Kyllähän te mut tunnette. Moni kehuu ruokiani terveellisiksi, onhan käytössä tummemmat sokerit ja jauhot, kvinoat, speltit ja tattarit. Mutta joskus pitää irroitella. Niin kuin tämän järkkyhyvän, mutta megaepäterveellisen – paljon uppopaistettuja osia – hirvihampurilaisen kanssa. Ja voi pojat, että oli namia!
Kaiken tämän jouluhössötyksen, joululaulujen, joulukoristeiden, makeiden glögien ja pakkasen keskellä tekee mieli jotain muuta. Jotain aivan muuta.
Kaivelin pakastinta ja kyllä, olin sinne jemmannut puolisen kiloa hirvenjauhelihaa. Oisko hirvihampurilainen mitään?
- 500 g hirevenjauhelihaa
- 2 tl merisuolahiutaleita esim. Maldon
- mustapippuria
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 muna
- 4 kovakuorisia vehnäsämpylöitä tai vast.
- 5 dl ruokaöljyä
- 3 kookasta salottisipulia
- 3/4 dl keskikokoisia kapriksia
- hyvää cheddaria
- pari pihvitomaattia ohuina siivuina
- cocktailkurkkuja
- ketsuppia
- sinappia
- 3/4 dl majoneesia
- 1 tl raastettua piparjuurta
- 3 rkl soseutettua puolukkaa
- 1/2 tl sokeria
- ripaus suolaa
- Valmista ensin pihvit sekoittamalla nopsasti hirvenjauhelihan joukkoon mausteet, murskatut valkosipulinkynnet sekä kananmuna. Älä vaivaa taikinaa, ettei pihveistä tule kovia.
- Valmista sitten puolukkamajoneesi. Soseuta pakastepuolukoista sauvasekoittimella sileä sose. Lisää majoneesi, mausteet ja piparjuuri.
- Leikkaa salottisipulit siivuiksi. Kuivaa kaprikset. Kuumenna 5 desilitraa ruokaöljyä kattilassa ja kun se on kieuhuvan kuumaa, friteeraa sekä sipulisiivut että kaprikset siinä rapeiksi. Nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Uppopaista vielä sämpylät molemmin puolin rapeiksi ja ruskeiksi.
- Paista hirvenjauhelihapihvit voissa, noin kolmisen minuuttia yhteensä. Sisus saa jäädä roseeksi. Laita pari kolme ohutta cheddarsiivua kypsien pihvien päälle sulamaan.
- Leikkaa sämpylät halki, sivele pohjalle sinappia ja ketsuppia, laita päälle pihvi ja ohuita tomaattisiivuja, pituussuunnassa halkaistuja cocktailkurkkuja sekä lusikallinen majoneesia. Viimeistele hampurilainen friteeratulla sipulilla ja kapriksilla, laita kansi päälle ja nauti.
Nauti tuli maksimoida eli ei kaljaa lasiin, vaan jotain punaista. Hyvää sellaista. Joten lasiin kaadoin aivan upeaa ranskalaista syrah’ta eli Jaboulet Cornas Les Grandes Terrasses punaviiniä, jota myös sarvipääruoille suositellaan. Jotenkin tämä viini nappaa mun makumaailmaani. Sopisi mainiosti myös hienommalle hirviaterialle, kuten vaikka hirvenfileelle ja paahdetuille maa-artisokille. Sellaisiin herkullisiin iltoihin. Tämä viini on hienostunut, tummia marjoja ja sopivasti tammea uhkuva herkullinen, joskin hieman tyyriimmän hintaluokan ranskalainen.
Mutta älä anna reilun kolmenkympin hinnan säikäyttää. Mielummin harvemmin lasi hyvää ja kallista, kuin useammin pullo halpaa ja kehnoa, eikö?
Joskus – silloin kun olin vielä muilla töissä – kärsin sunnuntaiangstista. Tiedät varmaan tämän ajatusten juoksun, huomenna taas duuniin, kaikkea stressaavaa odottamassa, en halua, en jaksa. Sunnuntaiangsti katosi kuin tuhka tulleen, kun aloin yrittäjäksi. Mutta jos tätä yleistä vaivaa podet, niin lupaan, että tämä resepti toimii. Mehukas hirvihampurilainen ja lasillinen hyvää punkkua.
Angstista ei tietoakaan!
Muita riistaherkkuja:
Porolihapullat
Hirvipata
Saksanhirvenkaretta
Hirvenlihapullat
Peltilihapiirakka hirven jauhelihasta
Johanna says
Hirven- ja peuranliha on aivan parasta ja terveellistäkin, siinä muut luomut kalpenee kummasti.
Mari says
Jep, riistaliha on terveellistä, mutta valmistustapa tässäkin melko hmm..
Juulia says
Friteeratut kaprikset ovat ihania! Tän ansiosta muistan minäkin tehdä niitä taas, kiitos 😀
Mari says
Ne on kyllä hyviä. ??
jenniinaelina says
Hirvenliha on pro. Vielä kun Saksasta saataisiin Thüringermett lihaa Suomeen.
Mari says
Hirvenliha on aivan parasta.
Merituuli Hemilä says
Samaa mieltä, jotain aivan muuta. Upea rajaus tuossa alemmassa kuvassa, kekseliäs ja rohkea. Näillä pitäisi leikitellä enemmänkin.
Mari says
Glögi tulee jo korvista..
Sari says
Luoja miten upea kuva, niin houkutteleva!
Mari says
Juu, siitä tuli aika mehevä ?
Irinja says
Nyt just olisin toivonut sitä täydellistä sämpyläohjetta, kun poroa ja hirveä usein hamppareihin käytetään mutta sämpylät on aina niitä kaupan höttöjä.. Löytyiskö?
52weeksofdeliciousness says
Huh, upean näköinen ilmestys tuo hirvihampurilainen! kelpaisi kyllä 🙂
Mari says
☺️
peggy thomas says
Vau, mikä ilmestys. Taatusti hyvää, koska riista on niin <3
Mari says
Oli ihanaa!
Sirkku says
Täällä on yli viikko tehty muuttoa: on pakattu, purettu, pussitettu, raahattu, haettu ja koottu. Ja sitten pärähtää eteen tälläinen kuva! Vitsit miten tuli nälkä.
Mari says
Maistuisi varmasti muuttohommien keskellä..
Dinner4u2 Mirka & Pauliina says
Voi, mikä burgeri! Niin herkku! Meillä tehdään aika usein burgereita, mutta eipä olla ikinä tehty hirviburgereita, oiskohan aika :).
Mari says
Ihania tulee hirvestä!
Lotta / Syötävän hyvä says
Epäilemättä aikamoinen herkku! Ja puolukka-piparjuurimajoneesi kuulostaa kivan raikkaalta piristykseltä kaiken muun joukossa 🙂
Mari says
Majoneesi toimi kyllä!
Alisa, Suusta suuhun says
AKA BURGER-TO-DIE-FOR <3
Mari says
YES!
vuocho says
On siinä mättöä! Aia joskus on ihan pakko!
Mari says
Näinpä!
Kermaruusu says
Siis kerrassaan herkulliset kuvat, wau! Maistuisi!
Mari says
Kiitos, kiitos’
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi says
jos on noin herkun kuuloista, niin ei kyllä tarvikkaan olla terveellistä 🙂
Mari says
Näinpä!
Minttu says
Jos en olisi päässyt kokeilemaan tota sämpylöiden uppopaistamista, niin en olisi kyllä uskonut miten hyviä niistä tulee!
Mari says
Sano se!
Annaleena says
Ihana ja tuhti burgeri, maistuisi kyllä!
Mari says
Eikö?
Minni / kokeileva keittiöni says
Puolukkamajoneesi kuulostaa ihan mielettömän hyvältä! Pakko kokeilla!
Mari says
On herkkua!