viinireitin keskivaiheilta tai hieman sen alapuolelta löytyvä Colmar, on vilkas turistikeskus ja mukava vastakohta Itterwillerin romanttiselle tunnelmalle ja pienuudelle. Colmarissa on winstubeja, ravintoloita, viini- ja herkkumyymälöitä ja muita ostosmahdollisuuksia runsaasti.
Colmarin esikaupunkialue on kuin mistä tahansa Euroopan kaupungista., mutta kaupungin ydin, vanha kaupunki pikku-Venetsioineen ja kalastajakaunpunginosineen, on yhtä herttaistunnelmainen kuin pikkukylätkin. Joen halkoma pikku-Venetsia on ihastuttava, paikallisten ravintoloiden kansoittama; terassit aukeavat veden ääreen. Täällä sykki tyypillinen Alsacen keskiaikainen tunnelma. Aitoon viininmaistelutunnelmaan pääsee kuitenkin parhaiten Alsacen pienemmissä kylissä.
Kuuluisimpia ja näin myös turistien kansoittaminpia kyliä ovat renesanssitunnnelmainen Riquewihr ja kolmen linnan Ribeauville. Nämä kylät ovat kyllä kauniita, mutta katuja kansoittavat enneminkin turistit kuin paikalliset. Barr on yksi alueen tärkeistä turistikohteita. Barrissa voit asua vaikka linnassa ja ihailla sen tornista joka puolella siintäviä viiniköynnösrivistöjä. Barrissa järjestetään myös yhdet alueen kuuluisimmista viinijuhlista elokuun puolivälissä. Muita mainitsemisen arvoisia kyliä ovat muun muassa menestyvä turistikeskus Turckheim, Alsacen viinikulttuurin kehto Equisheim sekä joulumarkkinoistaan tunnettu Kayserberg.
Löytöretkellä viinikulttuuriin
170 kilometriä ja yli sata pientä ja vähän isompaakin keskiaikaistunnelmaista viinikylää. Matka Alsaceen on viinientusiastin ja herkuttelijan unelma. Mutta miten valita ne omat kylänsä suuresta joukosta? Ei hätää, kylät sijaitsevat todella aivan lähekkäin, kylki kyljessä, joten viereisessä kylässä piipahtaminen vaikka jalan ei ole ongelma.
Tukikohdaksi voi viikonloppumatkalla valita yhden mielenkiintoisen kylän viinireitin molemmista päistä. Näin näkee jo paljon. Lisäksi voi osallistua kylistä järjestettäviin eripituisiin patikkaretkiin, löytöretkille viinikulttuuriin.
Keväästä loppusyksyyn viininystävät ympäri maailmaa suuntaavat Alsaceen. Sadonkorjuu tapahtuu syys-lokakuussa. Tähän parhaimpaan sesonki- ja viinijuhla-aikaan majoitus kannattaa varata ajoissa.
Suomesta Alsaceen pääsee kätevästi Frankfurtista vuokra-autolla. Saksan puolelta nokka kohti Strasbourgia, jossa voi ensin pistäytyä syömässä ja shoppailemassa. Sieltä onkin enää kivenheiton matka Marlenheimiin, josta viinireitti alkaa. Paluumatkalla Frankfurtiin voi ohimenomatkalla piipahtaa vielä Saksan hienostuneessa kylpyläkaupungissa, Baden Badenissa, kylpemässä.
———
Kun lasissa on Alsacen Muscatia, suljen silmäni ja idyllinen Alsace piirtyy värikkäänä akvarellina mieleeni. Kun nämä Alsacesta tuodut Muscatit ja Rieslingit – puhumattakaan Grand Cru Gewurtztraminereista – on juotu, palaan Alsaceen. Sen lupaan.
Sananen viineistä
Alsacen maaperä tuottaa omintakeisia, mausteisia viinejä, jotka nautitaan tuoreina n.1-5 vuoden ikäisinä. Hienoimmat Grand Crut tosin vain paranevat säilytyksessä. Parhaat viinit saavat Alsacessa Grand Cru –nimityksen. Merkintä ’vendanges tardives’ tai ’sélections de grain nobles’ pulloissa viittaa myöhään poimittuihin, jalohomeisista rypäleistä valmistettuihin jälkiruokaviineihin. Alsacen viinit nautitaan hyvin jäähdytettyinä, n. 6-10 asteisina ja Alsacessa tyypillisesti vihreäjalkaisesta, matalakuppisesta pikku lasista.
Muscat – Alsacen Muscat on kuivaa ja hyvin aromikasta. Ravintoloissa rusinainen, jääkylmä Muscat-lasillinen tarjoillaan aperitiiviksi.
Sylvaner – kevyt, kuiva valkoviini, jota voi maistella alkupalojen tai kala- ja äyriäisruokien kanssa.
Gewurtztraminer – voimakkaan arominen, upeantuoksuinen ja täyteläinen Gewurtztraminer sopii perinteisesti suositeltuna eksoottisten ruokien seuralaiseksi tai myös jälkiruokapöytään. Alsacessa ankanmaksaa ja Munster-juustoa tarjoillaan Gewurtztraminerin seurana.
Pinot Blanc – Alsacen pehmeänmakuinen yleisviini, joka soveltuu kalan, kanan ja mietojen juustojen seuraksi.
Tokay Pinot Gris – voimakasta, hienoisesti savunmakuista Pinot Grisiä tarjoillaan Alsacessa vaalean lihan ja jopa riistankin kanssa.
Riesling – tästä rypäleestä tuotetaan kalleimpia ja hienoimpia alueen viinejä. Rapean kuivat rieslingit ovat omiaan kalaruokien seurana. Alsacessa niitä tarjoillaan myös liharuokien kanssa ja ne löytävät tiensä kastikkeisiin.
Pinot Noir – alueen punaviini, joka on kevyt, tuore ja rosemaisen vaalea.
Maista ainakin näitä
Tarte flambeé – avotulella paistettu pizzamainen piiras, jonka päällä on ranskankermaa, sipulia ja kinkkua.
Foie gras – Ankanmaksa, jota saa muun muassa paistettuna, pateena tai voitaikinaan leivottuna.
Baeckeoffe – tässä yhdessä tyypillisimmässä alsacelaisessa pääruoassa on vähintään kolmea eri lihaa haudutettuna uunissa perunoiden kanssa. Mausteena tietysti viiniä.
Choucroute garnie – tuhti annos kinkkua ja erilaisia makkaroita hapankaalipedillä.
Poulet au riesling – nimi kertoo kaiken eli kanaa rieslingissä
Civet de Lièvre- jänistä kypsennettynä punaviinissä.
Munster-juusto – voimakas, kittikuorinen paikallinen juusto, jota voi nauttia aterian päätteeksi tai pyytää mausteeksi Tarte Flambeéhen
Eau-de-Vin – rypäleistä valmistettu, maustettu viina. Paikallinen erikoisuus, jota kannattaa maistaa.