Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Joulun paras kala – lohirillette

2.12.2019 by Mari

lohirillette, joulun kalapöytä, lohireseptejä

Lohirillette. Kermainen, maukas ja kielen se vie. Näin voi kuvailla tätä joulun parasta kalatarjottavaa.

Olen tänä vuonna ollut innostunut rilleteistä. Keittiössä on syntynyt tätä ranskalaisesta keittiöstä tuttua, pateen tyyppisestä herkkua niin perinteisestä raaka-aineesta eli possusta, mutta myös ankasta kuin lohestakin.

Yllättäen lohi veti tässä pisimmän korren. Silkkisen kermainen lohirillette on täydellistä maultaan ja siitä syntyy hieno alkuruoka, kun sen kvenelliksi pyöräyttää. Myös perinteisesti leivän päällä nautittuna se on varsinainen herkku.

lohirillette, joulun kalapöytä, lohireseptejä

LOHIRILLETTE
6 hengelle

300 g lohifileetä
200 g kylmäsavulohta
½ tl suolaa
½ tl valkopippuria myllystä
¼ – ½ tl caynnepippuria
2 tl sitruunan mehua
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
100 g voita
2 rkl oliiviöljyä

Pinnalle oliiviöljyä

Höyrytä lohi juuri ja juuri kypsäksi. Riko rakenna haarukalla, poista ruskea rasva. Kuutioi kylmäsavulohi, poista ruskea rasva. Sekoita kalat kulhossa keskenään, mausta ja lisää sitruunan mehu ja lehtipersilja.

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja oliiviöljy keskenään. Lisää rasvat kalaseoksen joukkoon. Painele rillette tiiviisti lusikalla puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä pinta oliiviöljyllä ja nosta jääkaappiin maustumaan vuorokaudeksi. Lohirillette säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän.

Viiniksi lohirilletelle suosittelen kypsän hedelmäistä ja leveää chardonnayta, joka tuo ryhtiä tähän herkullisen kermaiseen kalaherkkuun. Oma valintani alkupalana tarjoiltavalle rillettekvenellille on ranskalainen, kypsän hedelmäinen Mersault. Yleensä ottaen burgundin kypsän hedelmäiset valkoviinit ovat mainioita kumppaneita tälle kermaisella herkulle.

Joseph Drouhin Meursault on tyylikäs – toki hintavakin – valinta lohirilletelle. Hedelmäisen viinin hapot leikkaavat lohirilleten rasvaisuutta ja tasapainottavat kokonaisuutta mukavasti. Maussa on kevyesti tammen aromeja.

Omassa joulupöydässäni kalat ovat isossa osassa, mutta tarjottavien joukossa on selkeästi ollut lohirilleten mentävä aukko.

Tämä asia korjataan tänä vuonna ja lohirillettepurkki purjehtii joulupöytään.

Huominen joulkukalenterin luukku aukeaa vain instagramissa, joten klikkaa sinne tykkäilemään!

Muita kaloja joulupöytään:

Puolukkajauheella graavattu lohi
Juuresröstit lohella
Lohi-bataatticrostinit

Filed Under: Alkupalat, snäksit ja lisukkeet, joulu, kala ja äyriäiset, Korkattu, Reseptit, Valkoviinit, viini Tagged With: joulun kalapöytä, joulun kalapöytöä, lohirillette

« Eka askel jouluun – viikunajoulutortut
Juusto, juustoisempi tartiflette »

Comments

  1. Anna Koikkalainen says

    2.12.2019 at 19.22

    Hei. Eikö ohjeeseen tule ollenkaan kermaa? Pelkkää voita ja oliiviöljyä. Mistä se kuvassakin näkyvä kermaisuus tulee?

    • Mari says

      2.12.2019 at 22.21

      Hei, ei, ohjeeseen ei tarvita kermaa, vaan lohen oma rasvaja voi tekevät rilletteen hyvin silkkisen ja kermaisen rakenteen. Kannattaa kokeilla!

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Kookosriisi on lisukkeiden lisuke
  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta
  • Dumle pot de crème – varsinainen namupala

Reseptit

Kännykkäkuvauskurssit 2021

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

Sleep 'til you're hungry, eat 'til you're sleepy. Tuntematon

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta