Jakkitacot löivät ällikällä. Ihan älyttömän herkullisia. Jos vegaaniruoka aina maistuisi tältä, ei vegaaniksi siirtyminen tuottaisi kenellekään mitään ongelmia. Tämä hedelmä päihittää kaikki korvikkeet mennen tullen ja eihän tuo ole ihme, aitoa hedelmää kun on.
Mä en niin liputa erilaisten lihankorvikkeiden puolesta, koska monessa (en sano kaikissa) on mieletäni tunkkainen ja ruoassa päälle päsmäävästi maistuva maku. Olinkin iloinen, kun löysin jakkihedelmän jostain internetin syövereistä ja läksin siltä istumalta kauppaan jakkihedelmätölkkiostoksille. Ja en voi muuta todeta kuin että jo vain kannatti.
Mikä on jakkihedelmä?
Jakkihedelmä? Kyllä vain! Jakkihedelmä on kookas, mutta mieto hedelmä, jolla korvaat niin lihan kuin vaalean tonnikalan ruoissa. Suomessa jakkihedelmää myydän tölkeissä valmiiksi paloiteltuna veteen säilöttynä.
Jakkihedelmässä on kova keskusta, mutta loppuosa hdelmälihasta on irtonaista, nyhdettävissä kuin porsaanliha konsanaan. Jakkihedelmän maku on hyvin mieto, siitä ei tule ruokaan mitään outoa sivumakua, vaan se imee itseensä juuri ne mausteet, mitä siihen lykkäät. Päädyin tekemään tacoja uunissa.
JAKKITACOT
6 kpl
6 vehnätortillaa
2 tlk (460 g) jakkihedelmää
1 keltasipuli
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
2 1/2 dl hyvää BBQ-soosia (Käytin sweet baby Ray’s)
1 tlk ananasmurskaa
n. tölkki (2 dl/200 g) mustia papuja
1 tl suolaa
1/2 tl chilihiutaleita
mustapippuria myllystä
Lisäksi:
50 g (vegaanista) juustoraastetta
1 dl kuutioitua tomaattia
1 jalapeno siivutetttuna
muutama oksa korianteria
Tarjoiluun tomaattisalsaa, (vegaanista) ranskankermaa)
- Kaada jakkihedelmän palat siivilään, huuhtele ja valuta. Leikkaa kovat keskustat pois ja nyhdä pehmeitä paloja rikki. Kaikki eivät välttämättä kylminä hajoa, kuumentaessa saat loput palaset irtomaisiksi.
- Pilko sipuli ja murskaa valkosipulin kynsi. Freesaa sipuleita hetki öljyssä. Lisää jakkihedelmänpalat, tölkki ananasmurskaa, pavut sekä mausteet. Anna porista 20 minuutin ajan. Paina puulastalla jakkipaloja hieman rikki.
- Leikkaa tortilloista päät pois. Aseta ne voideltuun, uuninkestävään vuokaan ja täytä nyhtöjakilla. Ripottele pinnalle tomaattikuutioita, mandoliinilla siivutettuja jalapenosiivuja ja peitä tacot juustoraasteella. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 10 minuutin ajan. Tarjoa salsan ja ranskankerman kanssa.
Jakkihedelmää voi siis käyttää vaikka mihin. Pizzaan, nyhtöhampurilaiseen, tacojen täytteeksi, kastikkeisiin, muhennoksiin ja curryihin. Mielessä itää jo muutama resepti, joita haluan testata, mutta ihan ekaksi piti päästä nyhtämään…!
MUITA TÖLKKIRUOKIA?
Spagetti all’assasina
Raviolalasagne
Sardellipasta
[…] Jakkitacot Nduja mac and cheese Sardellipasta Raviolilasagne Spagetti all’assassina […]