Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Suklaakakku on naku!

4.10.2015 by Mari

suklaakakku_-26

Kun syksy sai, niin uunista tuli kakku, jos toinenkin. Rakastan leipomista, rakastan kakkuja. Sillä mitä vaivaa kunnon suklaakakku ei korjaisi?

Ja leipomisesta on tullut entistä helpompaa. Mulla on uuni, joka ajattele puolestani. Päättää, milloin kakku on kypsä. Ja hyvin päättelikin sen.

Boschin Serie 8-uunissa on ‘Perfect bake‘-ohjema,  jossa valitset, mikä leipomuksen olet paistamassa. Onko kyseessä leipä, kakku vai piiras. Muuta ei valita, uuni hoitaa loput. Kakku laitetaan kylmään uuniin ja uuni käynnistetään. Sensorit mittaavat koko ajan leipomuksen kosteutta ja  sitä kautta tietävät, milloin kakku on valmis.

suklaakakku_-19

Kokeilin ‘Perfect bake‘ -ohjelmaa muhevaan syksyiseen ja suklaiseen naked cakeen eli kotoisimmin nakukakkuun. Kakusta tulee naku, kun siinä on kuorrutetta välissä ja/tai päällä, mutta kerrokset näkyvät. Sallittua on levittää täytettä myös sivuille, mutta niin ohuelti, että kerrokset näkyvät. Monesti reunojen ruskettunut pinta vielä trimmataan pois, jotta nakuus on todella taattua. Niin, eikä kakussa edes ole pakko olla välikerroksia. Yksi kerroskin riittä ja vain päälle täytettä. Kakku on naku.

Itse olen suuri nakukakkufani. Nakut kakut ovat riisuttuja, hienostelemattomia, vaikkakin voivat olla todella näyttäviä. En ole koskaan voinut sietää niitä erivärisillä sokerikuorrutteilla koristeltuja, pikkutarkasti nykerrettyjä kakkuja, joita nyt on pitkään tehty. Niitä karmeuksia, jotka useasti vielä esittävät jotain tai niissä kukkii kokonainen kukkapelto. Huh, sanon mä. Naked cake on tervetullut vastaisku tälle aivan liian pitkään vallalla olleeseen trendiin. Anteeksi, mutta suurpiirteinen luonteeni kärsii noista kakuista.

suklaakakku_

Suklaakakku
2015-10-04 13:28:25
Tallenna resepti
Tulosta
Ainesosat
  1. 175 g voita
  2. 2 dl ruokosokeria
  3. 150 g tummaa suklaata
  4. 1/2 dl kaakaojauhetta
  5. 3 munaa
  6. 3 3/4 dl spelttivehnäjauhoja
  7. 2 tl leivinjauhetta
  8. 1 tl vihreää kardemummaa
  9. 1 tl vaniljaa
  10. 1/2 dl gojimarjoja
Täyte
  1. 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  2. 150 g voita
  3. 1 dl kaakaojauhetta
  4. 1 dl suklaanmakuista kondensoitua maitoa (jos tätä ei löydy, kinuskinkin makuinen käy)
Lisäksi vuoan voiteluun ja jauhottamiseen
  1. täysjyväkorppujauhoja
  2. voita
  3. splettijauhoja
Valmistusohjeet
  1. Sulata suklaa. Vatkaa huoneenlämpöinen voi sekä sokeri hyvin sekaisin. Lisää kanamunat sekä hieman jäähtynyt suklaa. Lisää lopuksi erissä jauhot, joihin olet sekoittanut kardemumman, vaniljan ja leivinjauheen. Lisää lopuksi taikinaan gojimarjat. Voitele kakkuvuoka (n. 20 cm halkaisijaltaan), korppujauhota se ja lisää lopuksi vuokaan lusikallinen spelttijauhoja ja pyörittele jauhot ympäri vuokaa.
  2. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa n. reilun tunnin ajan, kunnes kakun keskelle työnnettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä, kumoa ja leikkaa se kolmeen osaan.
  3. Valmista täyte. Vatkaa tuorejuusto ja kylmä voi kulhossa hyvin sekaisin. Lisää kaakaojauhe ja pölysokeri vähitellen joukkoon ja lopuksi suklaanmakuinen kondensoitu maito. Anna täytteen tekeytyä viileässä vartin ajan. Levitä täytettä kakun väleihin ja jätä 1/3 täytteestä kakun päälle levitettäväksi.
  4. Tee pintaan kauniita kuviota lastalla tai pyöreäteräisellä veitsellä ja tupsauta päälle hieman kaakaojauhetta.
Vinkit
  1. Kakku on todella rikas ja siitä riittää hyvin vähintään 10 hengelle. Muista tarjota kakun kylkeen napsakat espressot.
  2. Tämä kakku on mainio vaikka joulunajan kakuksi. Se säilyy viileässä hyvänä kuivumatta ja tarpeen tullen loput kakusta voi pakastaa.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
No, suklaakakkutaikina oli valmis. Nyt uuni otti vallan. Tämähän tietysti tuntui hurjalta. Kun uunin käynnistää, valikko uunissa ohjaa ‘älä avaa uunia‘. Ja uuni todella tarkoittaa tätä. Jos menet ohjeistuksesta huolimatta avaamaan luukun (menin, tietysti, kun piti vielä laittaa leivinpaperi uunin pohjalle valumasuojaksi), uuni kertoo, että se ei voi nyt hoitaa työtään. Menit häiritsemään.

suklaakakku_-28

No, laitoin paperin uunin pohjalle ja käynnistin uunin uudestaan. Mutta uuni kertoi olevansa liian kuuma ja ohjelmaa ei voinut vielä käynnistää. Tuuletin uunia hetken luukku auki, saimme sovun ja uuni käynnistyi.

Ja sitten. Ei tarvittu puutikkua tai muita konsteja kypsyyden selvittämiseen. Kakku muhi uunissa reilun tunnin ja uuni kertoi sen olevan valmis. Olikin jo istunut puolisen tuntia uunin vieressä kakkua pelonsekaisin fiiliksin tuijotellen ja nyt pääsin testaamaan. Tikku kakkuun ja kyllä, kypsä oli. Ja meheväkin vielä.

suklaakakku_-35

Uuni saavutti luottamukseni. Kakkujen leipomisessa ‘Perfect bake’-ohjelma on mainio. Paistoaika kun vaihtelee uunista toiseen ja ohjeiden ajat eivät välttämättä mätsää oman uunisi kanssa. Näistä ongelmista pääsin nyt kertaheitolla eroon.

Tuli hyvä kakku!

Tsekkaa myös viime kesän naked cake eli mustikkainen nakukakku. Onnistuu myös pakastemustikoilla. Sekä ihanan mausteinen, kurpitsanakukakku.

Yhteistyössä Boschin kanssa.

Filed Under: Leivonnaiset, Reseptit, sisältöyhteistyö, tuote-arvostelu, yhtä juhlaa Tagged With: #boschtestpilot, bosch serie 8-uuni, joulukakku, kakku jouluksi, naked cake, nakukakkuohje, suklaakakku, suklaakakku jouluksi, suklaanakukakku, suklainen naked cake

« Mustatorvisienimuhennos kaipaa pihviä
Suppilovahveroröstit vievät kielen! »

Comments

  1. Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi says

    4.10.2015 at 20.28

    Hämmentävä uuni! Tuollaisen minäkin haluan!

    • Mari says

      4.10.2015 at 20.42

      Eikä tässä vielä kaikki: uunissa on myös nostatusohjelma taikinalle, mikron ja uunin yhdistelmä, joka puolittaa valmistusajat sun muuta. Näitä tässä vähitellen testailen ja jaan kokemuksia..

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Kookosriisi on lisukkeiden lisuke
  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta
  • Dumle pot de crème – varsinainen namupala

Reseptit

Kännykkäkuvauskurssit 2021

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

When baking, follow directions. When cooking, go by your own taste. Laiko Bahrs

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta