Valkosipulicarbonara aka valkosipuliconfitpasta syntyi, kun tein, noh, sitä valkosipuliconfitia. Näistä confitoiduista, lempeistä valkosipulinkynsistä kehkeytyi huikea herkku, paras pasta mitä olen hetkeen syönyt.
Talvi on sellaista sipuliaikaa. Tungen kaikkiin ruokiin joko pehmeäksi paahdettuja valkosipuleja tai karamellisoitua sipulia. Jotain tekemistä varmaan lohturuokien kanssa.
Ja pastahan kuuluu tähän samaan kategoriaan. Jos et ole näitä valkosipuliconfiteja testannut, ihan tämän pastan takia suosittelen lämmittämään uunin ja ryhtymään pieneen valkosipulinkuorimishommaan.
VALKOSIPULICARBONARA
4 hengelle
400 g Rummo gluteenitonta spagettia
2 dl parmesaania hienoksi raastettuna
Kastike:
1 dl confitoituja valkosipuleja
1 dl confitoitujen valkosipulien öljyä
2 keltuaista
½ sitruunankuori
2 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Maalaisleipämuru:
2 rkl confit valkosipulin valmistus öljyä
2 dl kuivaa maalaisleipää raastettuna
1 rkl hienonnettua timjamia
½ sitruunankuori
½ tl sormisuolaa
mustapippuria
Paahdettu tomaatti:
250 g kirsikkatomaattia
1 tl oliiviöljyä
1 tl sormisuolaa
mustapippuria
1. Valmista kastike. Mittaa kaikki ainekset korkeaan, kapeaan kulhoon. Surauta kastike sauvasekoittimella nopeasti tasaiseksi kastikkeeksi.
2. Puolita kirsikkatomaatit, mausta oliiviöljyllä, sormisuolalla ja pippurilla ja paahda uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia.
3. Valmista maalaisleipämuru paistamalla raastettua maalaisleipää valkosipuli öljyssä rapeaksi ja kullanruskeaksi. Mausta timjamilla, sitruunankuorella, sormisuolalla ja mustapippurilla.
4. Keitä spagetti al denteksi. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi. Valuta spagetti ja sekoita joukkoon kastike ja parmesaaniraaste. Tarjoa maalaisleipämurun ja paahdettujen kirsikkatomaattien kanssa.
Vinkki: jos et jaksa lähteä valkosipulinkynsien kuorintaan, niin voit oikaista halkaisemalla pari kolme valkosipulia, lorauttamalla puolikkaiden leikkauspinnoille oliiviöljyä ja kypsentämällä puolikkaat uunissa folion alla mehevän pehmeiksi. Sitten vain puristat kynnet ulos ja käytän tähän pastaan.
Maista myös:
Punajuuriorzopasta
Parsakaali mac and cheese
Pasta puttanesca uunissa
Nimetön sanoo
Hei, tuohan ei ole carbonaraa vaan pasta paahdetuista valkosipuleista, sillä ei ole mitään tekemistä carbonaran kanssa. Jos keksii uuden pastan tai muun ruuan pitää nimikin olla uusi senhän tietää jokainen ammattikokki. Mitähän Italialaiset tuosta sanoisivat.
Mari sanoo
Perinteisten pasta- ja risottoreseptin tuunailu herättää aina polemiikkia. Itse olen sitä mieltä, että ei mikään resepti ole pyhä ja niitä voi muokkailla. Tämän pastan valmistus mukailee carbonaraa ja maku sekä rakenne muistuttavat tätä ruokaa, joten carbonara-nimi on osuva. Tuosta ammattikokki asiasta olen erimieltä. Olen lukuisia kertoja syönyt ravintolassa ja tilannut tutulta kuulostavan annoksen. Kun se saapuu pöytään, se onkin chefin näkemys tästä ruoasta ja voi olla jotain aivan muuta kuin odotin. Mutta idean esikuva on tuo tuttu ateria.
Hilla sanoo
Näyttää herkulliselta ja sopivan helpolta! Täytyypä maistaa… Mistä ovat muuten nuo suloiset palluroilla kehystetyt pastalautaset? 🙂
Mari sanoo
Moikkis, nuo lautaset ovat Stokiksesta. Ruotsalaista Mateus-sarjaa. Ihania värejä heillä!!
Tapani Lehtinen sanoo
Olkoon carbonaraa,tai ei on kuitenkin tosi herkullista. Minulla ei ollut kuivahtanutta maalaisleipää-korvasin sen panko-jauhoilla.
Mari sanoo
Ja varmasti toimi hyvin! Kiva, että maistui!