Kyllähän te mut tunnette. Moni kehuu ruokiani terveellisiksi, onhan käytössä tummemmat sokerit ja jauhot, kvinoat, speltit ja tattarit. Mutta joskus pitää irroitella. Niin kuin tämän järkkyhyvän, mutta megaepäterveellisen – paljon uppopaistettuja osia – hirvihampurilaisen kanssa. Ja voi pojat, että oli namia!
Kaiken tämän jouluhössötyksen, joululaulujen, joulukoristeiden, makeiden glögien ja pakkasen keskellä tekee mieli jotain muuta. Jotain aivan muuta.
Kaivelin pakastinta ja kyllä, olin sinne jemmannut puolisen kiloa hirvenjauhelihaa. Oisko hirvihampurilainen mitään?
HIRVIHAMPURILAINEN
No, kuten arvata saattaa, tällä ’uppopaista kaikki, minkä voit’-reseptillä tästä hirvihampurilaisesta tuli aivan järkkyhyvä. Sämpylä oli kuin lihapiirakan kuori, sopivan rasvainen rapea ja lämmin. Suolaiset kaprikset istuivat upeasti hirvenlihan makuun ja puolukkamajoneesi antoi potkua piparjuurikärjellään.
Nauti tuli maksimoida eli ei kaljaa lasiin, vaan jotain punaista. Hyvää sellaista. Joten lasiin kaadoin aivan upeaa ranskalaista syrah’ta eli Jaboulet Cornas Les Grandes Terrasses punaviiniä, jota myös sarvipääruoille suositellaan. Jotenkin tämä viini nappaa mun makumaailmaani. Sopisi mainiosti myös hienommalle hirviaterialle, kuten vaikka hirvenfileelle ja paahdetuille maa-artisokille. Sellaisiin herkullisiin iltoihin. Tämä viini on hienostunut, tummia marjoja ja sopivasti tammea uhkuva herkullinen, joskin hieman tyyriimmän hintaluokan ranskalainen.
Mutta älä anna reilun kolmenkympin hinnan säikäyttää. Mielummin harvemmin lasi hyvää ja kallista, kuin useammin pullo halpaa ja kehnoa, eikö?
Joskus – silloin kun olin vielä muilla töissä – kärsin sunnuntaiangstista. Tiedät varmaan tämän ajatusten juoksun, huomenna taas duuniin, kaikkea stressaavaa odottamassa, en halua, en jaksa. Sunnuntaiangsti katosi kuin tuhka tulleen, kun aloin yrittäjäksi. Mutta jos tätä yleistä vaivaa podet, niin lupaan, että tämä resepti toimii. Mehukas hirvihampurilainen ja lasillinen hyvää punkkua.
Angstista ei tietoakaan!
Muita riistaherkkuja:
Porolihapullat
Hirvipata
Saksanhirvenkaretta
Hirvenlihapullat
Peltilihapiirakka hirven jauhelihasta
Johanna sanoo
Hirven- ja peuranliha on aivan parasta ja terveellistäkin, siinä muut luomut kalpenee kummasti.
Mari sanoo
Jep, riistaliha on terveellistä, mutta valmistustapa tässäkin melko hmm..
Juulia sanoo
Friteeratut kaprikset ovat ihania! Tän ansiosta muistan minäkin tehdä niitä taas, kiitos 😀
Mari sanoo
Ne on kyllä hyviä. ??
jenniinaelina sanoo
Hirvenliha on pro. Vielä kun Saksasta saataisiin Thüringermett lihaa Suomeen.
Mari sanoo
Hirvenliha on aivan parasta.
Merituuli Hemilä sanoo
Samaa mieltä, jotain aivan muuta. Upea rajaus tuossa alemmassa kuvassa, kekseliäs ja rohkea. Näillä pitäisi leikitellä enemmänkin.
Mari sanoo
Glögi tulee jo korvista..
Sari sanoo
Luoja miten upea kuva, niin houkutteleva!
Mari sanoo
Juu, siitä tuli aika mehevä ?
Irinja sanoo
Nyt just olisin toivonut sitä täydellistä sämpyläohjetta, kun poroa ja hirveä usein hamppareihin käytetään mutta sämpylät on aina niitä kaupan höttöjä.. Löytyiskö?
52weeksofdeliciousness sanoo
Huh, upean näköinen ilmestys tuo hirvihampurilainen! kelpaisi kyllä 🙂
Mari sanoo
☺️
peggy thomas sanoo
Vau, mikä ilmestys. Taatusti hyvää, koska riista on niin <3
Mari sanoo
Oli ihanaa!
Sirkku sanoo
Täällä on yli viikko tehty muuttoa: on pakattu, purettu, pussitettu, raahattu, haettu ja koottu. Ja sitten pärähtää eteen tälläinen kuva! Vitsit miten tuli nälkä.
Mari sanoo
Maistuisi varmasti muuttohommien keskellä..
Dinner4u2 Mirka & Pauliina sanoo
Voi, mikä burgeri! Niin herkku! Meillä tehdään aika usein burgereita, mutta eipä olla ikinä tehty hirviburgereita, oiskohan aika :).
Mari sanoo
Ihania tulee hirvestä!
Lotta / Syötävän hyvä sanoo
Epäilemättä aikamoinen herkku! Ja puolukka-piparjuurimajoneesi kuulostaa kivan raikkaalta piristykseltä kaiken muun joukossa 🙂
Mari sanoo
Majoneesi toimi kyllä!
Alisa, Suusta suuhun sanoo
AKA BURGER-TO-DIE-FOR <3
Mari sanoo
YES!
vuocho sanoo
On siinä mättöä! Aia joskus on ihan pakko!
Mari sanoo
Näinpä!
Kermaruusu sanoo
Siis kerrassaan herkulliset kuvat, wau! Maistuisi!
Mari sanoo
Kiitos, kiitos’
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sanoo
jos on noin herkun kuuloista, niin ei kyllä tarvikkaan olla terveellistä 🙂
Mari sanoo
Näinpä!
Minttu sanoo
Jos en olisi päässyt kokeilemaan tota sämpylöiden uppopaistamista, niin en olisi kyllä uskonut miten hyviä niistä tulee!
Mari sanoo
Sano se!
Annaleena sanoo
Ihana ja tuhti burgeri, maistuisi kyllä!
Mari sanoo
Eikö?
Minni / kokeileva keittiöni sanoo
Puolukkamajoneesi kuulostaa ihan mielettömän hyvältä! Pakko kokeilla!
Mari sanoo
On herkkua!