Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Mitä siideripissiksen kassissa?

19.6.2013 by Mari

Pissiksen juhannushylly.

Pissiksen juhannushylly.

No siideriä tietenkin. Mutta ei se niitä juo. Juhannuksenakaan. Kun pää ei kestä.

Vaan laittaa siitä ruokaa. Kunnon juhannuskattauksen. On se vähän ekologinenkin. Osti kaiken luomuna. ‘Hotti, hotimpi, hottis’

Pääruoaksi se hauduttaa possua siiderissa. Makeasta kun pitää. Ja leipoo pienet sämpylät. Kun snagaria ei ole täällä mökillä mailla eikä halmeilla.

Happy, happy, Joy Joy!

Happy, happy, Joy Joy!

Siideripossuburgerit
4 hengelle

1 kg porsaan lapaa
1 plo Happy Joe-luomusiideriä
1 solo valkosipuli
1 shalottia
1 chili
4-5 mustapippuria
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
3 laakerinlehteä
1/2 omenaa lohkoina

Laita liha uunipataan ja lisää mausteet ja siideri. Hauduta uunissa 150 asteessa niin pitkään kuin jaksat, 4,5-5,5 tuntia. Tähän tulee siideristä ihana maku, erilainen kuin kaljapossussa.

Kypsään lihaan:

50 g voita
3 rkl luomuomenahilloa
sormisuolaa maun mukaan
mustapippuria

Nyhdä liha pieneksi silpuksi vielä lämpimänä ja lisää joukkoon suolaa sekä sulatettu voi ja omenahillo.

Pienet seesamsämpylät
n. 16 kpl

6 dl luomuvehnäjauhoja
2 täysjyvävehnäjauhoja
3 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
25 g voita
1 muna
seesaminsiemeniä

Sekoita kuivahiiva ja sokeri kädenlämpöiseen maitoon ja anna seoksen seistä noin vartin ajan. Lisää suola ja jauhot. Vatkaa muna vaahdoksi ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi sulatettu voi. Vaivaa taikinaa noin 10 minuutin ajan ja anna kohota rauhassa parin tunnin ajan.

Leivo taikina pieniksi sämpylöiksi. Nostata sämpylät vielä pellillä. Voitele sämpylät kananmunalla, koristele mustilla sesaminsiemenillä ja paista 200 asteisessa uunissa kypsiksi.

Luomua, luomua.

Luomua, luomua.

Ruskea siiderisipuli

5 luomu keltasipulia
1 plo Happy Joe-luomusiideriä
1 tl maldonia
25 g voita

Sulata voi laakealla paistinpannulla. Lisää ohuiksi leikatut sipulirenkaat, ripottele suola sipulien päälle ja lorauta osa siideristä joukkoon. Peitä sipulit leivinpaperin palalla ja anna hautua sekoittamatta miedolla lämmöllä, kunnes ovat ruskeita ja karamellusoituneita. Lisää joukkoon koko pullo siideriä 4-5 osassa hauduttelun aikana. Ja huom. Tämä hauduttelu on hidasta puuhaa. Varaudu 2-3 tunnin rupeamaan. Peitä sipulit hauduttelun ajaksi leivinpaperilla ja laita vielä kansi tai paino päälle pitämään höyryt paperin alla.

Ja tämä sipuli se vasta hyvää on. Ei voi muuta sanoa. Siiderin maku sopii täydellisesti sipuliin. Voi tätä tosin ilmankin tehdä.

Sitten kun tämä slowfood on hauduteltu, pissis kokoaa pienet burgerit siideripossusta, siiderisipulista ja ohuista chilirenkaista. Sitten se seivästää ne grillitikuilla, onhan juhannus. Ja pitää syödä grilliruokaa. Sama asia?

Mitäs sitten?

Mitäs sitten?

Burgerit katoavat parempiin suihin. Pissiksen olo on kevyt ja hilpeä. On aika siirtyä illan kruunaavaan jälkiruokaan. Pissis katoaa hetkeksi. Meni kai keittiöön?

Keittiössä pissistä naurattaa. Eivät juhannuskaverit arvaakaan, että siideripissis oli ahkera jo ennen mökille saapumista. Edellisenä iltana se oli surauttanut jälkiruoaksi tämän supersweetin ja maukkaan siiderijäätelön kaura-siidericrumblella ja siiderikastikkeella. Ihan tuosta vaan. Kädenkäänteessä.

Kyllä se osaa!

Kyllä se osaa!

Siiderijäätelöä, kaura-siidericrumblea ja siiderisiirappia
4 hengelle

2 plo Happy Joe-luomusiideriä
2 dl ruokosokeria
1 kanelitanko

Keitä siideri-sokeriseosta hyvällä lämmöllä kasaan, kunnes seosta on jäljellä puolet alkuperäisestä. Tämä ei vie kauaa, max 10 minuuttia.

Hienosti valutellen.

Hienosti valutellen.

Siiderijäätelö

4 dl kermaa
3 keltuaista
1/4 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 dl siiderisiirappia

Kaada kerma kattilaan. Lisää yhden vaniljatangon siemenet ja koko tanko kerman joukkoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja ota pois levyltä.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Kun kermaseos on hieman jäähtynyt, lisää sitä lusikallinen kerrallaan munavaahdon joukkoon. Kaada lopulta kermaseos ohuena nauhana keltuaisvaahtoon ja sekoita. Lisää lopuksi tahmea siiderisiirsppi. Vie seos jääkaappiin jäähtymään. Kun jäätelöseos on kylmää, aja se jäätelökoneessa jäätelöksi ja laita vielä pakkaseen odottamaan.

Pissiksen monta vuotta hyvin palvellut jäätelökone hajosi eikä sitä saanut edes kynsiviilalla sörkkimällä enää päälle, joten pissis nakkasi jäätelön muoviastiassa pakkaseen ja muisti käydä sekoittelemassa sitä muutamaan otteeseen pakastamisen aikana. Hyvärakenteista tuli, ilman jädekonettakin.

Saisinko lisää?

Saisinko lisää?

Kaura-siidericrumble

2 dl luomukaurahiutaleita
3/4 dl siiderikastiketta
25 g voita

Mittaa kaurahiutaleet kulhoon, lisää sulatettu voi ja siiderisiirappi. Sekoita hyvin ja levitä seos uunipellille. Laita crumble paistumaan 200 asteeseen ja käy sekoittelemassa sitä paistamisen aikana, jotta se pysyy irtonaisina muruina eikä pala reunoilta. Crumble on valmista, kun se ei enää valu tasaiseksi levyksi, vaan on kullanruskeaa, rapeaa rouhetta.

—-

Siideripissiksen tekisi mieli jo pulahtaa järveen. Mutta vieraat odottavat jo jälkiruokaa. Makeiden possuburgerien ja siideripullollisen jälkeen pissis kokoaa ruokailijoille makoisat jätskiannokset pallollisesta siiderijäätelöä, kourallisesta crumblea ja valuttaa vielä päälle hieman jäljelle jäänyttä siiderisiirappia.

Siihen se jätti sen.

Siihen se jätti sen.

Pissis kantaa annokset pöytään, ooh ja aah-huudahdusten saattelemana. On se kyllä taitava. ‘Kuuma, kuumempi, kuumis..’

Jäätelöannos nautitaan yhden siiderin kera. Sitten pissistä jo väsyttääkin ja se siirtyy ruokalevolle hetkeksi, ennen juhannusheilan metsästystä..

Filed Under: grillistä, jäätelö, leivonnaiset ja leivät, pientä hyvää, sisältöyhteistyö, tuote-arvostelu Tagged With: Happy Joe, possuburgerit, possuhampurilaiset, siiderijäätelö

« Kaikkea kotimaista
Kaviaarin kintereillä »

Comments

  1. Jenni says

    19.6.2013 at 11.47

    Näitä meilläkin siis tarjotaan juhannuksena! Huippuluokkaa nämä sinun postauksesi! 🙂

    t. Jenni

    • Jotain maukasta says

      19.6.2013 at 12.17

      Kiitos Jenni! Voin sanoa, että ruokailijat tykkää. On todella herkullista. Kaikki tyyni! Mukavaa Jussia ja hyviä kokkailuhetkiä!

  2. Lumo says

    19.6.2013 at 13.47

    Nam! Herkkuresepti ja -kuvat!

    Possulla ollaan siis molemmat liikkeellä kisassa, omaani masutoin raparperilla.

    • Jotain maukasta says

      19.6.2013 at 15.36

      En jostain syystä päässyt blogiisi, olisin käynyt tsekkaamassa raparperipossun, mutta sivut ei aukea. Mä itseasiassa päädyin osallistumaan tuolla superherkullisella siiderijäätelöllä ja siideri-kauracrumblella tuohon kisaan. Koska toi jätski oli aidosti jotain uutta ja jotain maukasta 🙂

  3. arschloch says

    29.6.2013 at 17.36

    Tuo liha on aivan älyttömän hyvää ja vielä kaiken lisäksi helppoa tehdä! Hauduttelin sitä seitsemän tuntia valurautapadassa. Sipulit valitettavasti menivät minulla hieman pilalle, koska ei ollut tarpeeksi laakeaa pannua ja ne piti laittaa liian paksuun kasaan, jolloin vain keskimmäiset karamellisoituivat sopivasti.

    Ainakaan omalla mökilläni en tätä reseptiä ehkä lähtisi kokeilemaan, mutta kotona kokeilen toistekin aivan takuulla.

    • Jotain maukasta says

      30.6.2013 at 11.56

      Sipulit kannattaa peittää hauduttelun ajaksi leivinpaperilla, joka painetaan tiiviisti sipulien päälle. Lopuksi vielä kansi leivinpaperin päälle. Näin onnistuu varmasti!

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta
  • Dumle pot de crème – varsinainen namupala
  • Ankkarillette pika pikaa

Reseptit

Ruokakuvauskurssit 2019

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

Great food is like great sex. The more you have the more you want. Gael Green

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta