Kyllä. Totta se on. Nautin montaa eri kahvia, mutta yhtäkään en juonut kupista. Sellaista se cupping on.
Tällä viikolla Johan & Nyströmin kahvilan kansoitti sekalainen joukko. Oli me bloggaajat eli Ida ja Henriikka mun lisäkseni, oli Johan & Nyströmin porukkaa ja tietysti tilaisuuden järjestäjän Moccamasterin edustajat olivat paikalla. Ja vieraina 12 blogiemme lukijaa meidän kolmen bloggaajan kutsumina.
Kaikkia meitä yhdisti se, että hyvä kahvi maistuu ja cupping eli kahvimaistelu kiinnostaa. Kuvista käy hyvin ilmi, miten homma toimi. Jokaiselle lusikka (kauniiseen) käteen. Kahvi tehdään pannukahvimenetelmällä kuppeihin, porot kuoritaan lusikalla pois. Ja sitten ryystetään.
Enkä yhtään liioittele, vaan cupping-ohjaajamme Antti (tuossa ekassa kuvassa) näytti mallia. Mitä parempi ryystöääni kahvimaistelussa tulee, sen parempi. Ilmaa tarvitaan suuhun aivan kuten viinejä maistellessa. Oma lusikkani taisi vuotaa, sillä vasemman käden hiha oli kahvitahrojen pilkuttama..
Kahveista on kuuleman mukaan löydetty enemmän aromeja kuin viineistä konsanaan. Ja täytyy myöntää, että maistelemamme kahvit olivat kaikki keskenään huomattavan erilaisia. Omiksi suosikeikseni nousivat kahvit, joissa pavut oli aurinkokuivattu. Aurinkokuivaus tuo hyvin intensiivistä aromia kahviin. Siitä nähtävästi tykkään.
Muutamia hyviä faktojakin tilaisuudesta jäi käteen: kahvinkeitin pitäisi puhdistaa parin viikon välein, mikäli sitä joka päivä käyttää. Kahvipannusta ei koskaan saa kaataa vettä keittimeen, koska silloin kahvirasva tukki mekaniikkaa. Tästä johtuen Moccamasterin pannuissa ei ole niitä merkkiviivoja. Avattua kahvipakettia ei tule säilyttää kylmässä eikä ainakaan pakastaa. Mitäs vielä? Ai niin, erikoiskahviin ei todellakaan lisätä maitoa. Ja jos jotain kuitenkin kiellosta huolimatta lisätään, niin se on sitten kermaa.
Mutta kyllä. Tämän illan aikana kahvitietous kasvoi rutkasti, tapasin ekaa kertaa blogini lukijoita, tosin lusikka suussa ei paljon rupateltu ja loppuyhteenvetoni on se, että kahveissa on eroja, kuten viineissä. Ja huonoa kahvia ei kannata juoda.
Ihania kahvihetkiä kaikille. Jos haluat oppia lisää kahveista, niin klikkaa Johan & Nyströmin sivuille ja hommaa itsesi cupping-kurssille. Jos ei nyt elämän muuttava, niin ainakin kahvitietouden muuttava kokemus. Suosittelen!
Yhteistyössä Moccamasterin kanssa.
P.S Henriikan jutussa lisää kuvia ja todiste siitä, että kyllä mäkin siellä ryystämässä olin!