Mateen mäti on upea herkku. Kun sattuu saamaan kaupasta pullean mätimateen se on vähän kuin seitsemän oikein lotossa. Näin mätiasioiden kannalta. Mateen mätipussit ovat valtavat ja hienoa, miellyttävän pienirakeista mätiä saa helposti parisataa grammaa yhdestä kalasta. Mutta ennen kuin lusikoi mätiä leivälle, se tulee käsitellä. Nappaa alta ohhjeet mateen mädin käsittelyyn. Iisii ku heinänteko!
Nyt hei, kuule mua! Mateen mädin käsittely ei ole vaikeaa. Moni ei välttämättä ole tätä aiemmin tehnyt ja karsastaa vatsasta löytyneitä, kieltämättä hurjanoloisia mätipusseja. Ei missään nimessä kannata hylätä niitä, sillä mateen mäti on upea herkku -kotimaisten kalojen mätien parhaimmistoa. Se on mitä mainiointa blinien tai paahtoleipien, smetanan ja muiden sörsselien kanssa nautittuna.
Mateen mädin käsittely
Irroita mätipussit varoen irti ja varo, ettei sappirakko hajoa. Huuhtele mätipussit. Purista mäti ulos pusseista varovaisesti astiaan. Heitä kalvot pois.
Vatkaa mätiä haarukalla tai hitaalla nopeudella sähkövatkaimella. Itse luotan haarukkaan lapsuuden oppien mukaan. Kalvot ja muut rihmakset tarttuvat haarukkaan ja saat ne helposti poistettua.
Huuhtele tämän jälkeen mäti muutamaan otteeseen tiheässä siivilässä kylmän veden alla ja poista pintaan nousseet viimeiset kalvot. Valuta mäti.
Pakasta mätiä vähintään yhden päivän ajan (loisten varalta). Kuten huomaat, ei ole vaikeaa tuo mateen mädin käsittely kuitenkaan.
Mateen mädin sulatus
Sulata pakastettu mäti hitaasti jääkaapissa ja mausta suolalla (n. 1 tl per 100 grammaa mätiä). Mausta mäti valko- tai maustepippurilla ja sekoita se kevyesti vatkatun kerman joukkoon ja tarjoa blinien kanssa. Tai kokoa paahtoleivälle perinteinen mätikattaus smetanoineen, sipuleineen ja tilleineen.
Juomasuositus: mädeille sopii raikkaat ja riittävän aromikkaat valkoviinit. Itse suosin chardonnay’ta, viileän vaaleaa ja hitusen tiukempaa sellaista Ranskanmaalta. Kokeile mateenmätipaahtoleivän leivän kanssa aina tyylikästä chablis’ta, kuten esimerkiksi La Chablisienne Chablis le finagea tai maistele mätiblinin kanssa hieman runsaampaa ja hedelmäistä chardonnay’ta, kuten Château de Dracy Chardonnay’ta.
Muita madereseptejä:
Paistetut mateenpyrstöt
Madekeitto
Spelttiblinit