Unohtakaa vanha sanonta, että ’omena päivässä pitää lääkärin loitolla.’ Kananmuna on uusi omena. Muna on ennen näkemättömässä haipissa parhaillaan. Siitä kertoo munan ympärillä tapahtuva kuhina, kuten muun muassa tuore ja huh, miten paksu julkaisu ’Muna -herkulliset ohjeet kananmunasta.’
Hieman hämmennyin kun sain arvostelukappaleen ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen ja kirjan kuvaajana toimineen Pia Inbergin Muna-kirjasta käteeni. Huh, onpa paksu opus.
Mutta asiaa hetken puntaroituani hiffasin, että hitsit, kananmunahan kuuluu lähes jokaiseen ruokaan, parhaimpiin herkkuihin, aamiaisiin ja lounaisiin, leivontaan ja pääruokiin. Mainiota, että näitä reseptejä on nyt yksissä kansissa. Tämä kirja on varsinainen kunnianosoitus kananmunalle. Muna todella on nostettu päähenkilöksi tässä ruokakirjassa. Hei, hoi, muna!
Parsa-leipävanukas
4 hengelle
1/2 maalaisleipä
3-4 munaa
1/2 nippua vihreää parsaa
2,5 dl maitoa
1/2 sitruunan raastettu kuori
3 rkl raastettua, maukasta juustoa esim. cheddaria
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
ripaus suolaa
pari rouhausta valkopippuria
Koristeeksi rucolan versoja tai yrttejä.
Huuhtele ja pilko parsat pieniksi paloiksi. Leikkaa leipä puolikkaiksi siivuiksi.
Sekoita maitoon kananmunat, vatkaa rakenne rikki ja lisää juustoraaste. Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja valkopippurilla.
Voitele uuninkestävä pieni valurautapannu ja kokoa leivät pannulle. Ripottele päälle parsat ja kaada päälle munamaito. Paista 200 asteisessa uunissa n. 25 minuutin ajan, kunnes munaseos hyytyy ja leivät paahtuvat. Tarjoa heti kylmäsavulohen tai hyvän kinkun kanssa.
—–
Innostuin Muna-kirjasta jo ensi sivuilla. Kirjahan on todellinen tietokirja. Kananmunaan tutustutaan ihan alkeista alkaen, perusteellisesti. Eri keittoajat, munasanasto, kananmunan terveyshyödyt , eri tuotantotavat, munaerikoisuudet sekä apuvälineet kananmunan käsittelyyn käydään läpi – näin muun muassa. Tietoa on runsaasti.
Ja ennen ja jälkeen niitä makuhermoja kutkuttavia reseptejä. Kuolaan jo aamiasherkkujen kohdalla, sillä viikonloppuaamiaisiini kuuluu aina kananmuna muodossa jos toisessa. Seuraavan kerran se voisi olla ’rapeaksi kuorrutettu, uppopaistettu muna’. Niin, ja veden herahtamista kielelle edesauttavaa Pia Inbergin tunnelmallinen, tummasävyinen kuvamaailma. Tykkään! Lempikuvani on muuten sivun 29 kuva..
Kirjan parasta antia on kuitenkin sen monipuolisuus. Joku olisi saattanut jämähtää muna-juttujen kanssa liian perinteisille raiteille. Mutta ei Sanna. Kirjasta löytyy tunnettujen munareseptien lisäksi myös yllättäviä ja mielenkiintoisia näkökulmia munan käyttöön ruoassa vai mitä tykkäätte spelttipuurosta munalla, kvinoavispipuurosta munalla, munalla aateloidusta, vähän paremmasta perunamuusista tai intialaisesta munacurrystä kuudella munalla? Näitä tuntemattomampia munareseptejä olisin suonut kirjassa olevan enemmänkin, koska itse ruoan parissa työskentelevänä janoan uusia vinkkejä.
Monesti laitan arvostelukappaleina saamani kirjat kiertoon muidenkin iloksi, mutta tässä kirjassa on paljon kivaa tutkittavaa, knoppitietoutta ja maukkaimmat munareseptit yksissä kansissa, joten kirja taitaa jäädä omaan hyllyyni. Se kertonee jo jotakin..!
Ja heitän tässä oman, keväisen munareseptini samoin tein jakoon eli munaisa parsa-leipävanukas viikonlopun – ja vaikka pääsiäisen herkutteluun. Kata kylkeen hieman kylmäsavulohta, niin aamiaistarjoilu on kohdillaan!
Ja hei, älä unohda äänestää blogiani Vuoden herkullisimmaksi Inspiration Blog Awardeissa. Vielä tänään ja huomenna voi antaa äänensä. Tästä kliks, kliks ja pääset äänestämään, kiitos!
Muuta hyvää pääsiäiseksi:
Kulitsa
Tricoloriröstit kylmäsvukirjolohella ja sitrusranskankermalla
Pashajäätelö
Parsaa, bresaolaa ja graavattuja keltuaisia
Parsakeitto
Kirja saatu arvostelukappaleena.
Ariela/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi says
Muna on ollut kyllä viime aikoina tapetilla! Kirjaan en olekaan vielä ehtinyt tutustua…
Mari says
No munalla menee nyt lujaa.
Minttu says
Miulla on ollut jo vähän aikaa tekolistalla paneroitu, uppopaistettu muna ja tänään sain sen lopulta tehtyä. Vähän myöhemmin toi posti tämän mainion opuksen ovelle ja mikäs ohje se melkein ekana osui silmään ?
Mari says
Oliko ihanaa tuo uppopaistettu?
Dinner4u2 Mirka & Pauliina says
Muna-kirja vaikuttaa aivan tosi huipulle kirjalle!
Mari says
Ihana kirja, kerta kaikkiaan!
Taru/Pullahiiri says
Kananmunat ovat todellakin hypessä. Maailmalla on erilaisia kananmunabaareja ja eikö Helsinkiin juuri avautunut joku kanamunaravintola – vai muistanko ihan väärin. Onhan lisäksi nyt juuri mitä parhain kananmuna-aika – Pääsiäinen!
Mari says
Jep, eli Egg-niminen ravintola avasi hetki sitten ovensa.
Jenni liemessä says
Ihan totta, että kananmunaa on kaikkialla kun alkaa miettimään. Hypetys päällä tai ei. Munakasravintolassa pitää käydä!
Mari says
Joo, Egg on käyntilistalla.
Juulia / Vaimomatskuu says
Munahullu täällä terve! Ihana ohje sulla taas kerran ja tuo kirja pitää kyllä etsiä käsiin itsekin 🙂
Mari says
Munahullut rulettaa. Nähtävästi 🙂
Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi says
Täällä toinen (tai kolmas) munahullu!
Kirja täytyy saada käsiin. Se on taatusti upea!
Mari says
Munahulluja liikkeellä!