Jaa, jaa. Se on taas maanantai. Viikko alkaa hyvin lupauksin ja mitä mainioimmin kasvisruoin. Ja yksi kirja pitäisi tässä kirjoittaa..
Nyt se jysähti tajuntaan. Kirjani pitäisi alkaa olla jollain mallilla kuukauden päästä. KUUKAUDEN. Apua. En voi muuta sanoa.
Vuosi on ollut vauhdikas ja tuntui, että aikaa oli yllin kyllin. Vaan eipä ole enää. Ja vielä seurana vaanii writer’s block. Tuntuu siltä, että teen kaikenlaisia sijaistoimintoja, kuten päivitän blogia ja vaikka pyyhin keittiön pöytää, että ei tarttis kirjoittaa.
Toki tämä työ kirjan parissa jatkuu ensi maaliskuulle asti, mutta kokonaisuus pitäisi olla kasassa, punainen lanka olemassa, jotta sitten voi alkaa muokata ja karsia. Huimaa. Siis päästä. Mitähän tästä tulee.
- 700 g kurpitsaa
- 3-4 lehteä lehtikaalia
- 1 punasipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 125 g gruyerejuustoa raastettuna
- n. 1 dl kikhernejauhoja
- 1 muna
- 1 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
- 1 tl sormisuolaa
- ½ tl mustapippuria
- paistamiseen
- 2-3 dl rypsiöljyä
- Kuori kurpitsa, poista siemenet ja raasta kurpitsan liha. Raastetta tulisi olla noin 6 dl. Leikkaa lehtikaaleista pois kova lehtiruoti ja suikaloi lehdet. Hienonna punasipuli. Kuullota kasviksia ja sipulia pannulla hetki. Siirrä kulhoon.
- Raasta valkosipulinkynsi kulhoon ja lisää juustoraaste, jauhot, muna. lehtipersilja sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi.
- Kuumenna öljy pannulla ja annostele lusikalla taikinaa pannulle pieniksi pihveiksi. Paista molemmin puolin 3-4 minuuttia, kunnes fritterit ovat kauniin ruskeita. Nosta talouspaperin päälle valumaan hetkeksi ja tarjoa fritterit kuumina.
- Ohjeesta tulee 14 fritteriä. Sopiva annos neljälle siis.
Joten postataan nyt tämä kurpitsafritterien – eli rapeiksi paistettujen kasvislättysten – ohje. Fritters eli fritterit. Nimi juontaa juurensa uppopaistamisesta, vaikka näitä frittereitä ei täysin uppisukkeluksissa paistetakaan.
Fritterit ovat ehdottomasti tämän hetken suosikkikasvisruokani. Niin superherkullista. Ja näillä huijaat paatuneimmatkin lihanpurijan kasvisruoan ääreen. Vannon! Frittereissä parasta on se, kun joukkoon sujautetaan juustoa, joka kietoo koko kasviskokonaisuuden ja kaikki maut yhten sulaen kasvispihvin joukkoon ääreisherkulliseksi. Kokeile frittereihin kaikkia maukkaita juustoja, kuten vuohenjuustoa, manchegoa, greyreä, emmentalia. Sitten vain mieluisia kasviksia pilkottuna, suikaloituna tai raastettuna, hieman taikinaa ympärille ja vuoden paras kasvisruoka on siinä.
Ja jaa, nythän se on lounasaika. Laitetaankin tämä kone syrjään ja pidetään sellainen rauhallinen, pitkä, nautinnollinen lounastunti..Kyllä sen jälkeen ehtii…!
Tsekkaa syksyn maukkaimmat reseptit Jotain maukasta IG-tililtä.
Martina sanoo
Tämähän olisi meille sopiva resepti kun minun tekee taas raskauden aikana mieli kasvisruokaa, mutta Henkka ei niistä niinkään perusta. Näiden uskoisi maistuvan!
Mari sanoo
No nyt Henkka kokkaamaan!
Nanna sanoo
Hyvä siitä tulee! Pieni paniikki on paras inspiraatio!
Mari sanoo
Oot kyllä oikeassa 💛
piapas sanoo
Aloittaminen on aina vaikeinta oli sitten kyse kirjoittamisesta, siivoamisesta, pakkaamisesta, lenkille lähtemisestä tai vaikka ikkunanpesusta. Tsemppiä, koneen avaaminen on jo hyvä alku!
Mari sanoo
No näin on! Mutta tosiaan onneksi jo joitain kk sitten olen asioita koonnut eli en tyhjää ruutua tuijottele.
Lotta / Syötävän hyvä sanoo
Tsemppiä kirjoitusurakkaan, eiköhän sieltä priimaa tule kuitenkin! 🙂
Mari sanoo
Huh, yritetään 😀
Hanna / Hannan soppa sanoo
Se aloittaminen. I feel you.
Fritterit on niin parhaita! Tein just pari päivää sitten sen tyylisiä bataatista ja kvinoasta, uppos lapsiin ku väärä raha!
Mari sanoo
Jep, jep. Onneksi siiis jo 70 sivua kasassa, mutta työstää, työstää!
Kikka Coombes sanoo
Kuulostaa hyvältä, mutta mitä tarkoittaa: ”raasta kurpitsan liha”?
Mari sanoo
Kutpitsan sisuksesta käytetään ihan yleisesti nimitystä ’liha’ eli poista kuori ja raasta sisus.