Ah, ah. AH! Sipulikeitto karamellisoiduista sipuleista. Siinä vaiheessa, kun alkaa ruokiaan sinuttelemaan, päässä taitaa viirata jo jonnin verran. Mutta kun, mutta kun tämä sipulikeitto oli aivan itkettävän hyvää.
Kaipaan ruoasta lohtua. Talvella, arjen keskelle, töiden vastapainoksi, kaikkia haavoja parantamaan. Kuten tuossa jo tällä viikolla totesin, laitan ruokaa, kun nyppii. Silloin unohtaa ikävyydet.
Ja nyt paljastan, että syön ruokaa näin talvella itseäni lohduttaakseni. No muun muassa. Mutta syön myös iloon, riemuun, nälkään ?!, syömisen ilosta, juhlimisen riemusta. Ja ihan vain ruokia tutkaillakseni. Syön ja elän.
Lohduttava ruoka on täyteläistä, pehmeää, hieman makeaa, sopivasti rasvaista ja yksinkertaisesti niin mainion makuista, että kun tätä ruokaa syö, ei ole mitään, mitä juuri sillä hetkellä mielummin tekisi. Ei mitään. Tämä karamellisoiduista sipuleista valmistettu keitto kuuluu tähän lohturuokakategoriaan eittämättä. Tämä sipulikeitto karamellisoiduista sipuleista on ihan ykköskeittoni. Parempaa en tiedä. Enkä osaa tehdä.
SIPULIKEITTO KARAMELLISOIDUISTA SIPULEISTA
4 hengelle
400 g sipulia
200 g salottisipulia
2 rkl voita
2 dl valkoviiniä
5 dl ruokakermaa
8 dl kasvislientä
ripaus sormisuolaa, esim. Maldon
Pinnalle:
2 dl rasvatonta maitoa
gratinoituja maalaisleipäkrutonkeja ( 4 viipaletta leipää kuutioituna, 1 dl gruyerejuustoa raastettuna)
- Suikaloi sipulit ohuiksi. Kuullota niitä voissa kattilassa, kunnes sipulit ovat kullanruskeita. Tämä vie noin 20-30 minuuttia.
- Lisää valkoviini ja keitä kasaan. Kaada joukkoon kasvisliemi ja ruokakerma. Keitä hiljalleen noin 40 minuuttia. Soseuta keitto. Leikkaa maalaisleipä kuutioiksi ja leivitä palaset leivinpaperin päälle pellille. Ripota kuutioiden päälle raastettu juusto ja gratinoi palaset uunissa 200 asteessa, kunnes juusto on sulanut ja hieman ruskettuu.
- Kuumenna maito kattilassa ja vatkaa se hyväksi vaahdoksi. Annostele maitovaahtoa keittoannosten päälle ja viimeistele annos gratinoiduilla maalaisleipäkrutongeilla.
Makailen tässä sängyllä tällaisen erittäin hyvin syödyn viikonlopun jäljiltä – mieletön boysenmarjakakku tulossa blogiin, jahka ehtii – selaan toisella kädellä Netflixiä jo viidettätoista minuuttia etsien jotain katsottavaa ja kirjoittelen sokerihumalassa -ne sukulakut -päättömyyksiä tänne blogiin. Parasta lopetella, mutta älä unohda tätä sipulikeittoa. Tartu hetkeen, syö ja juo! Huomenna voi olla liian myöhäistä.
Kiitos ja anteeksi.
Reseptini julkaistu ensi kerran Iltalehden ruokatorstaisivuilla lokakuussa.
Maista myös:
BBQ-sipuli hampurilaisen lisukkeeksi
Sari sanoo
Onnea ja autuutta on hyvä ruoka, lohturuoka! Pst.. Joko olet tutustunut Blacklist sarjaan Netflixissä?
Mari sanoo
Kyllä, KYLLÄ!! Blacklist ei ole tuttu, menenpä tsekkaamaan, kiitos!
Juulia sanoo
Hei mikäs se on! Mä suosittelen Black Mirroria 🙂
Mari sanoo
Täytyypä tuotakin tsekata. pitää olla riittävän kutkuttava, että tykkään.
Juulia sanoo
Ruokahan on elämän suola, sokeri, rasva ja kaikki muukin; en voisi kuvitella eläväni niin etten kokkaile päivittäin 🙂 Tää keitto on ehdottomasti täydellisen oloinen: jollen parhaillaan selailisin viidettätoista minuuttia Netflixiä etsiskellen jotain katseltavaa ja jollen olis pizzaähkyssä, tekisin tätä jo <3
Mari sanoo
Huomenna sitten. Ja koitetaan löytää jotain katsottavaa. Narcos oli niin mainio!
Campasimpukka sanoo
The Crown! Minä töllötin sen tällä viikolla. 😀 Tämä keitto kuulostaa siltä, mitä koitin tehdä viime talvena, vai oliko toissatalvena, mutten saanut siitä tuollaista samettia. Mutta maku oli kyllä mahtava.
Mari sanoo
Kiitos vinkistä!
Ninni / Ninnin köökki sanoo
Tämä maistuisi! Olen aiemmin tehnyt sipulikeittoa ainoastaan perinteisellä ranskalaisella tavalla, mutta voisihan sen tosiaan näinkin toteuttaa.
Mari sanoo
Näin tulee superhyvää!
Alisa, Suusta suuhun sanoo
Kuulostaa ja näyttää aivan taivaalliselta. Tätä täytyy tehdä ensi viikonloppuna. Täydellistä loppusyksyn ruokaa, kiitos reseptistä!
Mari sanoo
Olepa hyvä vain.
peggy thomas sanoo
Kaikki missä on sana karamellisoitunut, on pakko olla superia!
Mari sanoo
Näin juuri!
Dinner4u2 Mirka & Pauliina sanoo
Ihanat kuvat! Tykkään tosi paljon sipulikeitosta, miksköhän en sitä ikinä tee. On täydellinen safka just tähän kylmään.
Mari sanoo
Kiitos, kiitos!
Viimeistä murua myöten sanoo
Hyvä sipulikeitto on vaan niin hyvää. Tätä aivan varmasti kokeilen!
Mari sanoo
Hyvää on, sen lupaan!
Aila sanoo
Mullakin oli aikoinaan luottosipulikeitto, sitä haudutettiin pitkään ja hartaasti, päälle tuli leipää ja juustoa. Aika paljon tuhdimpi siis kuin tämä. Harmi vaan, että vatsa oli runsaan sipulimäärän jäljiltä aina sekaisin… Muutoin tekisin tätä. Voi kun voisi syödä lihomatta… 🙂
Mari sanoo
Välillä tosiaan pitää vähän katsoa sen perään, että mitä suuhunsa laittaa.
minni sanoo
Herkullisen näköistä! Miten sipulikeitto onkin jäänyt ihan unholaan?
Mari sanoo
Pitäisi kyllä tehdä useammin.