Jotain maukasta

ruokablogi

  • Etusivu
  • Ruokafilosofiasta
  • Kuvauskurssit
  • Reseptit
  • Videot
  • Korkattu
  • Matkoilla
    • Viinimatkat
    • Alsace
    • Barcelona
    • Cadiz
    • Costa Brava
    • Egypti
    • Kööpenhamina
    • Madrid
    • Penedès
    • Pohjois-Espanja
    • Piemonte
    • Sisilia
    • Tukholman ravintolat
  • Yrityksille
    • Jotain maukasta

Kohti itsenäisyyspäivää – mätisipsit

3.12.2017 by Mari

Mätisipsit, suomi 100-alkupala, alkupala kuhuviinille, juhlava cocktailpala, mätisipsit, kalaneuvos yhteistyö, mätialkupala, mätireseptejä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Tästä lasketellaan jouluun melko juhlavissa tunnelmissa. Pikkujoulukausi käy kuumana, Suomi 100 -juhlat käynnistyivät nyt viikonloppuna ja jouluunkin on enää kiven heitto. Monilla on haussa kiva cocktailpala kuplivalle juhlamaljalle. Mätisipsit on yhtä näyttävä kuin makoisakin tarjottava kulpajuomien kera.

Pitkään pallotelin, että miten juhlisin 100-vuotiasta Suomea. Ensin ajatuksena oli järkätä juhlavat kekkerit viinikellarissa herkkujen kera, mutta kun on aloitin jo vuosi sitten juhlavuoden parissa työskenetelyn ja olen tehnyt asiakkaille reseptiikkaa ja viinikuvia, niin ideat ja into alkoi ehtyä. Vielä omat juhlat, huh!

Tässä työssäni tuppaa juhlimaan kaikki juhlat varsin etunojassa. Jouluni oli ja meni jo, nyt laihdutetaan jo ensi vuoden puolella..!

Mätisipsit
2017-12-03 12:03:30
Tallenna resepti
Tulosta
Ainesosat
  1. 1 prk Kalaneuvos-kirjolohen mätiä
  2. 1 ps maalaisperunalastuja
  3. 1 tlk (150 g) ranskankermaa
  4. 1 sitruunan raastettu kuori
  5. 2 kevätsipulinvartta
  6. mustapippuria
Valmistusohjeet
  1. Sekoita ranskankerman joukkoon sitruunan raastettu kuori. Suikaloi kevätsipulin varret ohuiksi. Levitä perunalastut laakealle tarjoiluvadille ja annostele lastuille ensin ranskankerma ja sitten mäti. Ripottele päälle suikaloitu kevätsipuli ja rouhi päälle mustapippuria. Tarjoa heti.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Mätisipsit, suomi 100-alkupala, alkupala kuhuviinille, juhlava cocktailpala, mätisipsit, kalaneuvos yhteistyö, mätialkupala, mätireseptejä Juhlat vaihtuivat ajatukseen rennosta olelusta. Ehkäpä sittenkin vain möhveroverkkarit jalkaan, joku pidempään kellarissa vaalittu samppanja auki ja kynttilä palamaan ikkunalaudalle.

Tämä houkutti pitkään, kunnes aloin miettiä asiaa tarkemmin. Olen onnekas, että saan juhlia 100-vuotista Suomea. Että elän juuri tämän hetken. Juhlimalla 100-vuotiasta Suomea kunnioitan myös isoisääni ja muita Suomen veteraaneja. Muistan sen ison, luotisuihkun aiheuttaman arven, jota lapsena kilvan isoisän jalassa ihmettelimme. Suomi ja isoisä ansaitsevat muutakin kuin verkkarioleilun sohvalla.

Näin nakkasin varauksen yhteen lemppariravintoloistani eli ravintola Tocaan, jossa tarjolla upea, Suomi-henkinen menu. Tähän vuoteen kuuluu tiiviisti myös slogan ‘syödään yhdessä’. Tänä arvokkaana juhlapäivänä haluan olla nostamassa maljaa, syödä yhdessä muiden kera, ehkä herkistyä hieman, kuten arvovaltaisilla syntymäpäiväjuhlilla kuuluukin. 

Mutta jos itse olet juhlimassa kunnioitettavaan 100-vuoden ikään ehtinyttä Suomea emännän tai isännän roolissa, voin kuvitella, että kiirettä pitää menu- ja viinisuunnittelun, juhla-asun valinnan ja somistustouhujen kanssa.

Nappaa siis tästä Kalaneuvokselle suunnittelemani,  iisi vinkki juhlien cocktailpaloiksi eli nämä älyttömän kivanmakuiset ja -näköiset mätisipsit. Rapeutta, sitruunanmakua ja juhlavuutta ei tästä tarjottavasta uuvu. Sipsien dippi levitetään juuri ennen vieraiden saapumista laakeaan tarjoiluvadille levitettyjen sipsien päälle ja alkupalat koristellaan upealla mätihunnulla. Siitä vieraat napsivat sipsejä sormin suuhunsa kuohuviinilasi kädessä keikkuen.

Ideaali Suomi 100 -menu sisältää näin omasta mielestäni juurikin raikkaita makuja Suomesta eli kaloja monipuolisesti mätiä unohtamatta, riistaa, marjoja, sieniä ja juureksia. Niihin kiteytyvät mielestäni Suomen upeat antimet.

Entä lasiin sitten? Sitruunaiset mätisipsit nauttivat hyvin kuivan ja sitruksisen kuplivan seurasta. Luonteva valinta onkin herkullisen rapsakka samppanja, Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut . Elegantti vaihtoehto alkumaljaksi on espanjalainen Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut, joka on myös herkullisesti ruokahalua herättävän kuiva ja mätisipseille sopivasti mineraalinen.

Juhlitpa niin tai näin, niin toivotan juhlavia, rattoisia ja herkullisia Suomi 100-kinkereitä itse kullekin!

Muita kalaisia Kalaneuvos-herkkuja juhlaan:

Mustikkagraavattu siika
Puolukkagraavattu lohi
Tricoloriröstit
Lohta ja inkivääri-piparjuurikastiketta

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

Yhteistyössä Kalaneuvoksen kanssa.

Filed Under: Alkupalat, snäksit ja lisukkeet, kala ja äyriäiset, Korkattu, Kuplivat, perjantaipullo, Reseptit, sisältöyhteistyö, viini, yhtä juhlaa Tagged With: #syödäänyhdessä, alkupala kuhuviinille, juhlava cocktailpala, kalaneuvos yhteistyö, mätialkupala, mätireseptejä, Mätisipsit, suomi 100-alkupala

« Takuuhyvä joulujuoma – sahramilla aateloitu omenaglögi
Salliiko silli viinin? »

Comments

  1. Sirkku says

    3.12.2017 at 13.26

    Suomen 100-vuotisjuhlinta on miullakin ollut jo pitempään mielessä ja lopulta päätin luoda jotain juhlavaa mutta riittävän rentoa, vaikka Linnan juhlien katselun ohessa syötävää. Kuohuviini kuuluu tietysti asiaan. Kaikenlaiset cocktailpalat ovat miusta jotenkin viehättäviä.

    • Mari says

      10.12.2017 at 19.24

      Cocktailpalat tekevät juhlan! Ja kupliva luonnollisesti.

  2. Martina says

    3.12.2017 at 18.19

    Tämä olisi ihan mun herkku. Harmi ettei möhömaha saa syödä mätiä ennen ensi kevättä. Mutta saahan sitä silloinkin tehdä mätisipsejä jos haluaa. 🙂 Me juhlitaan Suomea äidin ruokapöydän ääressä. En keksi ihan heti parempaa tapaa, vaikka Tocakin kuulostaa kieltämättä ihanalta.

    • Mari says

      10.12.2017 at 19.22

      Nämähän käy vaikka vapuksikin!

  3. Kulinaari says

    3.12.2017 at 18.49

    Yksinkertaista ja näyttävää. Toimii aina.

    • Mari says

      10.12.2017 at 19.21

      Näinpä!

  4. Dinner4u2 Mirka & Pauliina says

    3.12.2017 at 21.27

    Mätisipsit ovat loistava idis vaikka pikkujouluihin. Nappaan tämän ohjeen kyllä talteen. Kiitos! Teillä tulee olemaan loistosafkat juhlapäivänä. Toca on niin hyvä ravintola ja heidän juhlamenu varmasti ihana! Minä aloitan juhlimisen jo tiistaina heti, kun töiltä kerkeän ja keskiviikkona sitten jatketaan.

    • Mari says

      10.12.2017 at 19.21

      Toca oli ihana 💙

  5. kuitetekee says

    4.12.2017 at 10.22

    Tosi upean värinen annos! Me ollaan menossa Bistro o mattiin itsenäisyyspäivän illalliselle. Jotenkin sellainen syksy, että pakko päästä välillä valmiiseen pöytään.

    • Mari says

      10.12.2017 at 19.20

      Mäti tekee annoksesta ihanan värisen.

Trackbacks

  1. Suomi 100 - blinejä kuplilla - Jotain maukasta sanoo:
    5.12.2017 8.32

    […] Mätisipsit Näyttävä juustotarjotin Hummerisisotto Korianterisimpukat Marjajauheilla graavattu siika ja nieriä […]

  2. Joulun alkupaloja - marjaisa porocarpaccio - Jotain maukasta sanoo:
    20.12.2017 20.33

    […] tulee kaloja ja äyriäisiä, mätiä järkkynättien mätisipsien muodossa, viskigraavattua lohta ja punajuurimehulla kokonaan punaiseksi värjättyä siikaa (tämä […]

Jotain Maukasta

Maistele ruokaentusiastin ja viininystävän whole food-maailmaa kuvina, arvosteluina ja resepteinä. Twistillä, mutta pingottamatta. Teksti, reseptit ja kuvat: © Mari Moilanen mari@jotainmaukasta.fi

mari moilanen
  • Näytä pages/Jotain-maukasta/286570568021674:n profiili Facebook palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Twitter palvelussa
  • Näytä Jotainmaukasta:n profiili Instagram palvelussa
  • Näytä jotainmaukasta:n profiili Pinterest palvelussa
  • Näytä UCr--SjxJzrpeA7_j50plOlw:n profiili YouTube palvelussa
pink lady highly commended, food photo award
pink lady food photographer of the year 2018, pink lady

Jotain vailla?

Viimeksi kokkasin

  • Misokana – aasialaista arkeen
  • Kookosriisi on lisukkeiden lisuke
  • Kookospossu – iisiä aasialaista arkeen
  • Ruoka- ja juomatrendit 2021
  • Pasta puttanesca uunissa – aivan paras arkipasta

Reseptit

Kännykkäkuvauskurssit 2021

ruokakuvia kännykällä, ruokakuvauskurssi 2019

Apropoo

Musiikki soimaan, viinilasi käteen ja vasta sitten keittiöön.

Mitä kaikkea?

aamiainen brunssi gluteeniton leivonta grillaus grilliruokaa hirvireseptejä hortoilu jotain maukasta joulu joulun jälkiruoka jälkiruoka jouluksi kalaneuvos kalareseptejä kaupallinen yhteistyö kesäruokaa kesäsalaatti kurpitsa kurpitsareseptejä kurpitsaruokia lisuke riistalle omenajälkiruoka parsa parsareseptejä perjantaipullo pressimatka pääsiäinen pääsiäisherkkuja ravintolaelämyksiä riistaruokia ruoka ruoka- ja viiniblogi ruokablogi ruokakuvaus ruokakuvauskurssi ruokakuvausworkshop ruokalahjat samppanja sisältöyhteistyö sitä parempi soppa uusi vuosi vappu viiniarvostelu villiyrtit yhteistyö äitienpäiväkakku

Klikkaa portfoliooni

mari moilanen portfolio, mari moilanen photography, food photography

Copyright © Jotain Maukasta