No jo vain!
Käsittämätöntä jotenkin. Tuuppaan jauhot (speltti, tietysti) koneeseen, painan napista, kaadan muna-vesiseoksen ja haluamani maustenesteen ritilän kautta koneeseen ja hetken päästä koneesta tulee ulos upearakenteista tuorepastaa.
En lähtökohtaisesti pidä isoista keittiölaitteista, koska niille ei vain ole tilaa keittiössä. Mutta tämä kone ei ole turhake. En syö vehnäpastoja, vaan olen tutkaillut ja maistellut kauppojen spelttipastoja. Osa on hyviä, osa menee aivan muussiksi keitettäessä. Nyt saa itse tehtyä spelttipastaa koska vain ja vaikka minkä värisenä!
Tämä väripuoli oli tietysti ensimmäinen, mistä intouduin. Jo ekalla kokeilulla pasta piti värjätä vaaleanpunaiseksi mansikalla. Ja se toimi. Voi onnea. Perään heti täysjyväspelttijauhoista fettuccinea ja joukkoon napata nokkosta pihamaalta. Toimi, sekin. Ja mikä maku!
Tänään, ihanan mökkiviikonlopun pehmittämänä pastakone laulamaan ja mustikkapastaa koneesta ulos. En kestä. Philips on todella luonut laitteen, PastaMakerin, josta on hyötyä, iloa ja jolla saa tuoretta otetta ruoanlaittoon.
Kyllä, on meillä kaapissa hieno italialainen pastamasiina, mutta sillä spelttipastan tekeminen ei onnistu, valitettavasti. Durumvehnät kehiin, niin toimii, mutta kun en niitä syö.
Ja on tässä testailtu ja muutama paketti spelttijauhoja mennyt roskikseen, koska aivan kaikilla spelttijauhoilla homma ei skulaa. Mutta tässä pari reseptiä, joilla saat ihana napakkaa ja maukasta – ja minkä väristä – pastaa tällä masiinalla laitettua. Kakkujauho muistuttaa rakenteeltaan durumjauhoja, joten sillä pastasta tulee irtonaista ja napakkaa. Esimerkiksi pelkällä speltti erikoisvehnäjauholla pasta ei onnistu.
- 1 1/4 mittaa Sunspeltin kakkujauhoja
- 3/4 mittaa Sunspeltin erikoisvehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- 3 rkl mustikkajauhetta
- 1 mitta nestettä: kaksi munaa ja loput vettä
- Laitteen mukana tulee mitat, joita käytetään. Teen aina neljän hengen annoksen eli laitan kaksi mittaa jauhoja ja nestettä 190 ml. Lisään pastaan myös suolaa, vaikka tätä ei esimerkkiohjeissa tehdä.
- Sitten vain jauhot ja mustikkajauhe sekä suola koneeseen, kansi kiinni ja laite pyörimään. Neste kaadetaan ritilän läpi jauhojen joukkoon ja kone hoitaa loput. Noin 6-7 minuutin päästä kone pukkaa ulos täydellistä pastaa.
- Mustikasta tuli jumalainen väri pastaan. Tämän kanssa kun pasitoi jättikatkoja valkosipuli-ruohosipuli-öljykastikkeen kera, niin ah!
- Itse tehtyä fettuccinea keitetään suolavedessä n. 7-9 minuutin ajan.
Äitienpäivänä olo oli herkistynyt ja pastasta piti saada vaaleanpunaista. Lasissa kupli kauniin värinen ja tämän pasta-aterian ihanasti kruunaava Taittinger Prestige Rosè Brut, joka on hyvin kesäisten ruokien kanssa sopiva, viinillinen samppanja. En sentään tällä pastaa lähtenyt värittämään, vaan soseutin mansikat väriaineeksi. Tällaista en ole ennen nähnyt enkä maistanut. Herkkää oli.
- 1 1/4 mittaa Sunspeltin kakkujauhoja
- 3/4 mittaa Sunspelt erikoisvehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- 1 mitta nestettä (190 ml): 1 dl mansikoita soseena, 2 munaa ja loput vettä
- Laita spagettiteräkoneeseen, jauhot laitteeseen, kansi kiinni ja neste jauhojen joukkoon ritilän läpi. Tuota pikaa koneesta pukkaa ulos herkkääkin herkempää vaaleanpunaista pastaa. Kesäistä mansikkapastaa, nams!
- Itse tehtyä spagettia keitetään suolavedessä n. 6-8 minuutin ajan.
Philips on yhteistyökumppanini kesä ruokakuvausworkshopissa eli eiköhän sielläkin tarjolle tule jotakin laittamaani pastaa. Ehkä jompaa kumpaa näistä?!
Yhteistyössä Philipsin kanssa.
Nanna sanoo
Täälläkin iloitaan samasta aparaatista!
Mari sanoo
Se on kyllä hyvä!!