Karviaishillo on todella makoisaa. Enpä ole juuri karviaisia sitten lapsuuden kaivannut. Kun ei niistä oikein tehty mitään erityisen mieleenpainuvaa. Ja sellaisenaan ne vetivät naaman kurttuun. Happamia, huh, happamia.
Mutta nyt innostuin. Syntyi karviaishillo ja leivonnaisia. Eikä yhtään happamia, vaan sopivan kirpsakoita. Niin kuin kuuluukin.
Onneksi on Tim Clinch. Valokuvaajaystäväni, britti syntyjään, joten karviaiset, gooseberryt ovat hänen mieleensä. Niinkin paljon, että kun joidenkin viikkojen takaisessa ruokakuvausworkshopissamme kävimme Kauppatorilla kuvaamassa, niin Tim oitis osti kipollisen vihreitä karviaisia.
- 1 l + 2 dl punaisia karviaisia
- 1/2 kg ruokosokeria
- n. 1 dl vettä
- Nyppäise karviaismarjoista kanta ja päätupsu pois. Mitta kattilaan vesi ja karviaiset. Anna kiehua 10-15 minuutin ajan, kunnes karviaiset ovat pehmenneet.
- Paseeraa seos tiheän siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja pari desilitraa kokonaisia karviaisia. Anna kiehua vielä 10-15 minuutin ajan. Purkita hyvin puhdistettuihin hillopurkkeihin ja säilytä viileässä.
- Ihana, tummanpuhva hillo syksyn illanistujaisiin ja juustohetkiin.
Näin kaupassa ensin vihreitä karviaisia. Ostin, kokkaisin ja mitä ihmettä, tykkäsin. Jotain raparperin tyypistä makua vihreä karviainen pukkaa, mutta on lempeämpi. Sokerin ja voisen taikinan kanssa varsin maukas.
Seuraavaksi silmään osui kasapäin tummia karviaisia. Niitäkin oli saatava, nättejä kun olivat ja juuri niitä, joita lapsena pureskelin menemään. Syntyi karviaishillo. Sopivasti makea, sopivasti kirpeä. Ihanaa aamiaisjugutin päälle lusikoituna ja varsin mukiinmenevää kermaisten juustojen kera. Ja se väri..!
Joten anteeksi taas kerran tikkapipoisuuteni. Karviainehan on oikein kiva marja.
Tsekkaa sesongin maukkaimmat reseptit Jotain maukasta IG-tililtä.
Jenni/Ruoka-alkemisti sanoo
Karviaiset olikin niin sellainen lapsuuden juttu! Meillä aina lapsena syötiin vain se karviaisen makea sisus kun muka kuori oli niin hapan ja olihan se hauska vähän leikkiäkin sillä ruualla 😀
Mäkin oon nyt innostunut karviaisista ja kiva kun on vielä puskat tallessa vanhempien luona niin sieltä on sitten helppo käydä keräämässä, eikä enää läheskään niin kirpeitä!
Mari sanoo
Juu, muista elävästi kuorien syljeskelyn mäkin. ja onhan ne kohtuu kirpeitä, mutta leivonnassa ne tekevät juuri se mainion kirpsakkuuden, mikä parhaissa marjaherkuissa tuleekin olla.
Ida Miettinen sanoo
Kyllä maistuisi! Karviaiset ovat lakkojen ohella olleet raskaus- ja imetysmielihalu nro 1. Karviaisia vain en ole mistään saanut eikä kaupoissa ole muuta karviaisvalmisteitakaan kuin Pirkan ylisokerinen jogurttipönikkä. Jos olisi oma piha, olisi siellä karviaispuska jos toinenkin!
Mari sanoo
Joo, karviaiset kyllä on vaikeasti saatava herkku. Ja tosiaan ei edes hillona löydy kaupoista eli omat täytyy tehdä. Ajattelin vielä käydä metsästämässä, josko saisi joitain litroja lisää ja teen vähän lisää hilloa jouluksi. Terveellinen mielihalu imettävälle kyllä ja vitamiinitasapaino pysyy kohdillaan 🙂
kuitetekee sanoo
Vai tähän se siis johti 😀 Mä tykkään karviaisista, mutta melkeimpä eniten sellaisenaan. Mummoni teki karviaismarjahilloa, josta sitten teki pullataikinapohjaista piirakkaa. Pitäisikin joskus kokeilla!
Mari sanoo
Tähän se johti 🙂
piapas sanoo
Ehdottomasti mahdollisuus! Kaikki mihin liitetään sana kirpeä, voi lähettää huoletta tähän osoitteeseen. Parhaimmillaan karviaiset ovat sellaisenaan: kypsinä, tuoreina, mehevinä ja kirpeinä.
Mari sanoo
Kirpeä toimii leivonnassa kyllä mielettömän hyvin.
Lotta / Syötävän hyvä sanoo
Mä tykkään napsia karviaisia talven aikana pakkasesta, hyvin maistuvat niinkin 🙂
Mari sanoo
Tämä näyttää olevan yleistä, en ole itse koskaan maistanut jäistä karviaista. kinuskin kanssa vois toimia 😉
Sirkku sanoo
Mahdollisuus! Mahdollisuus! Mahdollisuus! Rakastan karviaisia ihan sellaisenaan ja olen aina rakastanut. Tykkään nimittäin makean ja kirpeän yhdistelmästä kaikessa mahdollisessa, ja karviaisethan ovat luonnostaan juuri sellaisia. Ihan parhaita ne ovat tuoreina ja toiseksi parhaita jääkarviaisina: pakastetaan ja syödään sitten sellaisinaan, vielä jäisinä. Namnamnam!
Mari sanoo
Suoraan pakkasesta..! Eipä ole tätäkään tullut karviaiskammossa kokeiltua. Kiitti vinkistä.
Hanna / Hannan soppa sanoo
MEillä on pieni vanha karviaispuska pihalla ja yllätykseksi ne olivat ihan lasten lemppareita! Pitää ensi keväällä istuttaa uusi puska 🙂
Mari sanoo
Joo, mulla tuli sama mieleen, että karviaispuska pitää saada mökille, muun muassa.
mk sanoo
Ja mikä olikaan nimeltään se ihana jälkkäri, jossa oli kerroksittain karviaiskiisseliä ja ruskistettuja ja kaakaolla maustettuja ruisleipämuruja? Meikäläisen suosikki, vaikka aniharvoin sai, eikä ole vanhempana tullut tehtyä.
Mari sanoo
Ai hitsit, tätä en ole maistanutkaan, kuulostaa ihanalta.