Juhannusviini. Grilliviini. Punaista sen olla pitää. Ja mielellään muhevaa, mehevää ja marjaisaa. Tässä top 5 grilliviiniä juhannukseksi. Nappiostoksia, kerta kaikkiaan!
Vaikka muuten tykkään juoda niukemman oloisia, tiukkapipoisia, useimmiten ranskalaisia punaviinejä, niin grilliruoalle katan sen mehevimmän punaviinilöydöksen pöytään. Syykin on yksinkertainen. Grilliruoan runsas maku marinadeineeen ei tuo tyylikkäiden burgundien ja kepeiden pinot noirien hienoksia esiin. Ne viinit säästän syksyyn ja talveen. Nyt juon runsaan marjaisia, hillomaisia viinejä, joissa usein on rypäleinä zinfandel tai sitten viinejä, joissa cabernet sauvignon-rypäleiden makua pehmentää sopivasti merlot-rypäleet.
Top 5 grilliviinit juhannukseksi
Runsas, mehevän hillomainen, tummanmarjaisa viini
Tämä herkullinen Veneton alueen punaviini on uusi tuttavuus, mutta tapaamisemme oli rakkautta ensi siemauksella. Viinissä ja juuri kaikki ne ominaisuudet, mitä grilliruoan kanssa nautittavalta punaviiniltä odotan.
Viinin miellyttävä pyöreys syntyy, kun käsin korjatut rypäleet kuivatetaan ennen murskaamista. Tämä valmistustekniikka ’leggero appassimento’ rutistaa rypäleet jos ei nyt aivan rusinoiksi, mutta kuivattaa niitä. Näin puristettu rypälemehu on tiivistä ja intensiivistä ja siitä syntyy tammitynnyreissä kypsytellen täyteläinen ja suun täyttävän hilloinen, runsas grilliviini. Viini on juuri passeli grillistä nostetulle etrecotelle (saisipa sen päälle Bistro O Mat:in savustetetulla luuytimellä maustettu maustevoita). Hinta-laatusuhde on viinissä mainio!
Ruokasuositus: Täydellinen hampurilainen
Hilloinen, tummamarjainen ja pippurinen
Seghesio Sonoma Zinfandel on mainio valinta monenlaisille marinoiduille grillissä tirisseille lihoille ja myös meksikolaisille grilliherkuille (nyhtölihalla täytetyt tortillat, mmm). Viini maussa on herkullisesti tummaa marjaa ja tammen tuomaa herkullista vaniljaisuutta. Hillomainen viini kestää myös makeat marinadit ja on tyylikäs, joskin hieman hintavampi valinta, grillijuhlien punaviiniksi.
Ruokasuositus: Aberdeen Angus -entrecotepihvi ja hasselpähkinävoi
Keskitäyteläinen, tummien marjojen ja keveän hilloisuuden sävyttämä viini
b.io Primitivo tulee Pugliasta, Italian saappaankorosta. Luomutarhat sijaitsevat Taranton maakunnassa rannikon läheisyydessä. Tarhat saivat luomusertifikaatin vuonna 2005. Primitivoa viljellään eniten juuri Puglian aluella, se on satoisa ja menestyy hyvin lämpimässä sekä kypsyy aikaisin.
B.io Primitivo Vino Biologico on omiaan mausteisten grilliruokien kumppaniksi. Erityisen hienosti viini istuu grillattujen raakamakkaroiden tai vaikkapa savustetun possunniskan kanssa. Tai valmista viinille särmäpotkuinen raakamakararisotto tuoreista chorizoraakamakkaroista. Viini passaa keveähkönä ja pehmeä tanniinisena myös mainiosti nautiskeluun ennen grillailun aloittamista.
Ruokasuositus: Portobellovartaat
Lämmin, kypsän marjaisia ja pyöreä viini
Suomalaisille muun muassa mehevistä Amaroneista ja Vuoden Viinistä 2017 eli Tommasi Crearosta tutun Tommasin viinitalo ei vaikuta vain Veneton alueella, vaan he viljelelevät viinejä eri puolilla Italiaa. Tuoreehko projekti oli hankkia Masseria Suranin tila viinialueella Pugliassa ja alkaa viljellä myös Primitivo-rypälettä. Täällä Primitivo-rypäleen kehdossa syntyy muun muassa ihastuttavan mehevä ja suunmyötäinen
Surani Heracles Primitivo -punaviini, juuri passeli viini korkattavaksi esimerkiksi näin grillausaikaan.
Tämä maittavan mausteinen ja tummamarjainen viini täyttää makuaistit lämpimän kypsällä maullaan. 10 kuukauden tammikypsytys tuo viiniin herkullista vaniljaista aromiaan. Sovittelisin viiniä karamellisoidulla sipulilla aateloidun hampurilaisen kylkeen. Myös grillatut riistalinnut, kuten fasaaninrinta kirsikkakastikkeella toimii loistavasti tämän viinin ruokakombona. Tämä pehmeän pyöreä viini on myös erinomainen juustoviini, esimerkiksi pitkään kypsytetty gouda ja jyvänäkkäri ovat varma valinta juusto- ja viiniherkutteluun.
Ruokasuositus: Grillatut spare ribsit
Täyteläinen, roteva ja runsaan tammiarominen
Tästä viinistä ei todellakaan luonnetta uuvu. Viinissä on sopivassa suhteessa mausteisuutta, tammisuutta, suuta suipistavia tanniineja yhdistettynä lämpimään marjaisuuteen. Viini suorastaan huutaa rinnalleen maukasta, mutta yksinkertaista liha-ateriaa, kuten kunnon grillipihviä naudasta tai hirvestä, makoisia savun aromilla ryyditettyjä naudan ribsejä tai kokonaisena grillattua, rawksi jätettyä naudan sisäfilettä marjaisan kastikkeen kera. Tästä pullosta löytyy kaikki, mitä kunnon liha-ateria kaipaa.
Ruokasuositus: T-luupihvi ja paprikavoi