KAUPALLINEN YHTEISTYÖ/BECEL
Olen niin sienillä kyllästetty. Siis sillä lailla positiivisessa mielessä. Ihan mahtava sienisyksy tässä on käynnissä ja että meillä on syöty sieniruokia. Sienipiirakkaa muun muassa.
Kun tein keväällä ilmestynyttä Taikinakirjaa, testailin paljon erilaisia piirakkapohjia. Tein kevyempiä, sydänystävällisiä kasvirasvoilla valmistettuja piirakkapohjia, gluteenittomia piirakkapohjia ja myös vegaanisia sen perinteisen voihin leivotun lisäksi. Nämä kaikki päätyivät kirjaan.
Itse leivon piirakkataikinat pääsääntöisesti hieman kevennettyinä, koska piirakat tuppaavat olemaan niin tuhtia tavaraa muutenkin. Tämä ihana syyspiirakka on leivottu Becel Gold kasvirasvaleviteellä. Tämä levite on siitä mainio, että se on valmistettu kasviöljyistä, mutta siinä on voin täyteläistä makua, koska tuote sisältä kirnumaitoa. Itse haluan, että levitteissä on myös makua, ihan täysin kevytlevitteisiin en oikein osaa enkä haluakaan siirtyä. Becel Gold kasvirasvalevitteessä on 70 % rasvaa ja meillä se on käytössä levitteinä leiville, ruoanlaitossa ja kaikenlaisessa paistamisessa sekä juuri leivonnassa.
- 125 g Becel Gold -levitettä
- 3 ¼ dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- reilu 1 l tuoreita sieniä (esim. tatteja, kantarelleja, mustatorvisieniä ja suppiksia)
- 1 iso purjo
- 2 valkosipulin kynttä
- ripaus suolaa
- tilkka Becel-juoksevaa kasviöljyvalmistetta paistamiseen
- 150 g Gruyere-juustoa
- 2 munaa
- 2 dl ruokakermaa (kevyt)
- 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
- ¾ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- Mittaa levite kulhoon ja lisää jauhot sekä suola. Nypi taikina nopsasti liikaa sekoittamatta sormin murumaiseksi ja pyöräytä taikinaksi. Lisää vettä tarvittaessa. Muotoile taikina kiekoksi ja kääri muovikelmuun. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen.
- Puhdista sienet ja viipaloi ne. Leikkaa purjosta vihreä osa pois, halkaise valkoinen varsi ja huuhdo huolellisesti. Suikaloi purjo.
- Paista sienistä pannulla nesteet pois. Lisää kasviöljy ja raasta joukkoon valkosipulinkynnet. Paista vielä hetki ja siirrä sienet pannulta lautaselle. Ripauta päälle suolaa ja rouhaise joukkoon hieman mustapippuria.
- Lisää pannulle rasvaa ja kuullota siinä purjot pehmeiksi. Sekoita purjot ja sienet keskenään.
- Voitele piirakkavuoka (halkaisija 20-22 cm). Kauli taikinakiekko hieman piirakkavuokaa suuremmaksi ja painele se vuoan pohjalle sekä reunoille.
- Raasta juusto ja levitä se piirakkapohjalle. Lisää purjo-sieniseos. Vatkaa munamaidon ainekset keskenään ja kaada vuokaan.
- Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa n. 45 minuutin ajan, kunnes piirakka on kypsä.
Kasvirasvalevitteellä leivotut piirakkataikina ovat pehmeämpiä luonteeltaan kuin voitaikinat, joten ne kannattaa käyttää jääkaapissa ennen vuokaan painelua. Kuten kuvasta näkyy, kasvirasvapohjainen taikina ei myöskään pala reunoilta samalla tavalla kuin voiset taikinat, vaan se on kypsänäkin tasaisen värinen.
Tattisaaliini on ollut hirmuinen, mutta tähän piirakkaan halusin laittaa sekaisin kaikkia kolmen tähden sieniä. Mielestäni sienipiirakkaan sopii tällainen maukas sienikimara, erimakuisten sienten kombo. En silpunnut kaikkia sieniä, vaan pinnan koristeluun jätin napakoita pieniä tattisiivuja ja muutamia kantarelleja. Näin ruokailijat näkevät heti, että mikä piirakka tässä onkaan kyseessä. Piirakka nautitaan sopivan etikkaisen vinegrettisalaatin kanssa. Eikä lasillinen viiniäkään ole pahitteeksi.
No mikä viiniksi sitten? Sienien kanssa sopii monenlaiset viinit, niin valkoiset, punaiset kuin sherrykin ja luonnollisesti ruoan valmistustapa vaikuttaa myös asiaan. Itse tykkään erityisesti hapokkaan marjaisan ja sienille riittävän raikkaan Pinot Noirin mätsistä tällaisen runsaanmakuisen sienipiirakan kumppanina.
Pinot Noireissa on viileä, maanläheinen ja hieman robusti maku, joka istuu kuin nenä päähän sienten kanssa. Tämän piirakan kanssa nauttisin esimerkiksi mainiota Stift Klosterneunurg Pinot Noiria, joka sopii erinomaisesti sieniruokien sekä riistan kumppaniksi keskitäyteläisenä, suussa mukavan pyöreänä huljahtelevana ja sopivan maanläheiseltä maistuvana viininä. Jos uuden maailman viinit istuvat makumaailmaasi paremmin, kokeile tätä Uusi-Seelantilaista hienostunutta Petit Clos by Clos Henri Pinot Noiria, jossa myös marjaisuus ja mukava mausteisuus ovat läsnä.
Ja kyllä, sienireseptejä on vielä plakkarissa, joten pysypä kuululla!
Maista myös nämä:
Tattimakaronilaatikko
Tattirisotto
Sherryllä aateloitu tattikeitto
Pakastettava tattiliemi talven risottoja varten
Vegaaninen tattikastike linsseillä
Yhteistyössä Becelin kanssa.