Ruoka – tai ruoanvalmistaminen – auttaa ketutukseen. Jos mua oikein nyppii, jätän kameran ja tietokoneen ja teen jotain hyvää. Tekeminen pitää ajatukset poissa ikävistä asioista.
Tällä viikolla on kyllä ketuttanut, nyppinyt ja ärsyttänyt. Moni asia.
Nappasin siksi käteeni studion keittiössä majailevan kurpitsan ja päätin, että nyt tehdään kurpitsasipsejä. Kurpitsasipsit olivat jääneet mieleeni taannoiselta Vi de Tina-matkalta. Nautimme ensimmäisenä iltana Bodegas Abadalin tilossa herkullisen, paikallisia raaka-aineita hyödyntävän illallisen.
- 1 myskikurpitsa
- Kuori kurpitsa kuorimaveitsellä ja höylää siitä mandoliinilla ohuita siivuja. Levitä siivut leivinpaperin päälle pellille ja kypsennä sipsejä 125 asteisessa uunissa n. tunnin ajan.
- Nauti sellaisenaan, koristele sipseillä keitto, kata sipsit joulun juustopöytään tai anna somassa papreipussissa ruokalahjaksi ystävälle.
Kurpitsasipsien jälkeen pöytään kannettiin makoisa kurpitsakeitto eli kurpitsa oli todella sesongissa tuolloin. Hauskaa sinänsä, että vaikka olen Espanjassa vieraillut lukuisia ja lukuisia kertoja, tämä oli ensimmäinen kerta kun söin siellä kurpitsaa.
Huomasitte varmaan reseptistä, että en laittanut sipseihin suolaa enkä öljyä. Näissä espanjalaisissa sipsesissä ei nimittäin myöskään kumpaakaan ollut, mutta maku ja rapeus oli todella kohdillaan. Ja totesin kyllä nyt saman, että hyvänmakuinen vihannessipsi on ilman suolaa ja öljyäkin. Etenkin, jos sipsiä käyttää lisukkeena juustojen kanssa tai koristeena, niin öljyäminen ja suolaaminen on turhaa.
Ja näin rapeita sipsejä ei öljytyistä synny! Suosittelen.
Hei, ja olethan jo testannut maailman parhaan risoton, kurpitsaisen sellaisen, valmistamista italialaisen chefin simppeleillä, mutta mielenkiintoisilla vinkeillä?
Ja sitten hyppäys kurpitsasta punajuureen. Tämän päivän Iltalehteen paistoin mainion kasvisruoan eli punajuuri-ananas-homejuustovuoan. Niin syksyinen, niin ihana. Käy nappaamassa resepti päivän lehdestä ja katsasta herkun kuva instagramista.
Seuraa @jotainmaukasta IG-tiliä ja nappaa resepti-, viini- ja matkavinkit heti tuoreeltaan.
Nanna says
Aika hauskaa. Kun aloin lukea juttua, niin mietin, että jaa, onko toi nyt kauhian rentouttavaa askaresta alakaa friteeraamaan jotain sipsejä. Mutta ei tarvinnukkaan. Todella kiinnostavaa. Todella. todella. Kiitos!
Mari says
Nanna, oot <3. Todella. Todella.
Jenni liemessä says
Mä käytän tota samaa! Kun maailma kaatuu päälle niin mut löytää keittiöstä 😀
Sirkku says
Ruoanlaitto on toiminut terapiana täälläkin. Kurpitsasipsit, nam, pitääpä kokeilla!
Mari says
Keittiöterapia = hyvä terapia.
Virpi says
Kokkaus on parasta terapiaa! Ja enpä olisi uskonut, että ilman öljyä ja suolaa tulis hyviä mutta pakko kai se on 🙂
Mari says
Kyllä tulee. Kurpitsassa on sen verran hyvä maku itsessään.
Veera R. says
Kurpitsa se vaan taipuu niin moneen ihanaan!
Mari says
Makeaan ja suolaiseen!
Taru/Pullahiiri says
Helppoa ja aika vähän raaka-aineitakin 😉
Mari says
Sano se ?
Kermaruusu says
Ihanan rapeilta näyttäviä sipsejä. Täälläkin suunta on usein keittiö kun on huono päivä. 😉
Mari says
Keittiön suunta on ??
Kirsi / Tekila's Bakery says
Ihana tarina reissusta. On kyllä mukavaa, että kupritsasta on alkanut tulemaan yleinen raaka-aine näin syksynä. Ei tarvitse montaa vuotta taaksepäin miettiä, kun kaupassa oli yksi kaksi nyhjäinen kurpitsa odottelemassa ottajaansa.
Mari says
Sanopa muuta, hyvä että muutos on tapahtunut!
Johanna says
Parasta terapiaa – mielellään kynttilän valossa, hyvällä musiikilla ja viinilasin kanssa.
Mari says
Kyllä!!
Minna Enqvist says
Kurpitsaterapiaa! Kuulostaa hyvältä. Onneksi mulla on varmuuden varalta pari kurpitsaa kotona.
Mari says
Mullakin on aina kuroitsajemma.
Lotta / Syötävän hyvä says
Pitäis kyllä se mandoliini viimein hommata niin saisi ihan *oikeasti* ohuita lastuja aikaseksi, oli raaka-aine sitten mikä hyvänsä. Koska sipsit vaan on parasta <3
Mari says
Ei ilman mandoliinia synny hyviä. Hankintaan vain!
Merituuli Hemilä says
Joo,varsinkin pilkkominen toimii ketutukseen loistavasti eli pystyn samaistumaan. Ihanat sipsit, täytyy kokeilla. Öljyttömyys ihmetyttää, joten pakko siksikin testata.