Kylmäsavulohipiirakka, joka valmistetaan valmiiseen voitaikinaan, on aivan mahtavan helppo ja nopsa valmistaa. Juuri siis sopiva perjantain starttailuun.
Perjantaina töiden jälkeen on kolme vaihtoehtoa. Mennä ravintolaan, tilata ruokaa kotiin tai tehdä jotain hyvää ja iisiä. Tämä hyvän ja iisin keksiminen on joskus hankalaa ja jaksua ei ole mihinkään vaativaan.
Näihin hetkiin kaivan pakkasesta valmiin voitaikinan ja päällystän sen moninaisilla raaka-aineilla. Tässä tapauksessa kylmäsavukirjolohella. Ihan tarkkaan ottaen käytin Kalaneuvoksen Sauna-kylmäsavukirjolohisiivuja, jossa on älyttömän makoisa, syvempi savun maku. Nämä muuten valittiin vuoden elintarvikkeeksi vuoden 2021 lopulla.
Tämä piirakka on sellainen pizzan korvike ja vetelee tilattua pizzaa ihan kuus-nolla. Juuri uunista tullut piirakka on lehtevä, maukas ja runsas.
KYLMÄSAVULOHIPIIRAKKA
4 hengelle
1 iso (600 g) lehtitaikinalevy
Täyte:
250 g ricottaa
2 keltuaista
100 g jotain maukasta juustoraastetta
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1/2 rkl sitruunanmehua
1/2 sitruunankuoriraaste
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
Täytteet:
150 g pkt kylmäsavulohta
100 g terttukirsikkatomaatteja
1 makea sipuli
1/2 fenkoli
muutamia vihreitä oliiveja
tilliä
Voiteluun:
kananmuna
1. Sulata taikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli se hieman isommaksi ja nosta leivinpaperin päälle matalalle uunipellille. Jätä piirakkaan reilut sentin reunat ja pistele keskusta haarukalla. Voitele reunat kevyesti vatkatulla munalla. Esipaista pohjaa 200 asteessa 5 minuutin ajan.
2. Viipaloi sipuli ja fenkoli ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi mandoliinilla. Halkaise tai viipaloi oliivit.
3. Sekoita ricotta, juustoraaste, keltuaiset ja mausteet nopsasti keskenään. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Asettele kirsikkatomaattitertut, oliivit sekä sipuli- ja fenkolisiivut piirakan päälle. Paista 200 asteessa vielä 20 minuutin ajan.
4. Lisää kypsän piirakan päälle kylmäsavulohisiivut ja tillitupsuja.
Viinisuositus:
Kun kyseessä on perjantaipiirakka, niin pitäähän sen kylkeen viinikin valita. Oma valintani tulee tällä kertaa Uudesta-Seelannista. Mud House Single Vineyard Sauvignon Blanc, 18,90 euroa on varsin maittava kokonaisuus. Intensiivisen hedelmäisessä ja siksi kylmäsavulohelle passelissa, Marlborough’n alueelta tulevassa viinissä on raikasta sitrushedelmää, greippisyyttä, raikkautta tuomassa. Viinin maku on enemmän hedelmään päin kallistuva – vihreää omenaa, passionhedelmää – kuin monesti Sauvignon Blanceille tyypillisiä vihertäviä, herukanlehtimäisiä aromeja sisältävä. Jälkimaussa on mukavaa mineraalisuutta, mikä sekin tekee viinistä sopivan rasvaiselle kalalle, kuten lohelle.
Tämä kylmäsavulohipiirakka kannattaa korvamerkitä pääsiäistä silmällä pitäen. Ja myös kesällä, vaikkapa saunan jälkeen tällainen simppeli, mutta sitäkin maukkaampi piirakka ilahduttaa saunareissun päätteeksi.
Lotta sanoo
Kiitos ihanasta receptistä! Pakko laittaa kokeiluun. Yksi kysymys: laitetaanhan myös lohiviipaleet piirakan päälle ennen paistamista. Tämä ei selviä valmistusohjeesta.
Mari sanoo
Aa joo, hyvä pointti eli lohet valmiin piirakan päälle. Lisäsin tuon reseptiin. Hyviä herkutteluhetkiä sinne!
Nimetön sanoo
Tämä menee testiin! Ricottaseoksesta reilu puolet reseptin mukaan pohjan päälle. Toinen puoli siis tarkoitettu kastikkeeksi? Jos ei halua kastiketta, niin voisi puolittaa määrät? Kiitos etukäteen!
Mari sanoo
Heissan, kyllä voi puolittaa tuon kastikeannoksen, jos laittaa sitä vain piirakan pohjalle.