Mikäs kakku se sellainen on? No porkkanakakku luonnollisesti. Siihenhän on ympätty sitä sun tätä. Ja itse tykkään, että ne sitä sun tätät ovat yhdessä enemmän kuin yksi plus yksi. Olikos tossa nyt mitään järkeä. Ei luultavasti, mutta ihanaa oli tämäkin kaakku. Ja jälleen kerran, reseptissä on salainen ainesosa, joka tekee siitä entistäkin herkullisemman.
Sain aikoinaan, siis vuosia vuosia sitten todella näpsäkän porkkanakakkureseptin ystävältäni Pirjolta. Pirjo kun oli oleillut Jenkeissä ja sieltä reseptin saanut. Reseptissä oli sopivassa tasapainossa kookosta ja pähkinää, ananasta ja mausteita. Tämä kun on tärkeää porkkanakakussa. Makua tulee olla, monenmoista.
Porkkanakakun resepti oli vielä jossain vaiheessa meilissäni visussa tallessa, mutta nyt, kun en ole porkkanakakkua vähään aikaan eli vuosiin (lukuunottamatta tätä raakaversiota) tehnyt, reseptikin oli ehtinyt karkuteille. Höh.
Sitten piti vain ravistaa hihasta porkkanakakun resepti.
Porkkanakakku
400 g porkkanoita
2 tlk ananasmurskaa
3 munaa
3 3/4 dl sulatettua voita tai juoksevaa kasvisrasvaa, esim. Beceliä
3/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
5 dl ruokosokeria
5 dl spelttivehnäjauhoja
2,5 dl jauhettua hasselpähkinää
2 dl kookoshiutaleita
1 ½ dl rouhittuja hasselpähkinöitä
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljaa
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää
1/2 tl ruususuolaa
Päällys:
225 g voita ruskistettuna
450 g Philadelphia-tuorejuustoa
8 dl tomusokeria
1/2 tl aitoa vaniljaa
2 dl paahdettuja, kuorittuja hasselpähkinöitä
Raasta porkkanat ja valuta ananaksesta mehu pois. Sekoita kulhossa keskenään muna, rasva ja jogurtti. Lisää porkkanaraaste, ananasmurska sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikinaksi. Kaavi taikina voideltuun ja leivitettyn suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti, kunnes kakku on keskeltä kypsä. Jäähdytä kakku.
Kuorrutusta varten ruskista voi kattilassa. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa kulhossa keskenään tuorejuusto ja ja tomusokeri. Lisää lopuksi ruskistettu voi voimakkaasti vatkaten. Mausta kuorrutus vaniljalla levitä kakkupohjan päälle. Koristele hasselpähkinöillä.
Paahda hasselpähkinöitä pellillä 200 asteisessa uunissa, kunnes kuoret tummuvat. Pyörittele pähkinöitä pannulapulla niin, että kuoret irtoavat. Rouhi pähkinöitä hieman ja koristele porkkanakakku niillä.
—–
Tämän porkkanakakun twistinä on ruskistettu voi maustamassa tuorejuustopäällystettä. Varoitan! Päällyste on vahvasti addiktoivaa.
Olen todennut, että aivan sama, mihin ruokaan ruskistettua voita laittaa, niin ruoasta tulee aivan käsittämättömän makoisaa. Tämä porkkanakakkukin vahvistaa säännön. Jos ravintolassa on tarjolla leivän kanssa ruskistetusta voista makua saanutta levitettä, niin muut pöytäseurueen jäsenet voivat vain huvittuneina seurata kuinka lähes nuolen voikulhon puhtaaksi.
Tämä leivän syönti ravintoloissa on muuten kohtalokasta. Eräänkin kerran Michelin-ravintolassa San Sebastianissa tuli kullekin tarjolle nyrkin kokoinen pala spelttileipää. Spelttileipää, siis! Itse elän, nukun, kylven speltissä, joten kun hieman hiukoi, vetäisin leivän tuosta vain, ennen ateriaa. Siinä viidennen kuudennen annoksen kohdalla väänsin lähes itkua, kun vatsa ei tahtonyt vetää enää palakaan. Spelttileipä oli mainio, mutta täyttävä. Opinko jotain? Enpä juuri.
Mutta äänestä silti blogiani ’Vuoden herkullisimmaksi’. Täällä voi antaa äänesi, edes yhteystietoja ei tarvitse jättää, joten hopi, hopi. Kiitos!
Viikonlopun vinkkinä huikkaus Iltalehden suuntaan. Siellä tarjolla herkulliset kasvishampurilaiset junalattoman paksulla ja mehevällä bataattipihvillä.
Muita herkkuja viikonloppuun:
Homejuusto-ananashampurilainen
Tricoloribataatti– tai parsaranskalaiset
Kreikkalainen hampurilainen
Bataattinachokset
Minna -Ku ite tekee sanoo
Toi on just niin harmillista kun on joku hyvä resepti, jonka kuvittelee muistavansa, mutta sitten se vaan pikku hiljaa unohtuu. Mutta hyvänkuuloisia reseptejä sun hihastakin tuntuu tipahtelevan!
Mari sanoo
Kadonneet reseptit on är-syt-tä-vi-ä!
peggy thomas sanoo
Ihanan kuuloinen kuorrute <3
Mari sanoo
Eikö!
Eija Sipilä sanoo
Mikä kokoinen vuoka sulla tässä oli? Sentit kiitos.
Mari sanoo
Pieni vuoka, noin 26-28 cm x 18 cm noin suurin piirtein. Ja hyvin voi myös tehdä pieneen pyöreään vuokaan, n 18-20 cm halkaisijaltaan.
Sari sanoo
Oi mikä resepti! Uskon ja tiedän, että ruskistettu voi on addiktoivaa, varmasti siis tässäkin!
Mari sanoo
Kyllä, kyllä!
Juulia / Vaimomatskuu sanoo
Ihana resepti! Porkkanakakku on herkkua eikä taatusti kärsi tästä ruskistettu voi -kuorrutteesta 😀 niin ja onnea ehdokkuudesta!
Mari sanoo
Kiitos, kiitos!
vuocho sanoo
Se on kumma, miten jotkut reseptit vain katoavat ilmaan. Siksipä minäkin niitä kirjailen blogiin niin oletettavasti jollain haulla saan esille uudestaan tarvittaessa.
Ruskistettu voi kuulostaa ihanalta. En tiedä uskallanko kokeilla, sillä jään niin helposti koukkuun herkkuihin 🙂
Mari sanoo
Kokeile nyt vain 🙂
Martina sanoo
Mulla on joku ihme ongelma porkkanakakun kanssa. Vaikka pidänkin yleensä ihan kaikesta ruoasta tai ainakin haluan maistaa kaikkea, niin porkkanakakku ei houkuttele millään tavalla. Olen kyllä syönytkin porkkanakakkua ja vieläpä ihan hyvää sellaista, mutta silti ei. Pitäisi melkein haastaa itsensä ja koittaa tätä reseptiä. Jospa porkkanakakkukelkka kääntyisi. 🙂 Sait tämän ainakin kuulostamaan ihan vastustamattomalta herkulta.
Mari sanoo
Kokeile ihmeessä. Ihanaa on!
Westend Mum sanoo
Ruskistettu voi ja tuorejuusto – jännittävä idea 🙂
http://westendmum.fi
Mari sanoo
Ja hyvää oli!
Saara / Viimeistä Murua Myöten sanoo
Woooaah! Voin vaan kuvitella, että tuote päällystettä ei jäisi edes piirakan päälle levitettäväksi! Oon vakavasti rakastanut tähän ohjeeseen <3. Ruskistettu voi todellakin tekee kaikesta parempaa.
Mari sanoo
No juu, olet oikeassa. Tätä päällystettä tulee lusikoitua samaan aikaan suuhun että kakun päälle.