KAUPALLINEN YHTEISTYÖ/HERMESETAS
Syksyn salainen lohturuokani on luumu-uunipuuro. Sellainen makea, asteen verran verran terveellisempi aamiaisherkku.
On ihanaa, että vaikka rakastaa makeita herkkuja – mieluusti jo heti aamusta – voi herkutella hyvällä omalla tunnolla ilman turhia kaloreita, koska Hermesetas.
Vaikka en kaurapuuronaiseksi tunnustaudukaan, niin puuro sujahtaa meidän aamiaispöytään uunikaurapuuromuodossa. Se se vasta oivallista on. Hedelmäinen, rapeakuorinen ja hitusen makea luumu-uunipuuro on juuri omiaan tällaisiin viimeisiin syksyn – vai pitäisikö jo myötää – alkutalven aamuihin.
Luumut ovat sesongissa nyt ja ne valitsin tällä kertaa uunikaurapuuroani maustamaan. Tässä puuroaamussa oli jotain maagista. Aamut ovat hämäriä, mutta toisaalta nautin varjoista ja valottomuudesta. Kynttilänvalo riittää herättelemään päivään. Nautin.
LUUMU-UUNIPUURO
6 hengelle
vuoka: suorakaiteenmuotoinen, n. 21 x 28 cm:n uunivuoka
300 g tuoreita luumuja
2 dl kuorellisia manteleita
7 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl Hermesetas makeutusjauhetta
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljaa
2 munaa
2 ½ dl maitoa
1 ½ dl juoksevaa kasviöljyvalmistetta
Huuhdo luumut ja kuutioi ne. Rouhi mantelit veitsellä. Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja levitä seos kevyesti voideltuun uunivuokaan. Paista 200 asteessa noin 35 minuutin ajan. Tarjoa kauramaidon kanssa.
Jos et ole seuraillut makeutusaineiden kehitystä, et ehkä ole tietoinen, mitä kaikkia käteviä tuotteita nykyään on tarjolla.
Itse muistan elävästi lapsuudesta ne kahvin joukkoon sekoitettavat pikku napit, mini sweetenersit, mutta tuosta on edetty aimo harppauksin sekä Hermesetaksen maussa että tuotteiden rakenteessa. Toki nämä juomia näppärästi makeuttavat tuotteet ovat edelleen käytössä, mutta vähäkaloriseen, sokerittomaan leivontaan ja ruoanlaittoon löytyy nykyään todella päteviä tuotteita.
Omia suosikkejani makeutusaineissa ovat ehdottomasti erilaiset sokerin kaltaiset jauheet – hienojakoinen, kuumentamista kestävä Hermesetas makeutusjauhe sekä sokerinkaltaisesti rapea Hermesetas Crunchy, jotka näppärästi leivonnassa toimivat.
Sen verran paljon tässä työssä istuskelen maittavien pöytien äärellä, että kotioloissa huolehdin siitä, että normiarkena syön kevyesti mausta kuitenkaan tinkimättä. Ja tässä Hermesetas auttaa, sillä olen vannoutunut leivonnaisten ja makeiden herkkujen ystävä enkä säästele niiden leipomista ainoastaan viikonloppuun.
Tässä luumu-uunipuurossa pöllyävän keveä Hermesetas makeutusjauhe toimii mainiosti. Sitä käytetään määrällisesti yksi yhteen sokerin sijaan ja maussa ei ole mitään eroa sokerilla maustettuun. Mutta kalorimäärällä on! Jos haluat leivonnaisten pintaan sokerinkaltaista rapeutta, niin siihen taas kiteinen Hermesetas Crunchy on omiaan. Olen lisäksi myös vannoutunut juoksevien kasviöljyvalmisteiden käyttäjä, joten tältäkin osin tämä makea aamiaisherkku on keveää ja terveellistä.
Uunikaurapuuroon sopii käytännössä lähes kaikki marjat ja hedelmät. Itse olen tätä uunikaurapuuroa pyöräyttänyt happamilla omenoilla, vadelmilla, mustikoilla ja nyt uusin puuroherkkuni, luumu-uunipuuro syntyi syksyisillä, tummilla luumuilla.
Parhaimmillaan tämä luumu-uunipuuro on heti aamusesta lämpimänä, kauramaidon kanssa nautittuna. Mutta maistuu se myös viileänä eli loput kannattaa laittaa jääkaappiin. Ja jos herkutella tekee mieli, niin loraus tai pari kauravaniljakastiketta nostaa tämän aamiaisen jälkiruoaksi aivan.
Yhteistyössä Hermesetaksen kanssa.