Laskiaispullareseptejä jokaiseen makuun. Vuosien varrelta.
En oikein jaksa innostua Runebergin tortuista. Näin leipomispuolella nimittäin. Toki ovat hyviä kyllä, mutta kyllä laskiaispullat vetävät sen pidemmän korren. Laskiaispullia tulee tehtyä joka vuosi jollain tuoreella twistillä. Tässä lähivuosien antimet.
Tänä vuonna väritin Iltalehden Ruokatorstain laskiaispullat pastellisiksi muun muassa matchaa, sinistä spirulinajauhetta sekä marja- hedelmäjauheita hyödyntäen. Laskiaispullan hempeän värinen kermavaahto kertoo, mitä pulla kätkee sisällee. Missä lie marsipaania, missä mustikkahilloa ja missä maistuu vadelma?
Tammikuussa nakkasin blogiin malttamattomana uuteen Taikinakirjaanikin tulevan reseptin eli banoffeelaskiaispullat. En vain kyennyt tätä herkkua teiltä pihtaamaan. Superihania, luonnollisesti, sillä kuka voi vastustaa kerman, banaanin, kinuskin, pullan ja suklaan syntistä komboa? Ei kukaan, sanon mä.
- 2,5 dl maitoa
- 1/2 pkt hiivaa
- 1 kananmuna
- 1 1/4 dl ruokosokeria
- 1/2 rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 100 g pehmeää voita tai 1 dl juoksevaa kasviöljyvalmistetta
- n. 7,5 dl spelttivehnäjauhoja
- kananmuna voiteluun
- 3 dl kuohukermaa
- 2 rkl tomusokeria
- n. 1-2 tl matchajauhetta
- n. 1 tl mustikkajauhetta (tai sinistä spirulinajauhetta)
- n. 1 tl punajuuri- tai pitaijajauhetta tai hiukan punajuurimehua
- 100 g vihreää marsipaania
- 4 rkl mustikkahilloa
- 4 rkl vadelmahilloa
- hieman tomusokeria
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Lisää joukkoon sokeri, kananmunat, kardemumma ja suola. Lisää lopuksi pehmeä voi. Vaivaa taikina hyvin ja kohota se kaksinkertaiseksi.
- Leivo taikina 12 pullaksi ja kohota leipomukset liinan alla vielä n. 15 minuutin ajan. Voitele kohonneet pullat kananmunalla, ripota halutessasi päälle sokeria ja paista kypsäksi 225 asteisessa uunissa n. 10 minuutin ajan.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja jaa se kolmeen kulhoon. Värjää jokainen vaahto pastellinsävyiseksi erilaisilla marjajauheilla tai karamelliväreillä.
- Leikkaa pullista hattu pois ja leikkaa se kolmion muotoiseksi. Täytä matchakermavaahtopullat vihreällä marsipaanilla, mustikka- tai sinisellä spirulinalla värjätyt pullat mustikkahillolla ja punajuuri- tai pitaijakermalla täytetyt pullat vadelmahillolla.
- Pursota tai lusikoi kerma pullalle ja laita kolmiokansi kerman päälle. Viimeistele pulla tomusokeritupsauksella.
- Ohjeesta tulee 12 laskiaispullaa.
Viime vuonna ei kursailtu. Laskiaispulla oli kookas pullakakku, johon kätkeytyi marsipaanin lisäksi mansikoita sekä mintunlehtiä. Ihanaa isoon laskiaispullahimoon. Ja sellainenhan meille kaikille iskee viimeistään laskiaistiistaina.
Toissa vuonna laskiaispullani olivat aikuiseen makuun eli suklaisen pullan sisälle lusikoitiin nutellaa ja kaakaojauheella maustettua kermavaahtoa. Järjettömän ihanaa, jos suklaasta tykkää.
Saa nähdä, mitä ensi vuosi tuopi tullessaan ja miltä laskiaispullani silloin näyttävät..
Lisää Jotain maukasta ?
Instagram / Facebook / Twitter
Heidi K. sanoo
Ah, mä niin rakastan laskiaspullia – ihan mun suosikkijälkkäri! Tuo banoffee kiinnostaa erityisesti <3
Mari sanoo
Niin mäkin ja niin munkin 😀
Kimmo Ollila sanoo
Onpa monta herkullista ideaa! Meillä laskiaispullassa pitää aina olla mantelia muodosta riippumatta 🙂
Mari sanoo
Manteli on munkin suosikki!
minna - Ku ite tekee sanoo
Kyllä maistuisi! Mua kutsuu erityisesti toi banofee <3
Mari sanoo
Se toimii, aivan ihana pulla!
Hanna / Hannan soppa sanoo
En kestä noita söpöjä pastellipullia <3
Hei mistä olet löytänyt sinistä spirulinaa?
Mari sanoo
Apua, on jäänyt vastaamatta eli Unicorn superfoods myy näitä netissä!
Taru/Pullahiiri sanoo
Laskiaispullat on niin hyviä ja ihanaa, kun nykyään niitä varioidaan niin moneen makuun. Ei sitä nyt voi vaan tyytyä hilloon ja mantelimassaan, kun on niin paljon muitakin makuja tässä maailmassa 🙂 Minäkin muuten tein banoffee-laskiaispullia ja taisin vielä postatkin ne samaan aikaan sinun kanssasi. Pieni on maailma!
Mari sanoo
Pienipä pieni!