Kurpitsafonsue – mikä syysherkku!
Huomaan, että suhtaudun tunteella moneen vihannekseen ja juurekseen. Osa niistä on vain niin vedet kielelle herauttavia ja inspiroivia, että en mahda sille mitään. Sormet syyhyää päästä kokkaamaan. Ja kurpitsalla etenkin on tällainen vaikutus muhun.
Blogistani löytyy liuta kurpitsareseptejä ja joka syksy niitä syntyy lisää. Miksi? No kun kurpitsa vain on niin herkullinen, värikylläinen ja monipuolinen raaka-aine.
Nyt menin ja kaappasin Alkon IG-tilin ja into piukeana kokkaan siellä kaikkia herkkuja kurpitsasta. Käypä katsomassa, mitä tässä tulevien päivien aikana syntyy.
Lupailin kertoa suunnuntaina eli tänään, että minkä ihastuttavan, venyvän herkun ylimmän kuvan kurpitsa sisälleen kätkee. Venyvä herkku on luonnollisesti kurpitsan sisään keitelty juustofondue, kurpitsasfondue, mainio alkutalven illanistujaisten herkku.
- 1 (n. 2 kg) kurpitsa
- 1 pkt (400 g) valmisfondueta, esim. President
- 250 g Gruyere-juustoa
- Leikkaa kurpitsasta hattu pois ja koverra siemenet lusikalla. Raasta Gruyere-juusto hienoksi.
- Paista kurpitsaa uunissa 180 asteessa 50-55 minuuttia. Kurpitsan liha saa hieman jo pehmentyä.
- Täytä kurpitsa vuorotellen fondueaineksilla ja Gruyerellä. Nosta kurpitsa takaisin uuniin ja paista 200 asteessa vielä noin 35 minuuttia, kunnes juusto on kiehuvan kuumaa.
- Tarjoa lisäksi rapeakuorista leipää ja raikkaista vihanneksia. Fondue nautitaan ensin leipien kanssa ja lopuksi pehmeä, juustoinen kurpitsanliha hotkitaan parempiin suihin..
Last, but not least: makea kurpitsaherkku.
Seuraa @jotainmaukasta IG-tiliä ja nappaa resepti-, viini- ja matkavinkit heti tuoreeltaan.
Tiesitkö tämän kurpitsasta?
Kurpitsat jaetaan syötäviin talvi- ja kesälajikkeisiin sekä ei-syötäviin koristekurpitsoihin.
Alun perin kurpitsat rantautuivat Eurooppaan Keski-Amerikasta.
Suomalaiset syövät vuosittain noin pari kiloa kurpitsaa per nuppi, mutta kulutus on selvässä kasvussa. Myös kotimainen tarjonta on kolminkertaistunut viime vuosina. Kurpitsoja löytyy kauppojen hyllyiltä jos jonkinmoisia.
Kurpitsat sopivat keventäjille, sillä esimerkiksi talvikurpitsan energiapitoisuus on vain 18 kcal 100 grammaa kohden. Kurpitsat eivät sisällä rasvaa ja hiilihydraattejakin niissä on erityisen vähän.
Terveellisiäkin kurpitsat ovat. Ne sisältävät terveellisiä kuituja ja runsaasti K-, A-, B- ja C-vitamiineja tai niiden esiasteita.
Nappaa tästä maukkaita kurpitsaruokia kurpitsafonduen lisäksi:
Kurpitsarisotto
Kurpitsapannukakut
Kurpitsa-suklaabrowniet
Uunikurpitsat
Kurpitsakeitto
Kurpitsafalafelit
Kurpitsaketsuppi
Yhteistyössä Alko Oy:n kanssa
Dinner4u2 / Pauliina says
Tämä on todella mainio, alkavaan talvee sopiva herkkua. Aivan ihana resepti! 🙂
Mari says
Eikö! Ja niin hyvää.
Merituuli Hemilä says
Siis mitä on fondue-ainekset? En ole semmoisia käyttänytkään. Hauska ja kaunis idea tämä!
Mari says
Siis kommunikoinkohan nyt epäselvästi. Tarkoitan kaupan valmisfondueseosta, esim. President-merkistä löytyy. Sisältää siis valmiin fondueseoksen, jota maistoin vielä gryere-juustolla.
Sari says
Minuakin kiinnostaa mitkä tuo fondue-aines on. Aivan ihanan näköinen dippailukulho.
Mari says
Valmisfondueseosta tarkoitan. Täytyy kirjoittaa toisin reseptiin ?
Kirsi / Tekila's Bakery says
Kurpitsa on kyllä monikäyttöinen. Ihanat kuvat!
Mari says
Kiitos!
Ninni says
Kiva idea! Ja kuten monille muillekin, myös minulle fondueainekset on tuntematon.
Mari says
Fonduevalmisseoksesta on kyse, löytyy lähikaupoistakin yleensä.
Alisa, Suusta suuhun says
Äääh, olisinpa lukenut tämän jutun jo perjantaina :(( Meillä oli lauantaina vieraita, joille yritin keksiä jotain kivaa ja vähän erilaista illallisideaa Halloweenin henkeen ja tämä olisi ollut _aivan_täydellinen_. Menee takuuvarmasti testiin joku kerta.
Mari says
No hitsit, mutta onneksi kurpitsoja on vielä pitkään..!
Sirkku says
Hurahdan kurpitsaan vuosi vuodelta yhä enemmän ja enemmän. Olen tehnyt risottoa, lasagnea, keittoa ja vaikka mitä muuta, mutta fondueta en. Pistetään muistiin 🙂
Mari says
??
peggy thomas says
Minun pitää kyllä kokeilla tuollaista fondueainesta, ihan on tuntematon juttu. Hurmaavat kuvat!
Mari says
Kiitos!
Aila says
Ihania kurpitsaohjeita! Tuo fondue on ihana idea!
Mari says
Eikö!
vuocho says
Kurpitsa on ihanaa niin kovin monella tavalla 😉
Mari says
?
Verra says
Miten hieno idea! Pysyykö fondue hyvin kuumana tuolla kurpitsassa?
Mari says
No kyllä se sen syömisen ajan pysyy, kun kurpitsakin on tulikuuma.
Taru/Pullahiiri says
Ihanaa kurpitsaa ja tuo tarjoiluidea on vaan niin kaunis!
Mari says
Kurpitsa sopii myös vaikka salaattikulhoksi.
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi says
kurpitsa on niin <3 nyt taidn elää viimevuotista kurpitsamaniaa punajuuren kanssa enkä vain saa siitä tarpeekseni!
Mari says
Sama.
Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi says
Ihan huippu idea tarjota fondue kurpitsassa!
Fondue on niin ihanaa pimeän ajan ruokaa.
Mari says
Siinä on kaksinverroin syötävää ??