Lueskelin falafel-artikkelia netin syövereissä ja havahduin, että ei se ole näiden falafelin kanssa niin nokonuukaa. Kikeherneistä niin lukuisat käyttävät, mutta kyseinen pikaruoka sai kuitenkin alkunsa härkäpavuista. Joten miksi en kokeilisi kidneypapufalafeleja. Ja kokeilin.
Olet varmasti törmännyt ohjeisiin, jossa painotetaan, että falafeleja ei voi tehdä esikeitetyistä pavuista tai herneistä. Vaan nämä palkokasvit tulee liottaa yön yli itse ja jauhaa sitten falafeltaikinaksi.
Kyllä – jos aikoo uppopaistaa falafelit. Jos käytät esikeitettyjä – siis jo kerran kypsennettyjä, tärkkelyksen jo keitinveteen menettäneitä kikherneitä – ja yrität niitä sitten uppopaistaa, niin ei onnistu ei. Saat kauhulla katsella, kuinka työllä väännetty falafel liukenee öljyyn sihisten. Käsi ylös, onko näin käynyt..?
- 2 tlk (à 380/230 g) kidneypapuja
- ½ ruukku korianteria
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl kuivattuja sipulilastuja
- 2 tl Ras el Hanout -mausteseosta
- 1 tl sormisuolaa
- 1 tl sitruunamehua
- tarvittaessa 1-2 rkl vettä
- tarvittaessa ½ dl kikhernejauhoja
- 2 dl vähärasvaista paksua jugurttia
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 rkl tahinia
- 1 – 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl oliiviöljyä
- ½ dl hienonnettua minttua
- ripaus suolaa
- Huuhdo ja valuta pavut. Mittaa kaikki aineet jauhoja lukuun ottamatta monitoimikoneen kulhoon ja aja rouheaksi massaksi. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja tai vettä, jotta saat massasta helposti muotoiltavaa.
- Pyörittele massasta kostutetuin käsin pyöryköitä öljytyn leivinpaperin päälle. Voitele pyörykät öljyllä ja paista 225 asteessa ensin seitsemän minuutin ajan. Käännä pyörykät lastalla ympäri ja paista vielä 7 minuuttia.
- Valmista kastike. Raasta jogurtin joukkoon valkosipuli. Lisää muuta aineet ja sekoita hyvin. Tarjoa falafelit tahini-jogurttikastikkeen ja rapean salaatin kanssa.
Eli kypsiksi höyrytetyt pavut sopivat mainiosti falafelin valmistamiseen pikaiseksi ja asteen verran terveellisemmäksi arkiherkuksi, kun ne herkkinä saavat kypsyä uunissa. Sulamisilmiötä ei nimittäin tapahdu, vaan saat maukkaat ja vähärasvaisemmat falafelit lämpimänä lautaselle. Helppoa, hyvää ja täyttävää. Ainakin kun liskkeena on rapeaa salaattia ja tahini-jugurttikastiketta..!
Ja älä jumita kikherneissä. Nii.
Muuta pientä hyvää palkokasveista:
Batatttinachokset
Kikhernepohjainen kasvispizza
Hummus paahdetuista porkkanoista
Porkkana-linssisalaatti
Reseptini julkaistu alunperin Iltalehden Ruokatorstai-sivuilla.
kuitetekee sanoo
Käsi ylhäällä täällä! Muistan kerran kun koko taikina vaan hävisi sinne öljyyn 😀 Ah haha! Mä olen innostunut tekemään pullia linsseistä, niistäkin tulee herkullisia ja melko vähällä vaivalla.
Mari sanoo
Mä arvasin, että käsiä nousee 🙂 Linssit on tosi käteviä ja kun niistä syntyy täyttävää ruokaa.
Juulia sanoo
Mä olen tainnut aina tehdä falafelviritelmäni uunissa, joten en oo päässyt tätä ilmiötä kokemaan 😀 hyvä kuitenkin tietää kas kun saatiin just friteerauskeitin häälahjaksi!
Mari sanoo
Uuni toimii mainiosti näissä.
Johanna / hellan ja viinilasin välissä sanoo
Tunnustan että ennalleen vieläkään tehnyt vaikka aivan hirmuisesti niistä tykkäänkin.
Mari sanoo
Niin helppoja, niin hyviä.
Sirkku sanoo
Miehän vihaan uppopaistamista, enkä kyllä tee sitä kotona ellei ole jostain syystä iiiiiiiihan pakko. Siksi tämmöiset uunissa paistettavat ja purkkikikherneistä tehtävät falafelit sopivat miulle just hyvin 🙂
ps. Onko kikhernejauhojen määrä ohjeessa 1/2 dl vai mitä?
Mari sanoo
Juu, eli puolisen desiä kikhernejauhoja.
Taru/Pullahiiri sanoo
Oi, falafel on vielä kokeilematta, joten en voi nostaa kättä ylös. Pitää kyllä joku päivä kokeilla, koska ne ovat niin hyviä.
Mari sanoo
Ja helppo valmistaa, kun uunissa tekee.