On se hassua. Viime vuonna ei pihlajat kantaneet juuri ollenkaan marjaa. Tänä vuonna sato näyttää yltäkylläiseltä. Sen kun pistää kätensä ovesta ulos, niin voi poimia hilloainekset tällaiseen juustoille passeliin pihlajanmarja-ananashilloon.
Pidän pihlajanmarjoista. Eihän niitä Erkkikään syö sellaisenaan, mutta niissä on upea väri ja sopivilla yhdistelmillä liika happamuus saadaan taltutettua.
Pihlajanmarjojen keruu ei edes vaadi suurempaa hortoilua, näitä ’pyhiä’ pihapuita kun löytyy lähes kaikkialta.
- 1/2 l + 3/4 dl pihlajanmarjoja
- 2 dl vettä
- 3 punaista omenaa
- 1 (n. 570 g) tuoretta ananasta (esim. valmiiksi kuorittu)
- 5 dl ruokosokeria
- Irroittele pihlajanmarjan tertuista ja huuhtele marjat hyvin juoksevan veden alla. Huuhtele omenat ja kuutio ne.
- Mitta vesi, marjat ja omenakuutiot kattilaan ja anna kiehua 20 minuutin ajan tai kunnes marjat ja omenat ovat pehmenneet. Paseeraa keitetyt hilloainekset tiiviin siivilän läpi toiseen astiaan, huuhtaise kattila ja laita sose kattilaan. Lisää sokeri ja pieneksi kuutioitu ananas. Lisää joukkoon 3/4 dl pihlajanmarjoja ja anna kiehua vielä n. 15-20 minuutin ajan. Hillo sakenee vielä jäähtyessään. Purkita hyvin puhdistettuihin purkkeihin.
- Annoksesta tulee kaksi pientä hillopurkkia.

Pihlajanmarja-omenahillo on lempparihilloni kääretortun välissä tai lettujen kera, mutta juustojen kanssa se ei mielestäni niinkään käy. Pähkäilin asiaa hetken ja mietin, mikä hillo on mielestäni juustojen kanssa ihaninta. Vastaus oli ananashillo. Joten päädyin kokeilemaan, miten ananas ja pihlajanmarja toimivat yhdessä.
Erikoinen kombo, myönnän, mutta maut sointuvat yhteen ja hillon on juuri passseli lisuke kermaiselle valkohomejuustolle tai ikääntyneelle, hieman kitytyneelle goudalle. Pihlajanmarjat sisältävät luontaisesti pektiiniä, joten en käytä hillosokeria tässä hillossa ja yleensäkin ottaen valmistan hillot lähiaikoina syötäviksi, en kaapissa pitkään säilöttäviksi. Tuoreena on muistissa lapsuuden homehtuneet mansikkahillot, parafiinikuoresta huolimatta..
Jos lisukkeeksi paistaa vielä nämä mallaspatongit, on illanistujaisainekset kasassa viinivalintaa lukuunottamatta.
Kohta linnut käyvät apajille eli kun luonto näin avokätisesti tarjoaa tätä helposti poimittavaa marjaa, hop, hop poimimaan!
Tsekkaa sesongin maukkaimmat reseptit Jotain maukasta IG-tililtä.
Jael sanoo
Olisi kyllä kiva kokeilla pihlajanmarjoja. Maistoin kerran sellaisenaan , ja syljin pois, mutta tuollaisena hillona varmaan tosi hyvää:)
jotainmaukasta sanoo
Juu, ei niitä ihan sellaisenaan kannata nautiskella. Happamia on 🙂
Peggy sanoo
MInulla kävi päärynäpuun kanssa aivan samalailla. VIime vuonna oli vain 5 päärynää ja edellis vuonna se oikein notkui päärynöistä ja tänä vuonna näyttää tulevan yhtä hyvä saalis. Pihlajanmarjapuuta ei sitten olekkaan lähistöllä. Taidan tulla teille 😀
Mari sanoo
Oi, oma päärynäpuu. Aika nastaa!
Nanna sanoo
Tosi raikkaasti keksitty, pihlis ja ananas! Ja nätti oranssi väri. Mun äiti hoitaa mulle yleensä syksyn sadosta pari pihlajanmarjahyytelö pilttipurkkia jääkaappiin. Pitääpäs vinkata tästäkin.
Mari sanoo
Luin, että tosi railakkaasti 🙂 Mutta joo, hyvin futaavat yhteen. Makeaa ja paksua hilloa. Juuri passelia juustojen kera.
Taru/Pullahiiri sanoo
Tuossa viime metsäreissulla kurkin pihlajia, kun oli erään joen vierellä rutkasti marjaisia puita. Pitää käydä keräämässä ja kokeilla marjoista jotain herkkua. Toinen on ruusunmarjat, jotka on houkutelleet pidempään kokeilemaan jotain makoisaa kakkua tai jälkiruokaa.
Mari sanoo
Nyt muuten näyttää siltä, että ruusunmarjat eivät ehdi kypsyä. Liian vähän on ollut aurinkoa..
Johanna / hellan ja viinilasin välissä sanoo
Ihania kuvia, pitää ilmeisesti käydä naapurin puussa vierailulla 🙂
Mari sanoo
Puuhun vaan!
Sari sanoo
Miten mä olin missannut tämän. Kiitos reseptistä, testaan tämänkin 😉
Mari sanoo
Ollos hyvä.