Lämpiössä kuhistaan. Tämä on se päivä. Mansikan ja perunan debyytti.
Kauan odotetut mansikka ja peruna astuvat näyttämölle. Yleisö kohisee eikä malta olla huutelematta. Joku poistetaan salista.
Peruna kompuroi ja on hieman raaka. Mansikka ei olekaan EU-standardien mittainen. Farssin ainekset kasassa?
No ei sentään. Vaan tyypillinen juhannusatto mökkipitäjissä. Mansikoita, perunoita, hyttysiä ja hyvää seuraa. Siitä on suomalaisten juhannus tehty.
Ensimmäinen peruna on parhaimmillaan alastomaksi hangattuna, sopivasti keitettynä ja voinokare niskassaan. Tätä makua olen odottanut kuukausia.
Mansikkakin nautitaan suoraan ropposesta. Ja sitten seuraava. Ja seuraava. En kyllä ymmärrä niitä ulkomaalaisia.
Mutta sitten. Kun jossain vaiheessa haluaa näihin kesäkaveruksiin vähän twistiä, niin pienellä vaivalla makuihin saa uutta ilmettä.
Raparperiylituotannon jälkeen olen niittänyt ruohosipulia kuin heinää. Sekin kasvaa mukavasti. Siitä perunalle maustetta.
Ruohosipulipesto
Pestosta riittää isoon perunakattilalliseen uusia pottuja
2 dl ruohosipulisilppua
1 dl parmesaania
1 dl pinjansiemeniä
1-2 valkosipulinkynttä
sitruunasormisuolaa
mustapippuria
1 dl oliiviöljyä
Koristeeksi:
silputtua ruohosipulia
murskattuja rosepippureita.
Jauha kaikki aineet hienoksi pestoksi tehosekoittimessa. Keitä uudet perunat, anna jäähtyä ja sekoita pesto perunoiden joukkoon. Koristele pirteillä rosepippureilla ja silputulla ruohosipulilla.
Lohi tai siika on graavattu jo pari päivää sitten. Nyt kala haetaan kylmästä ja leikataan ohuiksi siivuiksi. Pala tai pari tummaa leipää leipäkoriin.
Juhannuspäivän nautinnollinen lounas kootaan pöytään: perunaruohosipulipestoa, graavattua lohta ja lasilliset hienostunutta Marigny Neuf Sauvignonia. Siinä muuten vasta kesäruokaviini!
Sitten. Itse pääpukari jälkiruoaksi. Aromaattisesti maustettuna.
Mansikan maku täydentyy sokerilla. Kun sokerin joukkoon lisätään hieman raastettua appelsiininkuorta ja kermavaahtoa, niin siinä se on. Täydellinen juhannuspäivän jälkiruoka kaikessa helppoudessaan.
Mansikoita ja appelsiinisokeria
4 hengelle
1 litra mansikoita
1 dl sokeria
2 appelsiinin raastettu kuori
2 dl kuohukermaa
Raasta kahdesta appelsiinista kuori. Mittaa kulhoon 1 dl sokeria ja sekoita raastettu appelsiininkuori huolellisesti sekoittaen sokerin joukkoon. Anna maustua hetki. Leikkaa mansikat viipaleiksi leveyssuunnassa ja asettele lautasille. Vatkaa kerma vaahdoksi.
Ripottele mansikoiden päälle reilusti appelsiinisokeria ja viimeistele annos kermavaahdolla. Tarjoa annoksen kanssa lasillinen suloisen makeaa Moscato D’Astia, kesän marjaisten jälkiruokien ykkösjuomaa.
—
Yleisö taputtaa. Kiittelee vuolaasti. Tämä oli odottamisen arvoista.
Mitä juhannusaattona sitten nautitaan? Sillon ruoan pääainesosa kilisee pussissa. Kerron lisää pian. Maltathan odottaa?
Sillä välin voit tutkia, mitä muuta juhannuksena grillataan.
Juhannus meksikolaisittain: korianteripesto ja porsaan sisäfile
Salcicciaa ja mehevää grillisalaattia
Kreikkalainen hampurilainen paprikaketsupilla
luimupupu sanoo
Kivoja ohjeita.
Vähän kyllä puolustaisin ”ulkolaista” mansikkaa. Suomessa usein puhutaan ulkomaasta yhtenä alueena, oli asia mikä tahansa. Itse olen syönyt parhaat mansikat ikinä Sveitsissä syyskuun lopussa. Pohjolan auringossa kasvaa herkullisa mansikoita mutta niiden ”ulkolaisten” huonous johtuu siitä, että kaupasta löytyy pääasiassa gariguettea, joka maistuu hyvältä ainoastaan suoraan penkistä, ei tuhansia kilometrejä matkustaneena ja raakana poimittuna. Mansikka on yleensä hyvää siellä, missä se on kasvanut (ja eri lajikkeet sopivat eri tarkoituksiin).
Anteeksi tämä paasaus mutta olen lukenut liian monta pahaulkolainenmansikkablogijuttua – miksi niitä on kirjoittajien pitänyt ostaa jos kerran ovat oletuksena pahoja ;)?
Jotain maukasta sanoo
Vähän täytyy kärjistää :). Oon itsekin syönyt hyviä mansikoita ulkomailla mm. Piemontessa ja ne mansikat uivat vielä Bracettossa. Mutta Suomesta ostettuna en ole kovin makoisia ulkomaalaisia saanut. Tai sellaisia, että niitä ihan pelkiltään viitsi kovin montaa napostella.
luimupupu sanoo
Kärjistäminen on usein paikallaan :).
Mä en ole koskaan edes ostanut kotona kuin suomalaisia manssuja. Täällä Ranskassakin mansikoille yleensä tehdään aina jotain, jos niitä ei laiteta kakkuun tai piirakkaan, niin ainakin marinoidaan jossain hyvässä liemessä.
Jotain maukasta sanoo
Aaa..Ranskasta käsin kirjoittelet, ihanaa. Siellä varmasti upeaa vihannestarjontaa parhaillaan? Ja totta, makea liemi, ehkä hieman alkoholia ja mansikat ovat kuin uudestisyntyneet! Ihania kesänautintoja sinne kauas!
luimupupu sanoo
Joo, tosin olemme ylihuomenna lähdössä kotimatkalle seitsemän viikon työreissun jälkeen. Onhan täällä ollut ilo ostaa tuoreita vihanneksia ja muita herkkuja torilta.
Jotain maukasta sanoo
Itekin tykkään. Kyllä tämä maalaiselämä tekee luovaksi..
Jotain maukasta sanoo
Hyvä, jos jotain tarttuu tästä mukaan! Tässä tuumasinkin, että voisin postata pelkkiä kuvia. Kuka noita reseptejä jaksaa.. 🙂