Rumankauniit mateen ovat saapuneet. Kokosin alle madereseptejä – viinisuosituksineen, luonnollisesti – sekä vinkit muun muassa tuon muikun mätiä herkullisemmankin mateeen mädin käsittelyyn.
Mateesta ei ole kuin hyviä muistoja – vaikka se on aikamoinen limainen rumilus, jolla on tiukka takki. Moni sitä siksi karttaa, mutta eipä kannata. Made on aivan mainio kala ja käytettävissä päästä pyrstöön.
Roippeista syntyy keitto, pyrstö paneroidaan ja paistetaan, maksa kypsennetään keitossa ja sivellään ruisleivälle ja mäti tuo mateen sisältä löytyvä jättimäinen aarrepussi käsitellään ja nautitaan paahtoleivällä vatkatun kerman, sipulin ja maustepippurirouhauksen saattelemana.
MADERESEPTEJÄ:
Näyttävä tapa tarjota made paistettuna. Pikkelöidyt kurkut tuovat ateriaan kivaa särmää. Tämä ateria sopii vaikkapa viikonlopun vieraspöytään tai sunnuntaiherkuksi.
Made kannattaa ostaa aina kokonaisena. Näin osallistuu mahtavaan mätilottoon – josko maten mahasta tulisi täysosuma ja roippeista syntyy mitä maukkain kalakeitto.
Pienen pienet haaleankeltaiset mateenmätimunat ovat mätien aatelia. nappaa täältä simppeli resepti siihen, miten mateenmäti kannattaa nauttia.
Tämä pieni vaivannäkö kannattaa, sillä mateen mädin voittanutta ei ole. Usko pois!
Spelttiblinien maku on miedompi kuin alkuperäisten tattaristen. Speltistä leivotut antavat tilaa mateen mädin hienostuneelle maulle.
Made, turskan sukulainen kun oin, sopii älyttömän hyvin bouillabaisseen. Itse tykkään madebouillabaissesta jopa enemmän kuin perinteisestä madekeitosta.