Raastettu omenapiirakka. Oletko sellaista kokeillut? Tässä sellainen hauska versio, jossa omena raastetaan piirakkaan ja piirakoille syntyy kansi raastetusta taikinasta.
Halusin tehdä omppupiirakan, jossa on jotain jänskää ja uutta. Teen harvemmin piirakkaa, jossa on taikinakansi peittämässä mehevää omenasisusta. Nyt halusin tällaisen piirakan. Raikkaan happamia Antonovka-omenoita oli jemmassa pussillinen, joten ei muuta kuin piirakkahommiin. Syntyi raastettu omenapiirakka.
Päädyin myös raastamaan omenat. Antonovkat ovat happamuutensa lisäksi mukavasti soseutuvia ja yksinkertaisesti niitä parhaita piirakkaomenoita.
RAASTETTU OMENAPIIRAKKA
6 hengelle
225 g voita
1 1/2 dl ruokosokeria
1 muna
6 1/4 dl spelttivehnäjauhoja
1/8 tl suolaa
Omenatäyte:
5-6 hapanta omenaa
1/2 dl ruokosokeria
1/2 dl intiaanisokeria
1/2 rkl kanelia
Lisäksi 200 g ranskankermaa, jonka joukkoon sekoitat 1 teelusikallisen aitoa vaniljajauhetta.
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja ruokosokeri sekaisin. Lisää muna ja sekoita. Nostele joukkoon jauhot ja suolaripaus. Sekoita, kunnes ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet.
- Jaa taikina kahteen palaan, joista toinen on 1/3 ja toinen 2/3 taikinasta.
- Laita palat jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
- Kun taikina on viilentynyt, raasta omenat (kotimaiset voit raastaa kuorineen) ja purista nesteet pois. Sekoita raasteen joukkoon ruoko- ja intiaanisokeri sekä kaneli.
- Levitä 2/3 taikinaa halkaisijaltaan 20-22 cm:n vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää omenaraaste.
- Raasta loppu taikina omenaraasteen päälle, niin että koko pinta peittyy. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 40 minuutin ajan. Tarjoa lisäksi vaniljalla maustettua ranskankermaa.
Yksinkertainen piirakka, mutta syöjät ylistivät. Oli kuulemma parempaa kuin erinomainen tarte tatin, jotain usein valmistan. Paras omppujälkkärini ever.
No, piirakan salaisuus on happamat antonovkat, jotka raastetuina soseutuvat täytteeksi. Lisäksi taikinakuori oli herkullisen rapea ja omenainen sisus happaman makea ja sopivasti kanelinen.
Piirakan pinnasta tulee myös hauskannäköinen, kun taikinaraaste paistuu. Taikinasta tulee mainion murea, kunhan ei liikaa taikinaa sekoita, vaan kokoaa sen kasaan nopeasti.
Jos et löydä piirakkaan Antonovkia, niin valitse leivontaan sopiva, mukavasti hapan omena, joka pehmenee ja soseutuu kypsyessään. Siinä ne eväät makoisaan omenapiirakkaan.
Mainio piirakka tämä toden totta on, joten testaa ihmeessä!
Maista myös:
Tarte tatin
Maailman paras omenakakku
Omenamutakakku