Voikukkapasta on paljon parempi juttu kuin läpi kesän jatkuva taistelu kikkaankeltaisia ja hanakkaasti leviäviä voikukkia vastaan. Jos et voi voittaa, syö!
Voikukkapasta yllätti meillä nirsoimmankin syöjän. Tämähän on hyvää!
Omasta mielestäni voikukan maku muistuttaa endiiviä eli sillä on pieni kitkerä klangi. Siksi se sopii hyvin kermaiseen pastaan taittamaan rikasta makua. Ja koska kukista saa niin ihnaa väriä ruokiin, niin niillä koristelin tämän kesäisen pastan.
Muutama vinkki voikukkien poimimiseen:
Jokaisen oikeudet koskevat voikukkia eli niitä saat poimia muualtakin kuin omalta pihalta.
Voikukasta käy syötäävksi aivan kakikki: nuput, kukat, lehdet ja juuret
Poimi nuput aivan pieninä. Mieluiten sieltä lehtien juuresta, mutta kukkavarrenkin päästä voit niitä napsia, kunhan ne ovat täysin kiinni eli yhtään keltaista ei näy. Mitä nuorempia nuput ovat, sitä miedompi maku niissä on.
Leikkaa voikukan lehteä 2/3 poimiessasi (tai riivi niin, että lehti ruoti ei tule mukaan). Valitse mahdollisimman sileäreunaisia lehtiä, sillä ne ovat miedomman makuisia. Jos leikkasit lehdet, poista lehtiruoti ennen käyttöä.
Kukista poistetaan kaikki vihreät suojalehdet ja käytetään vain keltaiset osat. Nämä terälehdet ovat kauniita annosten koristeina ja niitä voi lisätä leipätaikinoihin, dippeihin, salaatteihin ja kakkuihin. Itse olen joskus tehnyt voikukkavoitakin. Ja simaa niistä moni valmistaa.
Juuri pestään, kuivataan ja paahdetaan ja sitten siitä voi valmistaa kahvin kaltaista juomaa. Jauhettua juurta voi myös lisätä smoothien joukkoon.
Kukkia voi kuivattaa, mutta silloin täytyy poimia sellaisia kukkia, jotka eivät ole aivan täysin auki ja valmiita. Muuten ne muuttuvat vaaleaksi voikukkanöyhdäksi kuivurissa.
Jos kukissa on paljon ötököitä, levitä kukat esim. vaalean pyyhkeen päälle tai laita ne rasiassa viileään. Näin ötökät kiipeävät vähitellen pois kukista.
Voikukkapasta, uskallatko kokeilla?
VOIKUKKAPASTA
4 hengelle
2 1/2 -3 dl voikukan nuppuja
1 dl voikukukan kukkien terälehtiä (vihreät osat poistettuina)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
loraus oliiviöljyä
g parmesaania
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl pastan keitinvettä
1 dl valkoviiniä (tai enemmän pastankeitinvettä ja loraus sitruunan- tai appelsiininmehua)
300 g orchiettepastaa (löytyy mm. Pirkka-tuotemerkiltä. On kiva, kannattaa testata. Jos ei löydy, käytä jotain muuta pientä pastaa.)
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Raasta parmesaani. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
Pieni sipuli ja raasta valkosipuli. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja freesaa sipuleita hetki. Lisää voikukan nuput ja freesaa vielä pari minuuttia. Lisää tuorejuusto ja kauhallinen (n. 1 dl) pastan keitinvettä ja valkoviiniä. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valuta pasta ja lisää se kastikkeen joukkoon. Sekoita ja lisää lopuksi voikukan kukjien terälehtiä. Jaa pasta lautasille ja koristele pinta terälehdillä ja rouhaise päälle hieman mustapippuria. Tarjoa parmesaaniraasteen kanssa.