
Nyt, jos koskaan on aika suunnata keittiöön ja kokata kasaan makoisimmat lahjat pukinkonttiin. Eikä tämä aina vaadi mitään jättiponnisteluja. Itse tykkäänkin, että parhaimpia ruokalahjoja ovat sellaiset, mitä voi tehdä iisisti runsaasti etukäteen, kuten sinapit, karkit, keksit, glögit ja leivät. Nappaa alta suosikkisi.
Olen aina ollut innostunut ruokalahjoista, jopa niin paljon, että 2017 ilmestyi ruokalahjoihin keskittyvä kirjani, Syötäviä vietäviä. Tykkään edelleenkin, että kirjassa on kivoja, vähän erilaisia vinkkejä herkkulahjaksi. Tässä top 10 + 1 listani tuosta kirjasta ja blogistakin aikojen varrelta.
Eikä pidä unohtaa, että jos ei jaksa kokata, niin aina kiva lahja ruoanlaiton ystävälle on luonnollisesti kirja. Leipomsesta innostunut voisi tykätä tuoreesta Taikinakirjasta ja ruokalahjoja väsäilevä juurikin Syötäviä vietäviä-opuksesta. Mutta nyt niihin itse tehtyihin ruokalahjoihin!

- 3 dl punaviiniä
- 6 dl merisuolaa
- Keitä punaviiniä, kunnes sitä on jäljellä kolme ruokalusikallista. sekoita merisuola punaviiniin ja levitä punainen suola leivinpaperin päälle pellille kuivumaan ohueksi kerrokseksi. Anna kuivua yön yli.
Ikisuosikkini on erilaiset sinapit. Tykkään etenkin tästä värikkääksi värjätystä punajuurisinapista. Punajuuri tuo sinappiin ihanaa väriä ja lahjasta tulee tavallista sinappipurnukkaa mielenkiintoisempi.

Myös erilaiset joululeivät, kuten ylläolevan kuvan saaristolaisleipä tai joululimput ja pataleivät ovat sellaisia, joita joka joulu jonkun ystäväni lahjapakettiin kääräisen. Saaristolaisleipä on siitä hyvä, että se säilyy pitkään makoisana, ei kuivu eikä säilytyksestä kärsi. Ja vitsit, että se on hyvää paahdettuna. Yksi suosikkejani on tämä Pernod’lla maustettu Pernod-inkiväärijoululeipä. Ihan mieletön herkku ja sillä yllätät joulupöydässä. Leipä istuu mainiosti kalapöytään.
Myös granolat on mukava yllätys. Jouluihmiselle sellainen joululta maistuva joulugranola ja suklaan ystävä riemastuu tästä suklaisesta after eight-granolasta.
—–
- 1 l kaurahiutaleita
- 1 rkl kanelia
- 1 rkl kardemummaa
- ripaus suolaa
- 1 1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
- 1 dl vaahterasiirappia
- 1 tl aitoa vaniljaa jauheena
- 150 g suklaarouhetta
- 3-4 tl piparminttuöljyä
- kaakaonibsejä
- Sekoita kaurahiutaleet, kaneli, vanilja, kardemumma ja ripaus suolaa kulhossa. Sulata kookosöljy. Sekoita kookosöljyyn vaahterasiirappi.
- Levitä seos tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle ja rapeuta seosta 200 asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Sekoita granolaa muutaman kerran paahtumisen aikana, sillä se ruskistuu reunoilta nopsemmin.
- Kun granola on valmis ja vielä lämmintä, rouhi joukkoon 100 grammaa tummaa suklaata ja lisää piparminttuöljy granolaan. Sekoita, niin että suklaa sulaa granolaan. Kun seos on kokonaan jäähtynyt, lisää loppu suklaarouhe ja kaakaonibsit. Pakkaa granola ilmatiiviiseen purkkiin tai sellofaanipussiin, johon sidot soman nauhan.
Hilloista suosikkini on karhunvatukkahillo. Se istuu kuin nenä päähän komean briekimpaleen kanssa lahjaksi. Mielettömän makoisa makupari, nuo kaksi.
Myös glögit ovat hauskoja jouluviemisiä ja paljon paremman säväyksen antaa, kun ojennat emännälle itse keiteltyä glögiä kaupan hyllyltä napatun sijaan. Laitan ensi viikolla vielä muutaman makoisan glögivinkinkin tulemaan, mutta ehkä näillä pääset alkuun…?!
Lisää Jotain maukasta ?
Instagram / Facebook / Twitter
Tiina sanoo
Kiitos kivoista ideoista. Kirjasi on myös huippu. En löydä After eight -granolan ohjeesta suklaan ja minttuöljyn määriä. Voihan ne toki arvioidakin.
Mari sanoo
Ai hitsit, WordPress juuri uudistui ja vähän säätöä oli julkaisun kanssa. Nähtävästi reseptistä katosi pätkä. Lisään nämä asap!