Nyt ei voi muuta kuin hykerrellä ja hyggeillä. Sataa, on pimeää, pilvet roikkuu alhaalla. On sillä lailla hyvällä tavalla melankolista. Ja mikä parasta, nyt on omenien aika.
Pienet, happaman kirpeät omenat ovat raaka-aineita parhaille leivonnaisille ja jälkkäreille. Omenapiirakkaan tai -crumbleen saa jäädä sellainen sopiva happamuuden puraisu, valutellaanhan omppujälkkärien päälle yleensä ruhtinaallisesti vaniljakastiketta tai herkku lusikoidaan sulan jäätelön kanssa.
Yleensä, jos ravintolan listalla on omenaleivonnainen tai -jälkiruoka, niin enpä tuota kauempaa mieti. Omenaista tänne, kiitos.
- 3 dl spelttivehnäjauhoja
- 1/2 dl ruokosokeria
- 100 g voita
- 1 muna
- 1/4 tl suolaa
- 1 rkl rommia
- 5-6 kotimaista omenaa
- 5 rkl hunajaa
- 4 rkl pinjansiemeniä
- 1/4 dl rusinoita
- 1 tl tuoreita timjamin lehtiä
- hieman voita
- Valmista ensin piirakkataikina. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi hyvin sekaisin. Lisää muna ja suola. Sekoita.
- Lisää jauhot erissä voi-kanamunaseokseen ja sekoita taikina kevyesti sekaisin. Lisää lopuksi rommi ja laita taikina jääkaappiin.
- Halkaise omenat kuorineen. Poista siemenet veitsellä tai kätevästi meloniraudalla kaapien. Leikkaa omenat pyöreiksi, ohuiksi siivuiksi.
- Levitä taikina pienen piirakkavuoan (n. 20 cm) pohjalle ja reunoille. Ripota pohjalle hieman rusinoita ja muutamia pinjansiemeniä. Leivitä päälle kerros omenoita. Valuta omenien päälle hunajaa ja ripota päälle hieman rusinoita, muutamia timjaminlehtiä ja pinjansiemeniä. Levitä omenoita noin kolme kerrosta ja toista yllä oleva joka kerroksen kohdalla. Ripota piirakan päälle loput rusinat, pinajnsiemenet sekä timjaminlehdet.
- Valuta päälle runsaasti hunajaa ja höylää vielä juustohöylällä päälle muutama voilastu. Paista
- piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 40 minuutin ajan. Tarjoa haaleana vaniljakastikkeen kera.
Olen erityisen ihastunut uunikaurapuuroon ja tämä omenainen versio tästä jälkiruoaksikin sopivasta puurosta on yksinkertaisesti hyvää. Aivan ihastuttavan herkullista on pihlajanmarja-omenahillo, etenkin kun sitä lusikoi kääretortun väliin. Yllä oleva hunajainen omenapiirakka saa jännää twistiä timjamista ja pinjansiemenistä. Toimii! Rakastan crumbleja ja tämä gluteeniton omenacrumble on herkullisen pähkinäinen.
Suolaisiin ruokiin omenat tuovat raikkautta ja makeutta. Sopivan happamat omenat omenarisotossa ovat tosi jees, omenan ja pippurimakrillin liitto salaatissa on taivaissa solmittu. Niin, ja omenan ja fenkolin yhdistelmä toimii uunin lämmössä kypsyvässä omena-fenkolivuoassa.
Omenaherkkuja:
Omenatuorepuuro
Gluteeniton omenacrumble
Omenainen uunikaurapuuro
Omenainen pippurimakrillisalaatti
Pihlajanmarja-omenahillo
Omenajäätelö
Omenarisotto
Omena tarte tatin
Omena-mazariinipiirakka
Fenkoli-omenavuoka