Mätidippi nousee toiseen pontentiaaliin, kun sen valmistaa savustetusta kirjolohen mädistä.
Olen jo vuosia tehnyt mätisipsejä, joissa sipsien pinnalle tulee käytännössä samat ainekset kuin mätisipissä. Erona vain se, että suosin savustettua kirjolohenmätiä. Ja nyt, näin viikonloppua odotellessa, tein mätidipin savustetulla kirjolohenmädillä. Kyllä kelpas!
MÄTIDIPPI SAVUSTETULLA MÄDILLÄ
6 hengelle
200 g savustettua kirjolohenmätiä
2 prk ranskankermaa
1 raastettu sitruunankuori + 1 rkl sitruunanmehua
1 punasipuli
2 rkl + 1 rkl tuoretta ruohosipulia
2 rkl tilliä
ripaus suolaa
mustapippuria
Tarjoiluun itsetehtyjä ruissipsejä
1. Hienonna punasipuli ja silppua yrtit. Raasta sitruunankuori raastimen hienoimmalla terällä ja sekoita ainekset ranskankerman joukkoon. Jätä ruokalusikallinen ruohosipulia koristeeksi. Mausta dippi suolalla ja mustapippurilla.
2. Lisää osa savustetusta kirjolohenmädistä dipin joukkoon. Kaada dippi tarjoiluastiaan ja lusikoi savustettu kirjolohen mäti dipin pinnalle. Koristele ruohosipulilla.
Viinivinkki:
Tämän mätidipin kanssa kuplat ovat omiaan. ja tällä kertaa en suosittele samppanjaa, vaan viime viikonloppuna maistamaani englantilaista Nyetimber vuosikertakuohuviiniä eli Nyetimber Blanc de Blancs Brut 2013, 64,79 euroa. Teimme sokkotastingin, jossa oli rinnalla Pol Rogerin Blanc de Blancs 2013 samppanja, 79 euroa.
Kolme viidestä valmitsi Nyetimberin vuosikertakuohuviinin mieluisammaksi juomaksi. Eikä lie ihme. Viini on todella elegantti, viheromenaisen hapokas ja raikkaan sitruksinen, äärimmäisen samppanjamainen, hienostunut juoma.
Itse pidän eritoten paahteisista samppanjoista ja valitsin sokkotastingissä Pol Rogerinsuosikikseni juuri tästä syystä, että siinä oli enemmän runsasta kermaisuutta ja paahtoleipää. Mutta todella lämpimästi suosittelen, että maista tätä englantilaista kuplivaa. Ja teepä tutuillesi vastaava sokkotasting, voit yllättyä!