Savustettu parsa. Kuulostaa varsin hurjalta, mutta sitä se ei ole, vaan ihan älyttömän hauska tapa valmistaa vihreää parsaa. Varsinkin näitä kevään ensimmäisiä varsia, jotka Perusta tai Espanjasta ovat Suomeen lentäneet.
Jotain maukasta Instagram-seuraajat ovatkin huomanneet, että olen jo grillannut, savustanut ja viettänyt pääsiäistä. Näin ne työt heittelee. Iltalehden muhkea Grillaus-lehti ilmestyy taas touko-kesäkuussa ja siihen tein – edelleen villin savustuskärpäsen puremana – viisi savustusreseptiä. Yksi näistä resepteistä on savustettu parsa.
Resepti toimi kuin häkä, joten heti seuraavalla viikolla halusin testata tätä uudemman kerran ja tehdä pääsiäiseksi kivan savustettu parsa-aterian. Noo, luonteelleni uskollisesti en malta odottaa pääsiäiseen, sillä joku on lykännyt sen lähes vapulle ja eiköhän kaikki jo viimeistään tänä viikonloppuna savusta ja grillaa?!?
SAVUSTETTU PARSA
4 hengelle
500 g vihreää parsaa
oliiviöljyä
sormisuolaa
Leipämuru:
luomuappelsiinin raastettu kuori
pari kourallista murennettua maalaisleipää
2 murskattua valkosipulinkynttä
sormisuolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Parsa-ateria toimii mainiosti pelkällä leipämurulla maustettuna, mutta jos tarjoat parsat ainoana annoksena, voit tarjota lisäksi hyvää kinkkua ja sunny side up-kananmunan per syöjä
Valmista ensin mausteinen leipämuru. Murenna maalaisleipä käsin tai raastimella raastaen. Murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja lisää valkosipuli sekä leipämurut. Paista rapeaksi. Lisää raastettu appelsiininkuori. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Poista parsoista kova tyvi veitsellä leikaten. Sivele parsat öljyllä ja ripota päälle sormisuolaa. Laita savustin päälle ja pari kourallista kostutettuja savustuslastuja savustimeen. Anna savustimen kuumentua hetki. Kun savustin on kuuma lisää pellille tasaisesti levitetyt parsat. Savusta n. kahdeksan minuutin ajan, kunnes parsat ovat saaneet hitusen väriä, mutta ovat vielä napakoita.
Nosta parsat tarjoiluvadille, ripota päälle appelsiininmakuinen leipämuru ja tarjoa annos halutessasi paistettujen kananmunien sekä hyvän kinkun kanssa.
Parsavinkkejä:
Parsa on parasta mahdollisimman tuoreena. Meillä parsa ei varsinaisesti koskaan ole tuoretta, vaan tuontitavaraa, joten varresta tulee pätkäistä kunnon pätkä pois puisevaa kantaa ja kuortakin kannattaa raaputella pois. Osta parsa samana päivänä, kun aiot sen valmistaa. Tuoreena parsa on napakka ja sen nuput ovat umpinaiset. Säilytyksessä parsa nahistuu, muuttuu puisevaksi ja nupot alkavat ’harottaa’.
Ellet kuitenkaan nauti parsaa heti, kääri parsapuntti kosteaan liinaan ja säilytä parsoja viileässä.
Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, mutta monesti se kannattaa. Tiesitkö, että kun taivutat parsaa tyvestä, se napsahtaa poikki juuri oikeasta kohdasta, ja saat kuivan tyven näppärästi pois. Kyllä, melkoinen pala täytyy poistaa, jotta lautaselle ei tule kuivakkaa purtavaa. Päät voi katkaisun jälkeen siistiä veitsellä. Valkoinen parsa on vihreää kuituisempi, joten kuoriminen kannattaa aina.
Parsa maistuu myös raakana. Parhaimmiassa muodossa raakana se on höylättynä salaatissa.
Viinivinkki: parsaa pidetään persoonallisen makuisena kasviksena hankalana parina viinille ja annas olla, kun menet savustamaan parsan, niin hommaan tulee lisähaastetta ihan kunnolla.
Paljon savustaessani olen havainnut, että savustaminen tuo ruokaan karvautta, jota viinin mahdollinen karvaus ikävästi korostaa. Savustus tekee myös ruoasta ’tuhdimman’ ja ruokaisamman oloisen eli aromaattiset, maukkaat viinit sopivat keveitä valkoviinejä paremmin savustetuille ruoille.
Suosittelen siksi valitsemaan savustetulle parsalle hedelmäisen, sopivasti hapokkaan ja riittävän runsaanmakuisen valkoviinin. Tälle parsa-aterialle lähdin sovittelemaan jotain maukasta valkoviiniä. Niinkin hauskan makuparin äkkäsin kuin chileläisen, aromaattisen hedelmäisen Adobe Gewürztraminer Reservan, joka ei ole sellainen liian aromattinen ja trrooppinen, mitä jotkut gewürtzit tuppaavat olemaan, vaan tämä viini on varsin passeli ruokaviini.
Tämä chileläinen on mainio kaikkien hedelmäisten ja aasialaisten makujen kanssa, mutta istuu myös yllättävän hyvin savun ja vihreän parsan makuun. Viinin runsas hedelmäisyys ja hento kukkaisuus komppaa tässä ateriassa kivasti leipämurussa olevaa appelsiinin makua ja pehmentää savuisuuden terävyyttä. Viilennä viini hyvin ennen tarjoilua.
Perinteisesti parsa-aterioille soviteltu rieslingin istuu myös tälle savustetulle parsalle eikä vivahteikkaan ja ryhdikkään rieslingin kanssa kovin pieleen tämänkään aterian kanssa voi mennä – etenkin jos tarjoilet savustetut parsat graavilohen kera. Mutta itse kaadan lasiin tätä hauskaa gewürztramineria. Se kuulkaas toimii!!
Lisää Jotain maukasta ?
Instagram / Facebook / Twitter