KAUPALLINEN YHTEISTYÖ/MUTTI
Ah, ruokalahjat. Olen aina rakastanut ja tulen aina rakastamaan ruokalahjoja ja niiden antamista. Ruokalahjoissa kun on ajatusta, välittämistä ja vaivannäköä takana. Lahjanantaja on miettinyt, että mistä lahjan saaja todella pitää. Yksi suosikki ’syötävä vietäväni’ on aina ollut leivät. Täksi jouluksi pyöräytin pakettiin käärittäväksi makoisan tomaattipataleivän.
Tomaattipataleivän maku ja hauska väriraidoitus syntyy leipään Mutti tomaattipyreellä. Tämän tyyppisiä leipiä leivoin jo nuorena, ennen blogia ja muita ruokahömpötyksiä. Ja edelleen resepti pitää pintansa, sillä tomaattipyreestä tulee älyttömän maukas ja intensiivinen tomaatin maku leipään.
Muttin kaikista tuotteista intensiivisin ja aromikkain maku on juuri näissä pyreissä. Mainion maun takana on usea painetta hyödyntävä redusointi, joka tiivistää 5 , 5 kiloa tuoreita tomaatteja yhdeksi kiloksi tomaattipyreetä. Ajattele! Ei ihme, että maku on suun täyttävän tomaattinen.
Joten kyllä, tämä intensiivinen tomaattipyree on mitä mainioin ruokien maustaja, sillä lusikallinenkin pyreetä tuo ateriaan eloisaa tomaatin makua. Täydellinen pasta bolognese ei synny ilman pyreen taikaa ja erilaiset kastikkeet, soosit ja dipit saavat näppärästi makua tästä syvän punaisesta tahnasta. Ja tämä tomaattipataleipä on punasävyisenä mitä hauskin ruokalahja. Siitä voi sitten lahjansaaja siivuttaa viipaleita juustopöydän lisukkeeksi.
- 4 dl vettä
- 5 dl spelttihiivaleipäjauhoja
- 3 dl spelttivehnäjauhoja
- 1/2 tl kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl hunajaa/leipäsiirappia
- 3-4 rkl Muttin tomaattipyreetä
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada ainesten päälle lhaalea vesi. Sekoita juuri ja juuri sekaisin, älä vatkaa ja peitä seos foliolla ja anna nousta vähintään 12 tunnin ajan.
- Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja ripota pinnalle hieman jauhoja sekä lisää tomaattipyree.. Taittele taikinan reunoja muutamia kertoja (6-8 krt) taikinan keskelle, kunnes taikina on napakkaa ja pyree sekoituu taikinan joukkoon.
- Paista pataleipää 250 asteessa 30 minuutin ajan. Poista padan kansi ja paista vielä 15 minuutin ajan 200 asteessa.
- Nosta kypsä leipä pois padasta ja tarjoa siivu voin, basilikanlehtien ja sormisuolan kanssa.
Kun joulu on jo aivan nurkan takana, niin haluan antaa vielä muutaman hauskan vinkin viimeisiä lahjoja kasaan haaliville. Kuten Syötäviä vietäviä -kirjassanikin totean, että ei ruokalahjan aina tarvitse olla itse tehty.
Näinkin lähellä joulua voi kädet olla jo täynnä töitä eikä yksinkertaisesti enää ehdi, jaksa tai viitsi siirtyä kokkailuun keittiön puolelle. Mutta ei huolta, ideaa ruokalahjasta ei tarvitse kuitenkaan hylätä. Ruokalahjan voi koota ihan lähikaupastakin. Tässä muutama herkullinen vinkki tomaattien ystävälle. Vink, vink, tällaisista lahjoista itse tykkään hurjasti…!
Kirsikkatomaattirisottoainekset
Päällystä pahvinen laatikko, esim. kenkälaatikko kauniilla lahjapaperilla, vuoraa se sellofaanilla ja kokoa laatikkoon kirsikkatomaattirisoton ainekset: Muttin kirsikkatomaatteja, italialaista arborio- tai carnarolirisottoriisiä sekä parmesaanijuusto. Kirjoita pakettiin liitettävään korttiin kirsikkatomaattirisoton resepti.
Tomaattisäilykekarkki
Kääri sellofaaniin valikoima Mutti tomaattisäilykkeitä – Polpa tomaattimurskaa, San Marchano kuorrittuja tomaatteja, pizzakastiketta sekä kirsikkatomaatteja pitkäksi pötköksi ja solmii paketti molemmista päistä kiinni punaisella silkkinauhalla.
Tomaattipataleipä
Osta kirpputorilta kunnon valurautapata, puhdista ja hoida se huolellisesti ja täytä pata Mutti tomaattipyreetuubeilla. Kääri pakkaus sellofaaniin, solmi pakkaus kiinni kauniilla nauhalla ja kiinnitä nauhaan tomaattipataleivän resepti.
Itse tehty tomaattisalsa
Valmista Polpa-salsaa ja purkita se kauniisiin lasipurkkeihin. Pakkaa purkki lahjakassiin ja sujauta kassiin pussillinen nachoksia.
Pasta lover-paketti
Kokoa leikkuulaudalle iso pussi hyvälaatuista pastaa, purkilliset Polpa tomaattimurskaa, San Marchano tomaatteja sekä kokonaisia kuorittuja tomaatteja, pulllo oliiviöljyä sekä purkki sormisuolaa. Kääri lahja sellofaaniin ja solmi kauniilla nauhalla.
Kirsikkatomaattihillo
Tomaatti toimii hilloissa mainiosti, onhan se oikeasti hedelmä eikä vihannes. Joten jos aikaa liikenee, niin kannattaa kokeilla joulun juustopöydässä tätä kirsikkatomaattihilloa. Se vie kielen!
Itse asiassa nyt kävin samoin kuin tomaattirisottopostauksenkin kanssa. Pelkkä kuvien katselu sai niin mielettömän kirsikkatomaattirisotto himon aikaan, että samana iltana hellalla porisi tämä maittava risotto. Oletko jo testannut sitä? Siinä vasta on joulunpunainen väri!
Pakko sanoa muutama sananen tuosta videosta. Kun kuvasimme tomaattileipävideota, vesi kihosi kielelle sekä mulla että kuvaajalla ja kun filmi oli purkissa, suorastaan hyökkäsimme tämän vielä höyryävän leivän kimppuun. Ja superihanaahan se oli, lämpimänä, vain sipaisu voita päällä, muutama basilikanlehti ja ripaus sormisuolaa.
Hitsit, tekisi mieli sännätä keittiöön tältä istumalta, mutta pataleipä ei ole pikaruokaa. Se haluaa kehittyä hitaasti yön yli. Mutta taidan laittaa taikinan kohoamaan huomista silmällä pitäen.
Tomaatinpunaista joulua kaikille! Palataan tomaattiasioihin taas tammikuussa!
Yhteistyössä Muttin kanssa.
hanna sanoo
Oi nää ohjeet on ihania! Tajuankin juuri, että varaan kaappiin ainekset tomaattirisotolle. Saan herkkullisen ruuan heti sille päivälle kun palaamme matkalta eikä tarvitse miettiä muuta. Kiitos! Ihanaa joulunaikaa sinulle!
Mari sanoo
No kiva kuulla ja mukavaa, että vinkki osui kohdilleen. Ihanaa joulua teille!