Hirven sisäfile on syksyruokaa. Syksyn maut sykkivät. Mehevyyttä, muhevuutta ja makuja. Syvyyttä ja sielukkuutta. Se onkin tämän ajan ainoa pelastus.
Näin hirviaikaan hirvi päätyy paistiksi monella tapaa. Tällä kertaa sisäfile mureutuu uunissa. Lautaselle saapuu seuralaisiksi juuresranskalaiset ja ihanan metsäinen herkkutattimuhennos. Ja muheva Bordeaux-punaviini siivittää menoa.
HIRVEN SISÄFILE UUNISSA JA TATTIMUHENNOS
4 hengelle
400-500 g hirven sisäfilettä
sormisuolaa
mustapippuria
voita
Tattimuhennos:
1 l tatteja tai pussillinen kuivattuja
2 salottisipulia
1-2 valkosipulin kynttä
1 1/2 dl kermaa
3/4 dl silputtua ruohosipulia
1 1/2 tl sormisuolaa
pari kunnon rouhausta mustapippuria
- Valmista ensin juuresranskalaiset. Kaksi kertaa friteeraamalla niistä tulee ihanan rapsakat. Eli tässä vaiheessa ensimmäinen friteeraus. Ja toinen kerta sitten, kun hirvi nostetaan uunista.
- Suolaa ja pippuroi hirven sisäfile. Paista voissa kuumalla pannulla lihaan hyvä väri. Laita file 175 asteiseen uuniin ja työnnä paistomittari fileen paksuimpaan kohtaan. Ota file uunista, kun paistomittarinlämpötila näyttää 52 – 54 astetta ja uunistaa leijailee herkullinen tuoksu.
- Tattimuhennosta varten pilko salottisipulit ja valkosipuli aivan pieneksi silpuksi. Älä purista valkosipulia tai mausta tulee liian hallitseva. Freesaa sipuleita voissa, kunnes ne pehmenevät.
- Liota kuivatut tatit ohjeen mukaan ja purista kuiviksi.Pieni tatit. Lisää pannulle tatit ja paista, kunnes nesteet ovat haihtuneet Lisää joukkoon kerma, ensin n. 1 dl ja anna muhennoksen sakeutua. Mikäli muhennos vaikuttaa liian paksulta, lisää hieman kermaa. Suolaa, pippuroi ja lisää pieneksi silputtu ruohosipuli muhennokseen juri ennen tarjoilua.
- Herkkutatit ovat upeita monella tavalla valmistettuina, mutta tässä maut todella tiivistyvät ja tatit ovat elementissään. Tässä vaiheessa on jo korkattu tummanpuhuva Bordeaux ja maisteltu, mitä tuleman pitää.
Tämä hetki vaatii jotain vanhaa ja hassua. Chigagon If you leave me now tuntuu sopivan tilanteeseen. Hymyilyttää. Upea ruokahetki, mutta pilke silmäkulmassa.
Muita hirvireseptejä:
Hirvenjauhelihapiirakka aka peltilihapiirakka
Hirvenlihapullat
Hirvenlihapullat ja puolukkachutney
Hirvenlihapullat ja piparjuuriperunamuusi
Hirvipaisti, sherrykastike ja savustetut nauriit
[…] hirvenlihaa. Teen ainakin rakastamiani hirvipullia piparjuuriperunamuusilla ja suussa sulavaa hirveä uunissa tattimuhennoksella. Ja tietysti täynnä syksyn makuja – sieniä ja puolukoita – olevaa hirvipataa. Ja […]