No niin, no niin. Joku sellainen vähän enemmän maltillinen ja vähä-impulsiivisempi sanoisi, että jäitä hattuun.
Ja tämä sama jalat tiukasti maassa -persoona sanoisi, että ei, fenkoli ei tule kirjaan. Mutta, mutta, piipitän vastaan. Fenkoli on niin upea. Niin aromikas. Niin maukas. Ja fenkoliruoat ovat niin juhlavia!
Tämä yllä kuvattu keskustelu käytiin täällä ruudun takana. Ihan keskenäni jutustelin, kun hiffasin, että hittolainen, miksi en ole ottanut fenkolia raaka-aineeksi tulevaan kirjaani. Minähän ra-kas-tan fenkolia. Kuinka saatoin sen unohtaa?
Nyt olen viikon sisään valmistanut pari kolme fenkoliruokaa, viimeisen tein juuri äsken. Ja nyt tekisi mieli lykätä se fenkoli sinne kirjaan. Mutta se osa järjestä, joka ei näin talvella ole jäässä, ilmoittaa viileästi, että kirjan tekstit tulee toimittaa kustannustoimittajalle ensi maanantaina. Neljän päivän päästä siis. Glup.
Mutta, mutta.. Jään tänne muttineni pohtimaan tukalaa tilannetta, ihan yksikseni, mutta jaan tässä samalla ehkä parhaan pastareseptini. Olen aina ollut sitä mieltä, että perinteinen, pitkään keitelty bolognese punaviinilorauksella on se paras kastike. Ei sitä voita mikään.
Paitsi ehkä kuitenkin sitten tämä fenkolisoosi bataattispagetilla. Joskus sitä vaan tekee aivan järjettömän hyvää ruokaa..hih!
- 1 fenkoli
- 4 tomaattia
- 5 valkosipulinkynttä
- 1 sipuli
- 1 tl suolaa
- runsaasti rouhittua mustapippuria
- 1/4 tl chilihiutaleita
- 1 tl fenkolinsiemeniä murskattuna
- 1/2 dl valkoviiniä
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 3/4 dl valkoviiniä
- 1 tl sokeria
- 2 rkl tomaattipuretta
- 1 rkl sitruunanmehua
- suolaa
- mustapippuria
- 800 g bataatteja
- suolaa
- oliiviöljyä
- raastettua pecorinojuustoa
- Leikkaa fenkolit, sipulit sekä tomaatit pieniksi kuutioiksi. Murskaa veitsellä valkosipulinkynnet ja pieni ne. Levitä ainekset leivinpaperin päälle uunipellille, lorauta päälle oliiviöljyä, valkoviiniä ja mausta ainekset suolalla, pippurilla ja murskatuilla fenkolinsiemenillä. Laita ainekset 200 asteiseen uuniin ja anna niiden paahtua kypsiksi. Palasten koosta riippuen tämä vie noin 30-34 minuuttia.
- Mittaa tällä välin tilavaan kattilaan valkoviini, tomaattipure sekä mausteet. Kuumenna ja jätä odottamaan paahtuneita vihanneksia.
- Sorvaa vihannessorvilla bataatit spagetiksi. Levitä bataattispagettinarut leivinpaperin päälle uunipellille, pirskota päälle hieman oliiviöljyä ja suolaa spagetti. Kun juurekset ovat valmiit, laita spagetti 200 asteiseen uuniin 20 minuutin ajaksi. Tällöin bataatti on juuri sopivan al dente, kypsää, mutta ei muusia. Älä siis ylipaista bataattispagettia. Mikäli sinulla ei ole vihannessorvia, voit raastaa bataatit raastimen karkeimmalla terällä raasteeksi ja kypsentää vastaavalla tavalla. Raaste vaatinee hieman vähemmän aikaa uunissa.
- Kun juurekset ovat pehmeitä, ota ne uunista ja kaada ne valkoviini-tomaattisose kattilaan. Anna kastikkeen muhia vielä sen aikaa, kun pasta valmistuu.
- Kun pasta on valmista, kaada se kastikekattilaan, sekoita ja nosta lautasille. Ripota päälle vielä runsaasti raastettua pecorinoa.
- Bataattipasta tuo oman ihanan makunsa tähän ruokaan, mutta testaa kastiketta myös speltti- tai täysjyväpastan kanssa. Toimii nimittäin!
Ai niin, huomenna hauska arvonta blogissa eli näkymisiin!
Sofia sanoo
Ihan samaa mieltä kanssasi, hyvä bolognese on paras kastike.
Mutta tämäkin ohjeesi herättää veden kielelle, joten täytynee kokeilla itsekin 🙂
Mari sanoo
Sen verran noi vihannekset muhii ja paahtuu, että maku on hieno!