Ilman matkalaukkua ja vailla ennakko-odotuksia. Vaan kuinkas sitten kävikään?
Kun kutsu kävi Sicilia En Primeur -viinitapahtumaan, päätin, että lähden muutamaksi päiväksi ennakkoon tutustumaan Sisiliaan. Ajattelin, että vietän koko aikani Cataniassa. Ystäväni Sanna huikkasi, että Marzamemin kylä Siracusan maakunnassa on symppis. Käy siellä.
Zoomailin Google mapsiä ja ihan eivät vierekkäin sijaitse Catania ja Marzamemi. Jos tuonne mielin, kannattaisi suhauttaa antiikkiseen merenrantakaupunkiin Siracusaan ja näin tein.
Oi onnea, että tein. Löysin netistä piskuisen Ortigian saaren Siracusan kaupungin kupeesta ja valitsin sen ensimmäiseksi kohteeksi. Ortigia on varsin viehättävä historiallinen ja piskuinen saari, jossa jaloin pääsee kaikkialle. Alue alkaa herätä turistikohteena, sillä kivoja viinibaareja ja ruokapaikkoja putkahtelee lisää minisaaren kapeille kujille.
Ortigia kujat ovat muuten sitten todella kapeita. Niille ei juuri viitsi autolla tunkea, vaikka olisi miniäkin minimpi pompannappi alla. Kadut ja rakennukset ovat kuin Barcelonan vanhasta kaupungista. Värikkäitä, sopivan rustiikisesti ränsistyneitä ja viehättäviä. Kerta kaikkiaan viehättäviä. Kuten koko Ortigian saarikin. Ja vaikka saari on pieni, sieltä löytyy runsas ostoskatu kalliine liikkeineen ja mainioita ruokapaikkoja ja aivan upea, maanantaista lauantaihin auki oleva, runsas tori. Todella käymisen väärti.
Mutta koska Ortigia on minimesta, sen tarpoo läpi parissa päivässä, joten ajoimme autolla rantaa pitkin myös kauemmas, kohti marzamemiä Noton ja Avolan kautta. Vaaleat biitsit, valkeaa hiekkaa ja kiinni olevia hotelleja. Sesonki ei ole vielä alkanut ja rantakohteet olivat kuolleita, mutta näin jo silmissäni, kuinka kuukauden päästä rantaa kansoittavat turistit ja turkoosi vesi houkuttelee kastautumaan.
Michelin Guide kertoili marzamemissä sijaitsevan varsin käymisen arvoisen ravintolan Taverna Cialoman ja se oli määränpäänä. Kun Noton ja Avolan rannat ammottivat tyhjyyttään, niin Marzamemissä olikin sitten kaikki. Italialaisille on tyypillistä ajaa pitkäkin matka hyvän ruoan perässä ja Marzamemi pullisteli mukavan oloisia ravintoloita. Marzamemi on viehättävääkin viehättävämpi kohde, joskin veikkaan, että juuri tästä viehättävyydestään johtuen se on kesäaikaan ylikansoitettu. Mutta jos seuduilla liikut, paikka on ehdottomasti käymisen väärti.
Kuten koko Siracusan maakunta. Siracusa tarjoaa upeita kulinaristisia elämyksiä, se on historiallisesti kiinnostava ja Sisilian upeimmat rannat sijaitsevat täällä. Lähiseuduilla on shoppailuintoisille outleteja ja isoja ostoskeskuksia kansainvälisine ja paikallisine kauppoineen. Lähin lentokenttä on Cataniassa ja sieltä Siracusaan ajaa reilussa tunnissa liikenteestä riippuen.
Niin, ja miksi iman matkalaukkua? Lensin Air Berlinillä vaihdolla Berlinin kautta. Laukut jäivät puolentoista tunnin kentällä myöhässä lähtevän koneen odottelun jälkeen jostain käsittämättömästä syystä Berliiniin. Eikä ole muuten saapunut laukku vieläkään. Että sellainen lentoyhtiö se.
Siracusa, tsekkaa ainakin nämä:
Ortigian saari
Täällä on rauhaisaa asua, meren äärellä antiikkisissa hotelleissa. Kaikki on lähellä, palveluja on riittävästi, ainakin parin päivän oleilulle ja saari on niin kaunis, että päivät voi vaikka viettää kuvaten rakennuksia ja merta. Upea, joskin tyyris hotelli on Algila Ortigia Charme hotel.
Ravintola Don Camillo
Ravintola Don Camillo on Ortigian fiinein ravintola, jonne kuulemma jahdeilla paikalle saapuvat julkkikset viedään syömään. 139 sivun viinilista huimaa päätä ja menuvaihtoehdot antavat mainion läpileikkauksen alueen ruokiin, paljon raakamarinoituna syötäviin äyriäisiin, pistaasiin ja caponataan eli munakoiso-sipuli-tomaattimuhennokseen. Täällä söin yhden elämäni parhaista jälkiruoka-annoksista eli jumalaista mandariinijäätelöä, pistaasikakkua suklaakuorruttella sekä ricottakakkupalan. Vain tämän takia jo ravintolassa kannattaa käydä, vaikka Don Camillo ei suosikkini kaikista ravintoloista ollutkaan.
Viinibaari Morsi e Sorci
Äärimmäisen symppis omistaja Morsi e Sorci -viinibaarissa on vastikään perustanut tämän stailin viinibaarin aivan Ortigian keskustaan. Viinilista on kattava ja paikassa voi nauttia myös lounasta tai illallista. Tätä paikkaa pyöritetään intohimolla, siitä omistajan tarina insinöörin hommista viinibaarin pitäjäksi kertoo. Näin vielä turistikauden kynnyksellä Berritta Giancarlolla oli aikaa istuskella kanssamme ja jutella sisilialaisista viineistä. Lämmin suositus, käy lasillisella tai parilla ja lähetä terkkuja Giancarlolle.
Ortigia Fish bar
Tämäkin piskuinen baari, Ortigia Fish Bar oli juuri avattu ja tarjolla oli herkullisia kylmiä ja lämpimiä äyriäisherkkuja. Täällä myös omistajalla oli aikaa rupatella ja kertoilla suosikkiravintoloistaan alueella. Ota jaettava annos molempaa laatua, pullo rapsakkaa Etnan valkoista ja nauti elämästä.
Ravintola Porta Marina
Suosittu ja maukasta perinteistä ruokaa tarjoava ravintola Porta Marina sijaitsee nimensä mukaisesti satama-alueella, Porta Marinassa. Ruoka on maukasta perinteistä ruokaa pienellä twistillä. Tykkäsin kovasti.
Marzamemin kylä
Kerrassaan karamellimaisen herkullinen somine ravintoloineen on Marzamemin pieni, mutta vilkas kalastajakylä. Täällä osataan turisteista pitää huolta. On pieniä kauppoja, drinkkibaareja ja upea aukio, jota reunustavat kiinnostavat ravintolat. Symppis paikka, todellakin.
Taverna La Cialoma
Michelin Guide merkkaan Taverna La Cialoman käymisen väärtiksi osoitteeksi ja yhden tähän kyllä täysin. Yhden parhaimmista lounaista nautimme tässä varsin viehättävästi sisustetussa ravintolassa auringon paistellessa kuumasti niskaan. Pöytävaraus on suositeltava ellei pakollinen, vaikka istumapaikkoja on Regina Margherita -aukiolla, meren puoleisella terassilla sekä sisätiloissa.
Maista
Pistaasijäätelöä, pistaasimoussea, pistaasikakkuja tai pistaasilla maustettuja ravioleja. Pistaasi on se juttu. Kuten myös ricotta. Ja täällä ricotta on aamispöydässä juustona ja jälkiruokana lautasella. Cannolin – tippaleivältä maistuvan – pienen leivonnaiskuoren sisään tursotetaan ricottaa. Itse rakastuin ricottamousseen. Resepti tästä tulossa tuota pikaa blogiin.
Katkarapuja – pieniä ja vähän isompis – raakakypsennetään tai marinoidaan muun muassa sitruunamehussa. En oikein kolmen eri maistelukerran jälkeen kuitenkaan pysty päättämään, pidinkö tuon ravun rakenteesta. Se oli jotenkin tiivis ja tahmainen. Mutta maista itse. Näitä on tarjolla joka menuulla. Kuten myös caponataa eli vahvasti munakoisolta maistuvaa vihannesmuhennosta. Tätä muhennosta voi nauttia kylmänä tai lämpimänä, molempi parempi ja molemmat maukkaita.
Seuraa @Jotainmaukasta -intagramtiliä ja nappaa tuoreimmat reseptit, parhaimmat viini- ja matkavinkit heti tuoreeltaan.
Ariela/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sanoo
139 sivun viinilista?! Upealta reissuta kuulostaa – vaikkakin ilman niitä matkatavaroita…
Mari sanoo
Joopa joo. Aika tuhti setti 🙂
Annaleena sanoo
Oi, tahdon reissuun just nyt! Näitä kuvia katsellessa ihan unohtuu, että vappu lähestyy ja taivaalta tulee lunta!
Mari sanoo
Niinpä 🙂
Sari sanoo
Sisiliaan on tehnyt mieli jo pidemmän aikaa. Tämä postauksesi vain vahvisti sitä asiaa. Mutta parin viikon päästä kuitenkin ensimmäistä kertaa Italian aurinkoon. Kohteina, Milano, Venetsia ja Como ehkä vielä joskus Sisiliaan oman Mumin lempipaikkaan. Hauskaa Vappua 🙂
Mari sanoo
Ihanat kohteet sulla. Nauti <3
minni / kokeileva keittiöni sanoo
Niin kauniita kuvia! Ihania! Mä olen jotenkin ihastunut pistaasiin viime aikoina, tämä postaus ei sitä himoa vähentänyt.
Mari sanoo
Nämä pistaasit olivat todella maistuvaisia, toisin kun meillä myytävät, joissa ei oikein makua tunnu olevan.
Minna -Ku ite tekee sanoo
Toi matkalaukun myöhästyminen on syvältä. Mulle kävi just niin kun mentiin Kreikkaan valokuvausreissulle. Ei siinä mitään, jos on sellaisilla huudeilla, jossa tarvikkeita voi hankkia pikkuhiljaa, jos laukkua ei ala kuulumaan, mutta me matkattiin ylös vuoristoon kaikkien kauppojen ulottumattomiin, joten hankintoja oli pakko tehdä nopeasti, ettei jää kokokaan ilman. Kauhee stressi!
Mutta paikka on kertakaikkiaan ihanan näköinen <3
Mari sanoo
Joo, niin kurjaa on. Tosin nykyään varaudun yleensä parilla setillä vaatteita. Tosin sekään ei auta, jos laukkua ei ala kuulua neljän päivän jälkeen.
Siiri / Pilkettä-blogi sanoo
Vau, näyttääpä ihanalta! <3 Heti rupesi Sisilia kiinnostamaan. Ja vielä nuo pistaasit – rakastan niitä!
Mari sanoo
Sisiliassa pistaaseja oli aivan kaikissa ruoissa, makeissa ja suolaisissa.
Johanna / hellan ja viinilasin välissä sanoo
Tiedän tuon matkalaukun menetyksen. Olin Atacaman autiomaassa 4 päivää ilman matkatavaroita ja lämpötila vaihtelut olivat +30 – -5 ja ostosmahdollisuudet, no niitä ei ollut… Sisilia on ollut listallani jo pitkän aikaa ja ehkä tänä vuonna jopa toteutumassa. Kiitos vinkeistä!
Mari sanoo
Mlla on muutama lentoyhtiö pannassa, kun aina katoaa laukut ja muutenkin hommat tökkii.. näyttää olevan yleistä noilla halpislennoilla?!?