Maa-artisokkahampurilainen. Nyt taisin törmätä maailman parhaaseen kasvisburgeriin.
Tai en tainnut, vaan makunystyräni törmäsivät. Pehmeiden sämpylöiden välissä mäiskittyjä, uppopaistettuja maa-artisokkia, lehtikaalisipsejä ja pikkelöityä punasipulia näin muun muassa.
Luulin, että munakoisohamppari on hampurilaisten kasvisaatelia, mutta nyt mieleni muuttui. Tältä kasvisburgerin kuuluu maistua. Yllättävän ruokaisalta, jopa lihaisalta. Siitä maa-artisokka piitää huolen. Ja nämä maa-artisokat olivat juuri maasta (kiitokset naapurille) nostettuja, kauniin vaaleita ja mehevän savimullan peittämiä.
Tämän hampurilaisen maku on syksyinen ja makoisa. Siis todella herkullinen setti, joka maistuu paatuneimmankin pihvinpurijalle. Testaa vaikka!
MAA-ARTISOKKAHAMPURILAINEN
(4 hengelle)
Uppopaistettu maa-artisokka:
8 isoa maa-artisokkaa
1 tl sormisuolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
ruokaöljyä friteeraamiseen
Pikkelöity punasipuli:
1 dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
2 punasipulia
Sinappimajoneesi:
2 dl majoneesia
2 tl kokojyväsinappia
1 valkosipulinkynsi
rouhaisu mustapippuria
Lehtikaalisipsit:
3 oksaa lehtikaalia
1 rkl oliiviöljyä
1,5 tl sormisuolaa
rouhaisu mustapippuria
Lisäksi:
100 g gryereä
4 hampurilaissämpylää
1. Pese maa-artisokat hyvin. Keitä kypsiksi ja valuta. Paina maa-artisokat lyttyyn lasin tai mukin avulla. Anna jäähtyä. Voit tehdä tämän vaiheen jo edellisenä päivänä, jolloin saat vielä rapeampia maa-artisokkia.
2. Siivuta punasipuli ohuiksi renkaiksi. Kiehauta punasipulien marinointiliemi nopeasti ja kaada kuumana punasipulien päälle. Anna maustua vähintään 30 minuuttia.
3. Sekoita kaikki sinappimajoneesin raaka-aineet keskenään ja anna maustua vähintään 30 minuuttia.
4. Valmista lehtikaalisipsit. Poista lehtikaalista kova varsiosa ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi. Levitä lehtikaalit pellille ja mausta oliiviöljyllä, sormisuolalla ja mustapippurilla. Pyöräytä mausteet lehtikaalia joukkoon. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes lehtikaali on rapeaa.
5. Kuumenna ruokaöljy kattilassa tai paistinpannulla noin 180 asteiseksi. Friteeraa litistetyt maa-artisokat kullanruskeiksi. Nosta hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.
6. Paahda hampurilaissämpylöitä molemmin puolin hetki parilapannulla tai paistinpannulla. Levitä hampurilaissämpylän pohjalle sinappimajoneesia, lehtikaalisipsejä ja maa-artisokkapihvit. Raasta friteeratun maa-artisokan päälle reilusti gryereä. Nosta päälle punasipulia ja sämpylänkansi.
Ja viiniä tietysti lasiin. Makeahko, juureva maa-artisokka on kuulu aromikkuudestaan, joten paritus ei ole helppo. Mutta se, mikä on selvää, on se, että viinissäkin saa olla aromaattisuutta. Kypsä hedelmäisyys voimakkaan sitruunaisuuden sijaan ja pyöreä hapokkuus eivät olisi pahitteeksi.
Päädyin valitsemaan tälle taivaallisia makuja täynnä olevalle maa-artosokkahampurilaiselle viinin Alsacesta. Hunawihr Riesling Grand Cru Rosacker, 19,89 euroa, on runsas ja hyvärunkoinen alsacelainen risukka, mikä ei säikähdä burgerin maanläheisyyttä ja pientä makeuttakaan.
Pieni mineraalisuuden purema kielellä ja raikkaat hapot siivittävät miellyttävästi uppopaistettua, runsasta maa-artisokkapihviä. Olen tykännyt tästä viinistä grillatun lohen kanssa ja uppopaistetussa maa-artisokkapihvissä on samaa rikkautta, joten homma toimii!