Za’atar-kurpitsakeitto, mikä mainio oivallus!
Kävin perjantaina extempore yhdessä Helsingin suosikkiravintolassani eli ravintola Vinkkelissä. Ja söin siellä maailman parasta kurpitsakeittoa, za’atar-kurpitsakeittoa. Ei muuta kuin sama tekoon näin sunnuntain ratoksi.
Just pääsin edellisessä postauksessani vatvomassa, että en ole oikein mitään uutta tehnyt kurpitsasta tänä vuonna. No, tämä asia muuttui nyt. Kaikki aina kyselevät, että mistä saat inspiraation ruokiisi. Suurimmat inspiraation lähteet ovat ravintolat ulkomailla, kotimaiset hyvinä kakkosina.
Olen aina ollut sitä mieltä, että paras kurpitsakeitto syntyy simppelisti, voin ja kerman pyöristämänä. Ja tottahan se on, oivaa syntyy näin.
Mutta vuodesta toiseen saman sopan keittely käy pidemmän päälle puuduttavaksi. Kun lusikoin Vinkkelin za’atar-kurpitsakeittoa ja siemailin palan painikkeeksi saksalaista, sopivasti jäännössokerista rieslingiä, en tiennyt itkeä vaiko nauraa. Oli niin hyvää. Sopivasti makeaa, sopivasti mausteista ja himpun verran tulista. Ja viinin ja ruoan kombo meinasi viedä järjen.
- 2 1/2 kg myskikurpitsaa
- 2 tl sormisuolaa, esim. Maldon
- 2 tl Za'atar-maustetta
- 4-5 rkl oliiviöljyä
- 4-5 dl ruokakermaa
- 1-2 tl sormisuolaa
- 1 rkl vaahterasiirappia
- 1/4 tl cayennepippuria
- Lisäksi pari desilitraa myskikurpitsaa kuutioitua ja kypsennettynä
- Leikkaa myskikurpitsat halki pituussuunnassa, poista siemenet ja lohko kurpitsanpuolikkaat. Levitä palaset pellille, pirskota päälle reilusti oliiviöljyä ja mausta kurpitsat suolalla sekä za'atar-mausteella. Paahda pehmeiksi 30 minuutin ajan 200 asteisessa uunissa.
- Ota pelti uunista ja anna kurpitsanlohkojen jäähtyä hetki. Kaavi lusikalla kurpitsanliha tehosekoittimen kannuun, kaada päälle ruokakerma ja lisää suola, vaahterasiirappi sekä cayennepippuri. Aja sileäksi sosekeitoksi ja kuumenna keitto kattilassa. Lisää tarvittaessa ruokakermaa tai kasvislientä, mikäli haluat notkeamman keiton.
- Kypsennä pari desilitraa kuutioitua myskikurpitsaa erikseen, oliiviöljyllä ja suolalla maustettuna ja laita kurpitsanpalat joko keiton alle tai koristeeksi päälle.
- Za'atar valmistuu sekoittamalla pari rkl paahdettuja seesaminsiemeniä, 3-4 rkl kuivattua timjamia, sekä 2 tl jauhettua sumakkia ja 1 tl sormisuolaa, esimerkiksi Maldonia. Sumakkia voi ostaa mm. Ruohonjuuren verkkokaupasta.
Pikainen soitto ravintolaan, että onko baaritiskillä vielä tilaa, olihan siellä, juuri kaksi paikkaa ja sitten kipin kapin syömään. Mutta puolentunnin päästä jo myös baaritiskille jonotettiin, joten juu, tee varaus.
Ja hei, tänään on vika päivä äänestää The Blog Awards of Finlandissa omaa suosikkiaan. Finalistina myös yours truly ruokavaikuttajakategoriassa eli kliks, kliks äänestämään!
Ja jos mielit lisää kurpitsareseptejä tämän ihanan za’atar-kurpitsakeiton lisäksi, tsekkaa vielä edellinen parhaat kurpitsareseptit sisältävä postaus.
piapas sanoo
Siitä onkin aikaa, kun ruuan ja viinin yhdistelmä on ravistellut järkeä. Pitäisköhän tehdä varaus Vinkkeliin?
Mari sanoo
Kyllä pitää 😉
Hanna / Hannan soppa sanoo
Mä ole vieläkään käynyt Vinkkelissä! Tämä asia täytyy korjata mahdollisimman pian.
Mari sanoo
Korjaa pika pikaa!
Mari sanoo
Oh hoh, sinne, sinne.
kuitetekee sanoo
Näyttää ihanalta kerrassaan! Vinkkelissä olen käynyt kerran nauttimassa häränhäntälientä, ja se oli kyllä täydellistä.
Mari sanoo
Ne osaa noi keitot, viinit you name it!
Peggyn pieni punainen keittiö sanoo
Itse käyn nolokseni aivan liian vähän ravintoloissa. Inspikseni tulee yleensä kaupassa ja se jos mikä vie rahan menoa. Helpommalla pääsisi, kun kurvaisi ravintolaan.
Mari sanoo
Jaa, en ole tuosta ihan varma 😂
Dinner4u2 Mirka & Pauliina sanoo
Upee väri tässä keitossa! Vinkkeli on vielä testaamatta, vaikka olen paljon hyvää siitä ravintolasta kuullut.
Mari sanoo
Vinkkeli on niin hyvä, suosittelen!
Mari sanoo
Oi, Vinkkeli, suosittelen!