Omenapiirakka on yksinkertaisesti ihanaa. Kun kylkeen kuumentaa vielä glögimukillisen, voi joulutunnelmointi alkaa.
Omenapiirakan kanssa ei ole jossittelua. Mutta tuo glögi.
Kumpaan joukkoon kuulut? Siihen, joka haluaa glögimukilliseen paljon ’roskia’ eli manteleita tai maapähkinöitä, rusinoita, kanelitangon ja hyvässä lykyssä vielä tähtianiksen. Vai kuulutko samaan kuin minä eli haluat nauttia glögisi glöginä, ilman häiritseviä roskia.
Pahimpia ovat muuten ne mantelilastut. Kuka kumma sellaisia glögiinsä haluaa. Ne jopa tarttuvat huulipunaan ja siitähän ei mitään hyvää seuraa.. Ja kurkkuunkin ne tarttuvat. Voi jestas.
Omenapiirakka. Koko sanakin on niin ihana. Omenan maku kestää monenmoista. Piirakkaan voi laittaa vuohenjuustonokareita, pähkinöitä ja vaikkapa hunajaa, timajamia ja rusinoita niin kuin tässä syksyn aikana Iltalehdessäkin julkaistussa piirakassa on.
- 3 dl spelttivehnäjauhoja
- 1/2 dl ruokosokeria
- 100 g voita
- 1 muna
- 1/4 tl suolaa
- 1 rkl rommia
- 5-6 kotimaista omenaa
- 5 rkl hunajaa
- 4 rkl pinjansiemeniä
- 1/4 dl rusinoita
- 1 tl tuoreita timjamin lehtiä
- hieman voita
- Valmista ensin piirakkataikina. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi hyvin sekaisin. Lisää muna ja suola. Sekoita.
- Lisää jauhot erissä voi-kanamunaseokseen ja sekoita taikina kevyesti sekaisin. Lisää lopuksi rommi ja laita taikina jääkaappiin.
- Halkaise omenat kuorineen. Poista siemenet veitsellä tai kätevästi meloniraudalla kaapien. Leikkaa omenat pyöreiksi, ohuiksi siivuiksi.
- Levitä taikina pienen piirakkavuoan (n. 20 cm) pohjalle ja reunoille. Ripota pohjalle hieman rusinoita ja muutamia pinjansiemeniä. Leivitä päälle kerros omenoita. Valuta omenien päälle hunajaa ja ripota päälle hieman rusinoita, muutamia timjaminlehtiä ja pinjansiemeniä. Levitä omenoita noin kolme kerrosta ja toista yllä oleva joka kerroksen kohdalla. Ripota piirakan päälle loput rusinat, pinajnsiemenet sekä timjaminlehdet.
- Valuta päälle runsaasti hunajaa ja höylää vielä juustohöylällä päälle muutama voilastu. Paista
- piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 40 minuutin ajan. Tarjoa haaleana vaniljakastikkeen kera.

Tätä piirakkaa maistelin taannoin glögin kanssa. Blossa 2015, jossa on mainio teen aromi, toimi oivasti. Ihana makupari.
Ja mikä parhainta, ne glögin roskat ovat tuossa piirakassa ja höyryävän kupposensa saa nauttia ilman, että suuhun pukkaa pähkinää..
P.S Tulevan torstain Iltalehdessä on kerrassaan suloiselta tuoksuvan glögin resepti..arvaatko jo, mistä maku?
Nanna sanoo
…omenasta, rosmariinista… 🙂
Mari sanoo
Hauska arvaus, mutta ei. Jotain eksoottisempaa..ehkä?
Makuhermoilija sanoo
Glögiin kuuluu roskat! Ja näkkäri voidellaan sille reikäselle puolelle! 😀
Mari sanoo
Tuosta jälkimmäisestä olen kyllä samaa mieltä. Ekasta en niinkään 🙂