Yrmeän vihreä päältä, mutta sisältä vähän lössykkä. Mikä se sellainen on?
Sellainen se kesäkurpitsa on. Ihan sellaisenaan. Mutta laiskanpulskea ulkomuoto hämää, sillä maustamalla ja käyttämällä tätä syksyn suosituinta vihannesta erilaisissa maukkaissa yhteyksissä siitä saa loistoruokaa. Ihan gourmetia.
Mulla on tapana testata aina jotain yhtä ruokalajia ja tehdä siitä useampi ruoka saman viikon tai lähiviikkojen aikana. Ennen kuin annan arvion. Kesäkurpitsa sai kympin. Kolme herkullista huippuruokaa laitoin. Yhden arkeen, yhden alkuruoaksi ja yhden viikonlopun herkutteluun.
Aloitetaan arjesta. Kesäkurpitsalasagnea. Uskomatonta, mutta tätä syödessä ei edes huomannut, että pasta puuttui. Kesäkurpitsalasagne pysyi lautaselle nostettaessa kauniina paloina ja oli kerrassaan suussa sulavan herkullista.
Kesäkurpitsalasagne
4 hengelle
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
sormisuolaa
Leikkaa kesäkurpitsat juustohöylällä pituussuunnassa ohuiksi suikaleiksi. Levitä suikaleet pellille, ripota päälle pari tl sormisuolaa. Kurpitsoista nousee nestettä ulos, joka sitten kuivataan pois talouspaperilla.
Jauhelihatäyte:
500 g jauhelihaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl sormisuolaa
1 tl paprikaa
1 tl oreganoa
mustapippuria
140 g tomaattipuretta
250 g paseerattua tomaattia
1/2 dl ketsuppia
1/2 dl viiniä
ripaus sokeria
Juustotäyte:
1,5 munaa (1 kokonainen + 1 keltuainen)
250 g ricottaa tai tahmeaa raejuustoa
1 ps eli n. 200 g raastettua emmentalia
Sekoita täytteen ainekset kevyesti keskenään.
Päälle:
raastettua parmesaania
voilastuja
Keittele maukas ja paksu jauhelihakastike ohjeen mukaan. Silppua sipulit, freesaa niitä voissa. Lisää jauheliha, ruskista ja mausta. Lisää tomaattipure, ketsuppi, paseerattu tomaatti ja loraus viiniä. Anna porista tiiviiksi kastikkeeksi ainakin puolen tunnin ajan. Maista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kastikkeen tulee olla hyvin maustettua, sillä kesäkurpitsan maku on itsessään hyvin laimea.
Kasaa lasagne laakeaan vuokaan. Laita pohjalle ensin 2/3 lihaseoksesta, päällystä se kesäkurpitsasuikaleilla. Yksi tiivis kerros riittää. Lisää kurpitsasiivujen päälle 1/2 juustoseoksesta ja tämän päälle loput lihat, taas kerros kesäkurpitsasuikaleita ja lopuksi pinnalle toinen puoli juustoseoksesta tasaisesti koko pinnan päälle levitettynä. Raasta päälle runsaasti parmesania ja höylää juustohöylällä päälle vielä voilastuja.
Paista lasagnea ensimmäiset 20 minuuttia 175 asteessa. Nosta tämän jälkeen lämpö 200 asteeseen ja paista vielä n. 20-25 minuutin ajan, kunnes pinta on kauniin ruskea. Nauti tuoksuva herkku freesin kesäsalaatin kanssa.
Seuraavat kaksi kesäkurpitsaruokaa ovatkin sitten ihan vegeversioita, mutta hyviä sellaisia. Pian blogissa, pysy kuulolla!
Tiinakaisa sanoo
Oih, täytyykin kokeilla tätä! Korvaan jauhelihan soijarouheella. Kiitos vinkistä!
Jotain maukasta sanoo
Eiköhän hyvää tule soijarouheellakin. Ei ole mulle tuttu, mutta eikö sitäkin mausteta ihan ruoan mukaan?
Dorit sanoo
Ooh, tää kuulostaa täydelliseltä! Mäkin aion testata lihattomana.
Jotain maukasta sanoo
Kiva! Mun pitäisi nyt saada maistaa jonkun lihaton versio, että voin sanoa, tuleeko siitä esim. soijarouheella yhtä herkullista 🙂
Ida365 sanoo
Nam, testasin tätä pari päivää sitten ja AI HITSIT oli hyvää! Korvasin jauhelihan soijarouheella ja meni ihan täydestä. Herkullista,kiitos!
Jotain maukasta sanoo
Hei kiva kuulla, että soijarouheenkin kanssa toimii. Niin moni on tätä nyt kehunut, että tekee taas itsekin mieli tehdä uusi satsi..
Peppi sanoo
Vaikkei lasagne ollutkaan täysosuma, niin kastikepohja venyy moneksi, versioin siitä pastakastiketta ja vaihdoin lihan loheen. Sekaan raastettu kesäkurpitsakin värjäytyi, niin nirppalapset eivät valittaneet 😀
Jotain maukasta sanoo
Hei, toi kuulostaa hyvältä kanssa. Kylmäsavulohta ja sitä soosia esimerkiksi, ei paha..
Jotain maukasta sanoo
Kiva kuulla, että toimii vegenäkin!
Nimetön sanoo
Kiva kuulla, että toimii vegenäkin!
Jotain maukasta-ruokablogi sanoo
Eikö vain ollutkin! Itsekin ihan hämmästyin, kun se kesäkurpitsa on sellainen mieto lussukka, mutta tässä pääsee oikeuksiinsa.
Jotain maukasta sanoo
Kiva kuulla!