Moni on tosi tiukkapipoinen tiettyjen raaka-aineiden suhteen. Ei saa tehdä sitä. Ei saa tehdä tätä. Joku sanoi kerran, että valkoista parsaa ei saa leikata. Tai pätkiä. Mitähän hän tykkäisi, kun lykkäsin valkoisen parsan grilliin?
Vihreä ja valkoinen parsa ovat kuin yö ja päivä. Toinen on rapea ja vihannesmainen. Toinen lempeä ja hienostunut. Valkoinen parsa on ehdottomasti oma suosikkini, vaikka molemmille parsoille on aikansa ja paikkansa.
Olen jo ehtinyt vetää overdoset vihreästä, joten nyt olen kääntynyt valkean puoleen. Ja kun grillin päällä ei liiemmin enää ole lunta, niin luonnollisesti grilli pöhisee tiheään tahtiin.
- 500 g parsaa
- 25 g voita
- merisuolahiutaleita
- Leikkaa parsoita puiset perät pois ja kuori ne varovaisesti kuorimaveitsellä. Kuumenna laakeassa kattilassa tai pannulla vesi kiehuvaksi, lisää ripaus suolaa sekä parsat. Anna parsojen kypsyä 7 minuutin ajan. Valuta parsat talouspaperin päällä.
- Valmista ruskistettu voi kuumentamalla voi kattilassa sekoittamatta, kunnes voi ruskistuu ja hera laskeutuu pohjalle. Ota kattila pois levyltä ja kaada kirkas, ruskistunut voi toiseen astiaan ja jätä hera kattilaan.
- Pirskota parsojen päälle hieman oliiviöljyä ja grillaa ne kypsiksi grillissä. Suolaa parsat kevyesti merisuolahiutaleilla, valuta päälle ruskistettua voita ja vie parsat tarjolle.
- Valkoiset parsat ja ruskistettu voi ovat mainio lisuke valkealle kalalle, kuten esimerkiksi kuhalle. Ruskistetun voin herkullisen karamellisoitu maku sopii huippuhyvin grillatun valkoisen parsan makuun.
Grillattu valkoinen parsa on sellainen resepti, mitä ei kannata passata. Valkoinen parsa saa aivan uutta ulottuvuutta grillistä ja karamellisoituneen voin makean suolaisesta aromista.
Kaikkea sinne grilliin voi heittääkin, eikö?
Seuraa @Jotainmaukasta -intagramtiliä ja nappaa tuoreimmat reseptit, parhaimmat viini- ja matkavinkit heti tuoreeltaan.
Nanna sanoo
Mä oon fanaattinen vaan tiramisus ja horiatikis. Voihan niitäkin tuunata, mutta sitten muutan nimet
Mari sanoo
IMO, kaikkea voi tuunata. Ja saakin!
Merja sanoo
Ostin tohkeissani kreikkalaista valkoista parsaa ja tarjosin spessulle vieraalle. Se oli ihan kitkerää. Joskus käy vaan huono tuuri. Minkälaista valkoista parsaa käytät? Oman maan parsoja saa vielä odottaa tovin jos toisenkin, enkä malta niitä mitenkään peitellä valkoisiksi.
Mari sanoo
Nämä parsat oli Unkarista. Eivät oleet kitkeriä, mutta vähän puisia kyllä. Piti kunnolla pätkäistä perästä pois. Maku oli oikein herkullinen, vaikka kyllähän nämä menee liian kaukaa tulevat ja ovat liian kauan paketissa 🙁