KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Lupailin, että tekisin laituriaamiaispostauksen uudelta laituriltani. Mutta säät eivät suosineet. Aurinkoista laiturieloa oli vasta tänään, kun piti jo pakata kimpsut ja kampsut kasaan ja lähteä kohti pääkaupunkiseutua. Bye, bye Mäntyharju ja mainio uusi laituri!
Uutta laituriamme on nyt testattu ja tutkittu, tallattu ja on sillä maattukin, vaikka ei niin paistanutkaan. Vieraat ovat kiitelleet hienoksi ja itsekin olemme tähän Lip-Lap laiturin Oloneuvoksen pylväslaituriin varsin tyytyväisiä. Laituri on todella vakaa, hyvännäköinen ja uimaportaat ovat myös jämäkän tukevat. Kaikkialta henkii hyvä laatu.
Naurattaa vieläkin, kun emmin tätä laiturin hankintaa vielä tuossa keväällä. Se ei johtunut siitä, ettenkö olisi uutta laituria vanhan jatkeeksi halunnut, vaan siitä, että oli niin vaikea itsekseen hahmottaa, että mitä asioita tulee huomioida, kun laiturin hankkii. En edes tiennyt pylväslaitureista tuon taivaallista ennen tätä. Ponttoonit olivat toki tutut.
Mutta kuten edellisessä postauksessani kerroin, sain niin asiantuntevaa palvelua puhelimitse, että uskalsin luottaa heidän neuvoihinsa siinä, että minkälainen laituri meidän rannasta matalaan ja padon takia vaihtelevaan vedenkorkeuteen on sopivin.
Nyt olen himpun verran viisaampi laituriasioissa ja keräsin tähän vinkkilistan, mihin ainakin tulee kiinnittää huomiota ja mitä puntaroida, kun laiturihankintaa suunnittelee.
Mihin käyttöön laituri tulee?
Ensin kartoitetaan laiturin käyttötarve. Onko laituri venettä varten, uimaanmenoa varten, vedenhakuun vai vain oleskeluun?
Pylväslaituri on turvallinen, kiikkumaton oleskelu- ja uimalaituri. Ponttooni- ja jettilaiturit sopivat lisäksi myös venelaitureiksi. Myös lisävarustetarpeet on hyvä miettiä etukäteen. Jos laiturilta mennään uimaan, lisävarusteiksi tarvittan mahdollisesti uimaportaat. Tai ehkä haluat istuskella laiturin nokassa penkillä, pöydän äärellä? Sekin onnistuu!
Millainen pohja ?
Pohjalla on iso merkitys laiturin hankinnassa. Ole siis valmis kuvailemaan, millainen pohja rannassasi on, eri syvyyksissä.
Paras pohja pylväslaiturille on melko kovapohjainen ranta, jossa veden syvyys on korkeintaan 2 metriä. Pylväät seisovat tukevasti matalassa vedessä. Veden pinnan vaihtelu esimerkiksi padon takia ei haittaa, koska pylväslaiturin korkeutta pystyy säätelemään oman tarpeen mukaan. Pylväslaituri on sopivin valinta juuri matalaan ja loivaan rantaan. Pylväslaituri kesää kovaakin tuulta ja talveksi se nostetaan pois vedestä jäiltä suojaan. Pylväslaiturit ovat pääasiassa oleskelu- ja uimalaitureita, turvallisia ja tukevia kaikissa sääolosuhteissa.
Ponttoonilaituri vaatii aina vähintään puolen metrin veden syvyyden, mutta ponttoonilaiturin kanssa pohjalla ei ole merkitystä. Ponttoonilaiturit kelluvat vedessä, ovat pylväslaitureita kiikkerämpiä, mutta ponttoonilaitureista löytyy malleja, jotka voivat jäädä talveksikin jäätyvään veteen.
Millainen ranta on?
Meillä uusi laituri kiinnittyy sujuvasti vanhaan, mutta muussa tapauksessa on tärkeää selvitään pohjan lisäksi rannan maaperä. Rannan laatu vaikuttaa lähinnä laiturin rantakiinnitykseen.
Veden syvyys ja tuulensuunta?
Vesisyvyys vaikuttaa merkittävästi laiturityypin valintaan ja se kannattaakin ihan ensimmäiseksi selvitää, kun sopivaa laituria alkaa etsiä. Se on ensimmäinen asia, mikä keskusteluissa nousee esiin. Vesisyvyys kannattaa selvittää jo etukäteen esimerkiksi 3, 5 ja 10 metrin päässä rannasta. Lisäksi tuuliolosuhteet huomioidaan, kuten myös veden korkeuden vaihtelu.
Haluatko huoltosopimuksen?
Tämäkin on asia, joka tulee miettiä. Eniten meitä mietitytti pylväslaiturin suhteen se, että se pitää nostaa talveksi pois vedestä. Miten tämä oikein hoituu? Onko se aivan hirveän raskasta?
Ensin ajattelimme, että hoidamme noston itse. Laiturin saa osiin ja mukana tuli kelluntapaloja, jolla laiturin saa uitettua rantaan ja asennuspaikalleen. Joten muutaman miehen voimin tämä hoituisi kyllä.
Kun kuulin Lip-Lapin laituriasiantuntijalta, että on myös mahdollista tehdä huoltosopimus, jolloin laituri nostetaan ja lasketaan puolestamme, innostuin. Ja nyt laituria tutkaillessamme olemme tulleet siihen tulokseen, että helpointa on tehdä huoltosopimus. Tällöin pylväslaiturimme nostetaan talveksi pois vedestä syksyllä ja lasketaan takaisin veteen keväällä.
Huoletonta ja helppoa, näin sen haluan.
Yhteistyössä Lip-Lap laiturien kanssa.