KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Hei mahtavaa! Voin iloisena kutsua teidät kaikki matkaani kalaisalle, vuoden pituiselle ruokareissulle yhdessä suomalaisen, kalatuotteita valmistavan perheyrityksen, Kalaneuvoksen kanssa. Tämä reissu ei kuitenkaan vaadi sen enempää kalastustaitoja kuin matkustamistakaan. Riittää, että osaa noukkia ne oikeat tuotteet kalatiskistä tai kylmähyllystä ja tsekata sitten valmistusohjeet blogista. Tai Kalaneuvoksen sivuilta.
Olen iäti kiitollinen isoisälleni, joka nappasi mut mukaansa jo alle kouluikäisenä kalareissuille. Eikä kyse ollut vain siitä, että istuisin kesäisin onki kädessä ihmettelemässä laiturilla varpaita heilutellen, vaan asuin meren rannalla Långvikissa. Lisäksi vietin kesät Turun saaristossa. Läpi käytiin siten aina koko rumba. Valmisteluista itse kalan perkaamiseen ja valmistamiseen. Kalastettiin kesät talvet, verkoilla, virveleillä, pilkittiin ja käytettiin iskukoukkuja. Nappasinpa kerran pari kaislikosta käsinkin lahnoja ja kookkaita särkiä.
Meninkin sitten kuusivuotiaana kouluun omaten mitä mainioimmat kalastustaidot. Harva kuusivuotias pystyy nykyään kertomaan, miten kampela perataan, osaa poistaa ahvenelta selkäevän tai varoa peratessa sappirakkoa tai tietää, että sorva on särkeä leveämpi ja sen silmät ovat keltaiset.
Isoäiti sitten otti kalat vastaan keittiössä ja katselin, kuinka hän muun muassa täytti hauen riisillä ja luumuilla ja ompeli tämän luunokan mahan kiinni karhunlangalla. Silloisen lempiruokani viimeisteli isoäidin tekemä herkullinen munakastike. Söin kalaa monipuolisesti ja usein. Ja täytyy myöntää, että silloin merestä nousi paljon sellaisia kaloja, mistä nyt vain – rehevöitymisestä johtuen – saa haaveilla.
Tricoloriröstit kylmäsavukirjolohella
8-10 kpl
2 keskikokoista porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
1 keskikokoinen punajuuri
3/4 dl mustaleimaemmentalraastetta
1/2 tl mustapippuria myllystä
½ tl jauhettua muskottipähkinää
ripaus suolaa
Sitruunakastike:
1 prk ranskankermaa
1 tl Dijon-sinappia
½ sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
Koristeeksi:
1 pkt (n. 200 g) Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohifilee siivuja
2 dl rucolan versoja
1 kevätsipulin varsi siivutettuna
sitruunankuorisuikaleita siivutettua
Pese vihannekset. Kuori punajuuri ja porkkanan. Raasta punajuuri, porkkanat ja kesäkurpitsa raastimen karkealla raastimella. Painele ylimääräinen kosteus raasteista pois kahden talouspaperin välissä, mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä.
Muotoile käsin tai pienellä, pyöreällä muotilla röstejä ja paista niitä voissa miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia per puoli, kunnes pinta rapeutuu ja hieman ruskistuu.
Sekoita kastikeainekset ja raasta sitruunaraudalla sitruunasta kuorisuikaleita koristeeksi. Aseta jokaiselle röstille siivu kylmäsavukirjolohifieetä, ripota pinnalle kevätsipulinvarsisilppua ja rucolanversoja. Viimeistele annos lusikallisella sitruunakastiketta ja sitruunankuorisuikaleita.
Vinkit:
Tarjoa röstit pääsiäisen alkupalana tai osana kalaisaa alkuruokapöytää raikkaan valkoviinin kera. Myös Kalaneuvoksen kirjolohenmäti sopii näiden röstien makumaailmaan.
—-
Eikä kalastus vain isoisän kanssa puuhailuun jäänyt. Kalastus oli pienenä tyttönä lempiharrastukseni. Siskoni kanssa nousimme aamuisin kuuden pintaan, nakkasimme onget olalle ja suuntasimme rantaan kaloja narraamaan. Rannasta nousi nimittäin tiuhaan tahtiin pientä ahventa sekä särkeä. Kun ämpärissä oli riittävästi saalista, lähdimme kokkaamaan aamiaista joko nuotiolle tai pienellä kamiinalla. Nuotion hiilien alle laitoimme perunat kypsymään ja kalat tökättiin tikunnokkaan perkuun jälkeen. Oi noita aikoja. Oi noita aamiaisia. Voisinpa palata päiväksi noihin kuumiin, kesäisiin ja onnellisiin päiviin.
Tällä pitkällä ja kalaisalla alustuksella on myös syynsä. Tästä postauksesta käynnistyy vuoden pituinen matka yhdessä Kalaneuvoksen kanssa. Teen kerran kuussa herkullista reseptiikkaa heidän monipuolisista tuotteistaan.
Oli hyvin luontevaa ja luonnollisesti superinnostavaa lähteä tähän yhteistyöhön, onhan Kalaneuvoksella jo 40 vuoden kokemus kalatuotteista. Tämän Sastamalassa sijaitseva perheyrityksen juuret juontavat 1900-luvun alkuun ja virallisesti yritys on perustettu 1975. Vuosien saatossa yritys on kasvanut Suomen suurimmaksi alan toimijaksi moninaisine, kiinnostavine tuotteineen. Kotimaisuus, korkea laatu, puhtaissa vesissä kasvaneet ja kasvatetut kalat sekä laadukkaat tuontiraaka-aineet ovat heille kunnia asia.
Kalaneuvoksen mainion pehmeärakenteiset ja suussa sulavan maukkaat kylmäsavukirjolohifileesiivut toimivat ekan reseptin inspiraationa. Pääsiäispöytään kun katetaan monenmoista herkkua, niin nämä värikkäät tricoloriröstit sopivat maukkaiksi alkupaloiksi tai kalaisan pöydän herkuiksi.
P.S Vielä pari päivää aikaa äänestää blogiani Vuoden herkullisimmaksi. Klikkaa tästä antamaan äänesi, kiitos <3
Yhteistyössä Kalaneuvoksen kanssa.
Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi sanoo
Ihanat röstit ja kastike!
Kalan tilalle minun täytyy keksiä jotain muuta, mitä ehdottaisit?
Mari sanoo
No tämä on helppoa. Pirkan Schwarzwaldin kinkku sopisi mainiosti, siinä ihanasti savun aromia tai Tammisen ilmakuivattu possun niska. Nyt täytyy itsekin päästä näillä eväillä maistamaan!
Sofia sanoo
Ihana lukea sun lapsuuden kalastusmuistoista. Itselläni jokseenkin samankaltaisia. Me asuttiin talvet Espoossa (ei meren rannalla). Mutta kesät olin lähes 3 kuukautta Ahvenanmaan ulkosaaristossa isovanhempieni luona. Ja isäni, joka on kalastuksen suurharrastaja oli siellä koko tuon ajan kanssani ja vei minut ja veljeni kalaan lähes joka päivä. Me pääasiassa heitettiin vapaa. Sää määritteli minne suuntasimme veneellä, heitimmekö veneestä vai menimmekö jonnekin rantaan, millaisia uistimia käytimme, värikkäitä vai maaston sävyisiä, kovia metallisia vai hyytelömäisiä vähän niinkuin Haribon matokarkit. Isällä oli kivenkova tieto, mikä toimii milloinkin ja missä.
Ukin kanssa kävin nostamassa verkot, myöhemmällä iällä isäni kanssa. Hauki oli ensimmäinen kala, jonka opin perkaamaan. Ja ensimmäinen oppi, jonka muistan jääneen kunnolla päähän, oli juuri tuo sappirakon varominen 😀
Kala on mitä monipuolisin raaka-aine. Harmikseni huomaan nykyään käyttäväni sitä ruoanlaitossa hyvin harvoin. Toki edelleen kesäisin Ahvenanmaalla sitä on perheessämme pöydässä joka päivä…liioittelematta. Isäni loihtii kalasta mitä mielettömämpiä aterioita, joissa mielikuvituskaan harvoin on rajana 🙂
Onpa kivaa, että olet mukana juuri sinulle näin sopivassa yhteistyössä! Innolla odotan lisää ohjeita kalapöytääni!
Mari sanoo
Kiitos tästä ihanasta kalatarinasta. Kalastus menee kyllä kovasti ihon alle, siihen vain vää koukkuuun. Edelleen rakastan kalastamista, kaloja, kalaruokia..you name it!
Mari sanoo
Olepa hyvä. Kalastus saa sanaisen arkkuni auki 🙂
Sirkku sanoo
Ihania lapsuusmuistoja! Mie voisin kokeilla tricoloriröstejä ihan ilman sitä kalaakin 🙂
Mari sanoo
Hyviä on pelkästäänkin!
Johanna / hellan ja viinilasin välissä sanoo
Onpa ihania värejä ja makuja 🙂
Mari sanoo
Kiitos, kiitos, Johanna.
Veera sanoo
Ihana postaus. <3 Tosi kivaa lukea sun lapsuusmuistoja.
Kalaa tulee nykyään syötyä ihan liian harvoin, olen vähän onneton kalakokki. Mulle sopii siis just nää valmistuotteet. 😀
Mari sanoo
Kiva kuulla. Kalajutut on parhaita. 🙂 Nythän on tullut paneroituja lahnapihvejä kauppaan, ne kiinnostaa mua kovasti.
Kimmo Ollila sanoo
Onpas herkullinen resepti ja raikkaat kuvat
Mari sanoo
Kiitos, kiitos!