KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Kun syksy saa, uunille tulee käyttöä. Kiireiden keskellä ne helpoimmat ruoat valmistuvat uunin lämmössä, lähes itsekseen. Tämä kirjolohi-gnocchivuoka on himpun verran parempaa arkiruokaa ja helppoudestaan huolimatta varsin maukasta.
Kylmäsavukirjolohi- ja -lohi kuuluu arjen perusraaka-aineisiin. Ne ovat niin monikäyttöisiä ja niistä syntyy sillä kaikkein mielikuvitoksettomallakin hetkellä hyvää arkiruokaa ja helposti. Perunan, pastan tai riisin kanssa, kuumennettuna tai kylmänä, salaatin joukkoon sekoitettuna tai kylmäksi, jugurtti- tai kermaviilipohjaiseksi kastikkeeksi sekoitettuna. En oikein juuri keksi, mihin kylmäsavukirjolohta ei voisi käyttää..
- 200 g Kalaneuvoksen kylmäsavustettua kirjolohta tai -lohta
- 1 kg gnoccheja
- 200 g pieniä mozzarellapalloja
- 2 dl pinaatinlehtiä ja basilikanlehtiä
- 4 rkl silputtua, aurinkokuivattua tomaattia
- rouhaus mustapippuria
- 3/4 dl raastettua parmesaania
- 3,3 dl:n prk ruokakermaa
- Pilko kylmäsavulohi paloiksi. Huuhtele pinaatin- ja basilikanlehdet ja pilko isoimmat puoliksi. Sekoita kulhossa gnocchit, kylmäsavulohi, mozzarellapallot, aurinkokuivatut tomaatit sekä pinaatin- ja basilikanlehdet. Kaada seos uunivuokaan.
- Raasta parmesaani ja sekoita se ruokakerman joukkoon. Mausta neste mustapippurilla ja kaada ruokakerma vuokaan ainesten päälle. Paista vuokaa 200 asteisessa uunissa 30 minuutin ajan.
- Älä lisää ainesten joukkoon suolaa, sillä parmesaani ja kylmäsavukirjolohi tuovat suolaisuutta riittävästi.

Olen innostunut tekemään gnoccheista ruokia ja etenkin tällaisia vuokaruokia. Gnoccheissa on mukava suutuntuma ja ne tuovat vaihtelua perinteisiin perunavuokaruokiin, kuten kirjolohikiusaukseen. Nyt kokkailin Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohesta tämän italian suuntaan kumartavan, herkullisen uuniruoan. On makuasia, käytätkö kylmäsavulohta vai -kirjolohta, oivaa tulee molemmilla. Mikä on oma aseesi arjen helpottamiseen, uuni, einekset vai jokin muu?
Ja kun nyt näitä uuniruokia niin mainostin, niin tälläkin hetkellä uunissa on kypsymässä kaksi ruokaa, taateli-ohrapuuro ja samalla karamellisoin ruusukaaleja valurautapadan uumenissa. Outo kombo, tiedän, mutta molempia teki mieli..
Mustikka- ja puolukkagraavattu lohi
Lohi-mangoldipiirakka
Lohi-caesarsalaatti
Grillattu ahven
Tricoloriröstit kylmäsavulohella
