Karviais fool oli eka juttu, mitä näistä lempparimarjoistani tein. Maailman helpoin jälkkäri ja ah, niin hyvä.
Vaikka olen kesäaikaan tosi paljon poissa mökillä ja viherpeukalous on mussa vain piilevänä ominaisuutena, niin silti olen hurjan iloinen kodin piskuisesta kasvimaasta.
Se pääsee aina vallattomasti villiintymään poissaoloni aikana ja erilaiset eläimet napsivat osa kasvavista herkuista. Mutta näilläkin spekseillä saan tänä vuonna mukavasti satoa raparperista, punaherukoista, piparjuuresta, lehtikaalista, kesäkurpitsasta ja karviaisista terdellä kasvavien tomaattien ja yrttien lisäksi.
Monikaan tunne ei peittoa sitä, kun napsaiset omasta maasta kesäkurpitsan, kaivat piparjuuren ärhäkkää juurta esiin mullasta ja nopit suuhun marjoja omista pensaista. Rakastan!
Ostin pari vuotta sitten karviaispensaan, punaisen, sillä niiden mausta pidän erityisesti. Värihän niissä on aivan huikea maun lisäksi. Viime vuonna sain satoa kourallisen ja linnut toisen mokoman, mutta tänä vuonna sain poimia puskasta jo useamman litran. Jälkkärihammasta kolotti, joten tein nopsan brittiläisen fool-jälkkärin ensimmäisenä.
KARVIAISRESEPTEJÄ
Teiltä kyselin myös vinkkejä karviaisresepteihin ja tulihan niitä:
- karviaischutney
- karviaiscurd
- karviaishillo
- karviaissmoothie
- köyhän miehen lakkahillo eli puolet karviaista ja puolet porkkanaraastetta
- karviaiskiisseli
- karviaismehu
- karviaishyytelö
- karviaispiirakka
- hyvä täytemarja kakkuihin, ei liian vetinen
- karviaismarja-mansikkacrumble
KARVIAIS FOOL
4 hengelle
Kompotti:
4 dl punaisia karviaisia
1 tl aitoa vaniljaa
1/2 dl ruokosokeria
Kermasoes:
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl kreikkalaista jugurttia
2 rkl tomusokeria
1.Huuhtele ja siisti karviaiset eli poista kanta ja toisen pään parta. Laita karviaiset, vanilja ja ruokosokeri kattilaan ja keitä 6-8 minuuttia, kunnes karviaisten kuori rikkoutuu. Jäähdytä seos viileäksi.
2. Vatkaa kerma hyväksi vaahdoksi, mausta tomusokerilla. Lisää joukkoon jugurtti. Jaa puolet kerma-jugurttiseoksesta neljän lasin pohjalle. Jaa karviaishillo laseihin kermaseoksen päälle. Lusikoi loppu kerma lasien pinnalle. Koristele karviaisin, syötävin kukin ja mintunlehdin.
Mikä ihmeen fool, kuulen monen jo tuhahtelevan. No jälkkärin nimi juontaa juurensa Ranskaan ja fouler-sanaan, joka tarkoittaa murskaamista. Tätä jälkiruokaa valmistettaessa marjat murskataan kevyesti samalla, kun niitä kuumennetaan sokerin kanssa.
Mä itse aina ajattelen, että jälkiruoan nimi on fool, koska se on niin hullunhyvää.
Eli lyhykäisyydessään fool-jälkiruokaan valitut marjat nopeasti kuumennetaan, rikotaan ja makeutetaan, mahdollisesti maustetaan jollain mausteella. Kerma vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi ja joukkoon sekoitetaan vaikkapa jugurttia, rahkaa tai ranskankermaa. Marjakompottia ja kermaseosta lusikoidan vuorotellen lasiin. Näin syntyy huikean hyvä ja näyttävä jälkiruoka. Tätä rapujuhliin eikös!
Maista myös
Niina sanoo
Missä vaiheessa vanilja lisätään kompottiin?
Mari sanoo
Moikka, joo, jäi uupumaan eli kattilaan ruokosokerin ja karviaisten kanssa.