No hyvää vaan, mutta ärsyttää, kun ei ehdi harrastaa eli kirjoitella blogiin. Reseptejä on kesältä asti jemmassa, osa näkyy jo kadonneen, kun en ole ehtinyt niitä tänne nakata. Löysinpä tämän kuitenkin, jonkunen viikko sitten tehdyn aprikoosipiirakan.
Olen kovasti ihmetellyt tätä trendiä, jossa leipomisesta on tehty hifistelevää taidetta. Kuka sellaista jaksaa? Tai maistuvatko ne aivan mielettömän herkullisista, kun niihin on sokerikoristeiden vääntelyyn ja kääntelyyn tunti toisensa jälkeen upotettu? En itseasiassa tiedä, koska en ole tällaista kakkua koskaan maistanut. On kyllä ollut tarjolla, mutta nämä kakut eivät herauta vettä kielelle.
- 250 g valmista (gluteenitonta) voitaikinaa
- 5 aprikoosia
- 2 dl ruokosokeria
- 1 tl vaniljaesanssia (tai aitoa vaniljaa jauheena)
- 1 tl inkivääriesanssia tai 1 tl raastettua inkivääriä
- 5 aprikoosia
- 1 rkl ruokosokeria
- 1 muna
- Ota voitaikina sulamaan. Valmista hillo halkaisemalla arpikoosit, poistamalla kivet ja pilkkomalla aprikoosit kuutioiksi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä hilloksi. Tämä vie n. 10-15 minuuttia. Jäähdytä.
- Painele sulanut voitaikinalevy piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle hillo. Siivuta aprikoosit ja asettele ne kauniisti hillon päälle. Voitele taikinan reunat kevyesti rikkivatkatulla kananmunalla ja ripottele reunoille ja piirakan päälle ruokosokeria.
- Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia uunin alaosassa, vaihda sitten uuni alalämmölle ja paista vielä 15 minuutin ajan, jotta pohjataikina kypsyy läpikotaisin.
- Ihana, värikäs piiras, joka vaatii vierelleen vahvan, hyvän espresson, ei muuta. Käytin gluteenitonta voitaikinaa omien mieltymysteni vuoksi, mutta torttu onnistuu mainiosti tavistaikinasta.
Omasta mielestäni parhaimpia leivonnaisia ovat sellaiset, jotka valmistuvat nopsasti, näyttävät rustiikkisilta, mutta se maku. Se se on kuitenkin tärkein. Ei se, miltä torttu näyttää. Musta tässä pätee hyvin se sanonta, että moni kakku kaunis päältä..
Mutta joo, jatkan nyt kadonneiden reseptien metsästystä ja yritän löytää aikaa harrastaa…!
Muita nopsia – ja erinomaisen maistuvia – leivonnaisia:
Limetorttu
Marjacrumble
Kuningatarjuustokakku
Friikkisuklaakakku
Suklaa-kurpitsabrowniet
Banaanipiirakka
Sari sanoo
Tuttu juttu, että reseptejä hukkuu. Tästä tulikin mieleen, että mullakin odottaa jo viime vuodelta aprikoosi-mustikkapiirakka julkaisua. Tosin, tuskinpa enää sitä löydänkään. Mulla on vähän sama homma, että kyllä ne ronskimman näköiset leipomukset yleensä saa veden kielelle. Toki ne koristeet ynm. on kaunista katseltavaa, mutta ei kai ne sitä makulisäarvoa siihen tuo.
Mari sanoo
’Ihana’ kuulla, että muillakin sama ongelmat. Reseptejä vain häviää..jäljelle jää kuvat 😉
Taru/Pullahiiri sanoo
Kuulostaa niin tutulta. Jos ei heti naputtele reseptiä koneelle, niin reseptilappuset hukkuvat… No, nyt olen kehitellyt itselleni uutta tapaa, jossa kirjaan kaikki reseptit tehdessä suoraan vihkoon. Näin ollen hukkuvat sitten kaikki kerralla – No, ei. Pysyvät sitten kaikki tallella 🙂
Olen myös sitä mieltä, että herkullisimmat leivonnaiset ovat sellaisia, josta maun voi arvata jo valuvana suklaana tai tuoreina marjoina ja hedelminä eli aitoutta parhaimmillaan. Toki itse tulee tehtyä myös sokerimassalla päällystettyjä kakkuja ja myös niitä sokerimassakoristeita. Toki maku sisältä on sama kuin noissa edellä mainituissa kakuissa, vaikka ulkonäkö ei niin herauta vettä kielelle. Enemmänkin varoo leikkaamasta upeaa kakkua.
Mari sanoo
Niinpä. Nuo sokerimassakakut ovat enemmän silmänruokaa 🙂
Aila sanoo
Gluteeniton voitaikina on minustakin parempaa, kuin tavallinen!
Välillä on tolkuttomasti reseptejä, joita ei heti ole kirjoittanut, tai sitten ei ole hyvää kuvaa ja niin edelleen. Tuntuu, että kun aika kuluu, ei niistä osaakaan sanoa sitä mitä halusi. Ja omat harakanvarpaani, pitäisikö välillä muistiinpanot viedä apteekkiin suomennettavaksi? 😉
Mari sanoo
Ja mä kirjoittelen kännykän muistiinpanoihin reseptejä ja sieltä niitä häviää aina tasaiseen tahtiin. Tekniikka, nääs…
Veera R. sanoo
Otapas käyttöön Google Drive. Mikään ei häviä minnekään ja toimii joka laitteella eli on aina mukana.
Komee piirakka kertakaikkiaan. Munkin makuun on enempi tällainen rustiikkinen meininki.
Mari sanoo
Mulla on kyllä google drive, mutta en sitä kännykästä käytä. Evernote on nyt ollut testissä, sieltä ei katoa, mutta vaikea löytää, kun sisältöä kertyy..
KakkuKatri sanoo
Aorikoosia tulee käytettyä oikeastaan vaan hillona, mutta tämä piirakka näyttää kyllä hyvältä
Mari sanoo
Hillokin on tosi hyvää!
vuocho sanoo
Onnea reseptijahtiin! Tämä on kyllä aivan uskomattoman herkullisen näköinen piirakka. Aprikoosit ovat Suomessa vähän hankalia löytää (siis sellaiset, jotka ovat hyviä), mutta kaipa ne vähän kovemmatkin piristyvät piirakassa.
Mari sanoo
No kiitos, kiitos. Ja mä tykkään tosi paljon kypsennetyn aprikoosimausta, mm. aprikoosihillosta.
Nanna sanoo
Yks top top top syömistäni piirakoista koskaan on sveitsiläinen aprikoosipiirakka. Kun vain osais tehdä sen. Siinä on ihanan jäljittelemätön kirpeys ja suloisen rapea pohja.
Mari sanoo
Kuulostaa just hyvältä!
Johanna sanoo
Tajusin just että en ole tainnut koskaan tehdä aprikooseista mitään? Ehkä kahvikakun.. mutta varma en ole. Aprikoosi on kuitenkin tosi herkullista ja tälläisessä se on varmasti ihanaa. 🙂
Pidän myös ronskimman näköisistä kakuista ja leivonnaisista, mutta kyllä myös laadukkaalla marsipaanilla päällystetty kakku oikean lämpötilan kera tarjoiltuna on herkullista. 🙂
Mari sanoo
Mäkin tykkään marsipaanikakuista. Niitä sokerimassoja vähän karsastan..