Hillomunkit. Munkkien ylimpänä ystävänä paistan munkkeja vähintäänkin joka vappu. Ja ihania ne ovat myös kesällä kahvin kanssa.
Ja hillomunkit best. Sehän on selvä. Nämä omenahillolla täytetyt munkit ovat ehdottomasti suosikkimunkkejani.
Vähän narrasin, kun sanoin, että leivon vain lihamunkkeja tänä vuonna. Ehei, kyllä se on pakko myös perinteiset munkit leipoa!
HILLOMUNKIT
(16 kappaletta)
2 ½ dl täysmaitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl jauhettua kardemummaa
½ tl suolaa
100 g pehmeää voita
noin 9 dl spelttivehnäjauhoja
Paistamiseen:
1 kg kookosrasvaa
Pinnalle:
erikoishienoa sokeria
Täyte:
400 g sileää omenahilloa
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kananmuna, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa hyvin. Lisää pehmeä voi alustamisen loppuvaiheessa. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia, kunnes munkkitaikina on kaksinkertaistunut.
2. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina 16 osaan. Pyörittele osat pyöreiksi pulliksi. Kohota munkkeja leivinpaperin päällä, leivinliinan alla noin tunti.
3. Kuumenna kookosrasva valurautapadassa tai kattilassa noin 175 asteeseen. Nosta munkit varovasti kuumaan rasvaan ja kypsennä muutama minuutti/puoli. Käännä, kun pinta on ruskea. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan hetkeksi. Pyörittele munkit vähän lämpiminä erikoishienossa sokerissa.
4. Laita omenahillo pursotinpussiin, jossa on kapea ja terävä täyttötylla. Paina tylla munkin sisään ja pursota omenahilloa munkin täytteeksi.
Vinkki: samalla taikinalla voi myös leipoa munkkirinkilöitä.
Maista myös:
Lihamunkit aka suolaiset munkit